Најновије вести

Смањује се број заражених, сада потребна највећа одговорност

У Србији је у последња 24 сата тестирано 9.817 особа, а 379 је позитивно. Борбу са ковидом је изгубило 8 људи, а на респиратору је 156 пацијената. Број заражених мањи је него претходних дана, а чланица Кризног штаба, докторка Дарија Кисић Тепавчевић, каже да то показује да се придржавамо мера, да смо на добром путу, да идемо ка силазном току епидемијске кривуље, да управо сада треба да будемо најажурнији и најодговорнији и да дамо све од себе да се епидемија што пре угаси.

 

До сада у Србији укупно је тестирана 641.091 особа, а тренутно се на лечењу налази 4.531 особа. Од почетка епидемије у Србији је умрла 551 особа.

Када је реч о старости особа оболелих од ковида 19, највише их је било у старосној групи до 50 година.
“У узрасту до 10 година имали смо 2 одсто, 10–19 година 3,2 одсто, у узрасту 20–29 година 13,8 одсто, 30–39 година 19,8 одсто, 40–49 година 19,85 одсто, 50–59 година 17,3 одсто, 60-69 година 13,6 одсто, 70–79 година 7,1 одсто, 80–89 година 2,1 одсто и када је реч о особама старијим од 90 година 0,3 одсто”, рекла је Кисић Тепавчевићева.
“Шездесет одсто свих пацијената је у узрасној групи до 50 година, што директно указује на изложеност и мању превенцију у тој старосној групи”, објаснила је докторка.
Број новозаражених се, према речима епидемиолога, стабилизовао и налазимо се на “платоу”.
“Имамо најмањи број у последње две недеље, међутим, видимо да се и даље ради о доста високим вредностима. Управо ови индикатори укупног оптерећења болешћу показују да се придржавамо мера и да смо на добром путу да идемо ка том силазном току епидемијске кривуље и да управо сада треба да будемо најажурнији и најодговорнији и да дамо све од себе да се ова епидемија што пре угаси”, апеловала је Кисић Тепавчевићева.

Стокић: Гојазност и дијабетес 2 фактори ризика
Едита Стокић, директор Клиничког центра Војводине, каже да је у тој установи хоспитализовано у ковид јединицама 312 пацијената.
“Уочава се да је све већи број хоспитализованих са тешком клиничком сликом, али мора се знати да обољење ковид 19 не даје јединствену слику већ развија бројне компликације. Пацијент који се хоспитализује ретко када има само ковид инфекцију, а са њеним развојем пратеће болести се погоршавају, а може да се развију и друге компликације попут шећерне болести”, рекла је Едита Стокић.
“Војводина али и цела Србија имају теденцију ка гојазности што је фактор ризика за многе болести, па и ризик од ковида”, истакла је Стокићева.
“Гојазност и дијабетес 2 су јасно препознати као фактори ризика за оболевање од ковида 19”, рекла је Едита Стокић.
Одговарајући на питање како ће се следеће недеље одржати прва седница Народне скупштине ако је на снази забрана окупљања више од 10 људи, Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да када год се борави у затвореном простору, морају да се спроводе мере превенције и заштите и да се омогући физичка дистанца, па и приликом заседања Скупштине Србије.
“Када год да се буде одржавао било који састанак или манифестација, мораће да се примењују све мере превенције. Ситуација на почетку епидемије и касније се разликују и са клиничког и са епидемиолошког аспекта, али се мора узети у обзир одржавање минималаног степена активности за нормално функционисање државе”, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

“Казнена политика крајња инстанца”
Кажњавање оних који не спроводе превентивне мере није популарно, али може да буде крајња мера.
“Казнена политика није популарна, али може да буде крајња инстанца јер придржавање није лична одлука, већ колективна одговорност. Не могу да шватим да би неко пре примењивао превентивне мере да не би платио казну, него да би сачувао себе и своју породицу. Многи грађани носе сада маске и на отвореном, а у затвореном је то већ правило, јер се све више придржавамо превентивних мера и навикавамо се на живот са вирусом, а свако од нас може да утиче на људе у околини да се придржавају мера”, рекла је Кисић Тепавчевићева.
Када је реч о начину како да се информишу породице чији је члан у интензивној јединици, Стокићева каже да су болнице обезбедиле телефоне и време када информације могу да се добију.
Директорка Клиничког центра Војводине је поновила да лекари раде пожртвовано, не водећи рачуна о радном времену и дају много више него што је њихова радна обавеза.
“Здравствени радници али и немедицинско особље су максимално ангажовани у сузбијању епидемије коронавируса. Жртве нису само колеге већ и њихове породице. Цену рада у ковид јединицама носе здравствени радници, немедицинско особље, али и њихове породице”, нагласила је Едита Стокић и показала писмо петогодишње девојчице која ју је замолила да њеном тати дозволи неколико дана годишњег одмора.

Подели на: