Најновије вести

Ситуација, ипак, под контролом

Интерно одељење Здравственог центра у Косовској Митровици постаје Ковид болница. Повећан број узорковања. – Око 140 постеља спремно је за ковид пацијенте, ако дође до тога да се напуне инфективно одељење и тријажни центар – каже в.д. директора Здравственог центра др Златан Елек

 

У српским срединама на Косову и Метохији, од 18. јуна до понедељка 6. јула, у такозваном другом пику епидемије коронавируса, регистровано је 43 новооболелих од ковида -19. Од тог броја 11 ковид пацијената је смештено на инфективном одељењу Здравственог центра Косовска Митровица и један пацијент је на лечењу у КЦ Крагујевац. У тријажном центру је тренутно 20 пацијената (грудно одељење), од којих је половина већ тестирано – рекао је за „Јединство“ в.д. директора Здравственог центра Косовска Митровица, др Златан Елек.

ПАЦИЈЕНТИ У СТАБИЛНОМ СТАЊУ

Према његовим речима сви пацијенти су у стабилном стању. И пацијент који је имао озбиљнијих проблема са плућима и у петак вече упућен у КЦ Крагујевац је сада стабилно. – Добро је да смо од данас узорке преусмерили на лабораторију у Краљеву и очекујемо да ћемо дан за дан имати анализе – рекао нам је у понедељак др Еелек. Новина је и то да ће зграда интерног одељења ако затреба бити претворена у Ковид болницу. – Око 140 постеља спремно је за ковид пацијенте, ако дође до тога да се напуне инфективно одељење и тријажни центар и не буду могли да одговоре задатку – додао је др Елек.

ЗГРАДА ИНТЕРНОГ ОДЕЉЕЊА ЈЕ ИСПРАЖЊЕНА ТОКОМ ВИКЕНДА.

– Интерно одељење је измештено на физијатрију са свим лекарима и пацијентима и тамо има сасвим довољно места за несметан рад. Одељења неурологије и психијатрије пребачена су на очно и болница за сада несметано функционише – казао је в.д. директора ЗЦ у Косовској Митровици. Додао је да нема никаквог разлога за панику, осим за предузимање оних мера које је наложио Кризни штаб, обавезно ношење маски у затвореном простору, избегавање контакта, држање дистанце од 1,5 метар и избегавање окупљања. Да су сви пацијенти хоспитализовани на инфективном одељењу у стабилном стању потврдила нам је и начелница тог одељења др Даница Радомировић. Како каже код њих су хоспитализовани пацијенти са лаком и средње тешком клиничком сликом. – То су пацијенти са упалом плућа и поједини захтевају кисеоничку потпору, али тренутно нико није у тако тешком стању да би био прикључен на респиратор – каже начелница Радомировић.

ПОВЕЋАН БРОЈ УЗОРКОВАЊА НА 60 ДНЕВНО

Специјалиста епидемиологије из Завода за јавно здравље Косовска Митровица Александар Антонијевић каже за „Јединство“ да се од 18. јуна са сваким тестирањем увећавао број пацијената позитивних на ковиђ19. – Приближавамо се том тренду, као у другим деловима Србије, да од броја узоркованих 50 – 60 посто буде позитивно – казао је Антонијевић. Узорковање се поново врши свакодневно и, како каже Антонијевић, успели су да се изборе за лимит од 60 узорковања дневно, док је на почетку то било максимум 30. То да од понедељка поново шаљу узорке на тестирање у Ветеринарски институт у Краљеву, сматра веома добром вешћу. – Месец и по, два, смо радили са њима и имали смо одличну сарадњу. Дан за дан су стизали узорци, ујутру пошаљемо узорке увече нам стигну резултати. Надам се да ћемо до краја недеље тим темпом покрити све индикације на ковиђ19 – казао је Антонијевић. Додаје да бројке нимало нису наивне. – Ситуација је крајње озбиљна. Сви морамо ово мало озбиљније да шватимо да се придржавамо правила и прописа које налажу и кризни штабови и струка – поручује Антонијевић.

СИТУАЦИЈА ВРЛО ОЗБИЉНА, ПОТРЕБНА ОДГОВОРНОСТ ПОЈЕДИНЦА

Кризни штабови четири северне општине у суботу су упозорили грађане да је ситуација врло озбиљна и позивају их да се понашају одговорно и придржавају мера превенције на сузбијању и ширењу пандемије коронавируса које су на снази. – У супротном ће кризни штабови, ради здравствене заштите грађана бити приморани да уведу ригорозније мере – наводи се у саопштењу. Такође, обавештавају грађане да им стоје на располагању 24 часа, како би „лакше превазишли и са што мање последица пандемију коронавируса“. Подсетимо, због наглог пораста броја оболелих од вируса ковиђ19, кризни штабови општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић су на заједничкој седници прошлог понедељка, а у циљу превенција ширења и сузбијања вируса увели нове мере. Поред осталог оне се односе на ограничење рада угоститељских објеката и отказивање свих активности које подразумевају окупљање већег броја људи, како на затвореном, тако и на отвореном простору. Поново се редовно врши дезинфекција улаза и јавних површина и установа, а бидони са дезинфекционом течношћу се налазе на неколико локација у граду.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ОПШТИНИ ГРАЧАНИЦА ПОД КОНТРОЛОМ

Председник општине Грачаница Срђан Поповић одржао је у понедељак састанак са директорима здравствених институција. Оцењено је да је епидемиолошка ситуација у овој локалној самоуправи под контолом, „упркос томе што је она нешто лошија у односу на претходни период“. Према речима директора болнице у Грачаници проф. др Братислава Лазића, на териотрији општине Грачаница вирусом корона су заражене четири особе, а под здравственим надзором су још три пацијента са врло јасним клиничким симптомима који указују на Ковиђ19 инфекцију. – Тестирања су учињена и тек након резултата моћи ћемо да кажемо да ли се ради о инфекцији вирусом корона. До тада, с обзиром на клиничку симптоматологију, пацијенти имају третман као да већ знамо да се ради о потврђеним случајевима и шодно томе породице и контакти тих пацијената су стављени у самоизолацију – казао је Лазић у понедељак. Директори здравствених институција информисали су председника Поповића да су те установе предузеле све мере са циљем откривања евентуалних сумњивих случајева у циљу спречавања појаве и ширења болести изазване новим вирусом ковиђ19. Мере је предузела и општина Грачаница, истакао је председник Срђан Поповић. „Интензивно пратимо ситуацију и у складу са тим предузели смо низ мера. Инспекција је стално на терену, разговарамо са власницима ресторана и трговинских објеката и свима је скренута пажња да је обавезно ношење маски у затвореном простору, да је неопходна физичка дистанца, као и појачана лична хигијена“, казао је Поповић. Истиче да је са представницима здравствених институција договорена свакодневна комуникација и сарадња у циљу спречавања ширења вируса. – Ситуација је под контролом, мештани су доста дисциплиновани и са наше стране покушавамо да све службе ставимо на услузи грађанима. Било је речи о томе како заједно можемо да помогнемо установама и да у суштини све оно што смо успешно радили у претходном периоду унапредимо. Ми ћемо као локална самоуправа пратити ситуацију, а најважније је да се слушају упутства надлежних институција и да се свако понаша одговорно и савесно када је у питању ситуација са вирусом корона – закључио је Поповић. Препорука је за грађане да се, уколико примете симптоме, попут високе температуре, губитка мириса и укуса, телефонским позивом јаве надлежним здравственим институцијама, како би се узели подаци, предузеле епидемиолошке мере и дали савети о даљем поступању.

ЗАБРАНА КРЕТАЊА ОД 21 ДО 5 У НЕКОЛИКО ОПШТИНА НА КИМ

У недељу је косовска влада одлучила да ограничи кретање у неколико градова у којима постоји велики број случајева инфекције корона вирусом, те да у исто време забрани рад ресторана, кафића и кафана. У суботу и недељу је на Косову преминуло 13 инфицираних особа. – У градовима у којима постоји велики број инфицираних, од вечерас у Приштини, Призрену, Урошевцу и Вучитрну ограничићемо кретање грађана од 21.00 до 5.00 – рекао је косовски премијер Авдулах Хоти након састанка са здравственим стручњацима због наглог раста броја заражених и умрлих на Косову. Хоти је рекао, с обзиром да ресторани, кафићи и други услужни објекти не прате препоруке, препоручено је да се промени време њиховог рада. Услужни локали, кафићи, ресторани биће затворени од 21.00 до 5.00 ујутру. Током дана у време када локалима рад буде дозвољен биће могуће служење на отвореном и за понети.

БРОЈ ПУТНИКА У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ БИЋЕ ПРЕПОЛОВЉЕН.

Хоти је казао је да ће бити смањен број ангажованих у институцијама, а биће ангажовано само особље на суштинским пословима. Према подацима Националног института за јавно здравље у Приштини од 8. фебруара до недеље, у Лабораторији за молекуларну микробиологију, РТ-ПЦР методом, тестирано је 25.245 сумњивих узорака, где је код 3.508 особа потврђено присуство вируса корона. Према последњим информацијама из Приштине, на Косову је активан 1.531 случај. Из Института наводе и да је данас излечено 28 пацијената, па је укупан број опорављених сада 1.902. Број смртних случајева достигао је 75. Извештачи „Јединства“

Подели на: