Најновије вести

СО Северна Митровица: Представљен извештај о раду локалне самоуправе и безбедносној ситуацији

На тридеседом редовном заседању Скупштине општине Северна Митровица представљен је извештај о ангажовању локалне самоуправе током пандемије корона вируса као и извештај командира полицијске станице Северна Митровица о безбедносној ситуацији у општини.

 

 

Седници је присуствовало 15 од укупно 19 одборника.

Командир полицијске станице Митровица Север Ђорђе Карамарковић је одборницима представио извештај о безбедносној ситуацији и истакао да је од марта месеца, Косовска полиција ангажована на спровођењу свих антиковид мера и одлука, које су донете у циљу сузбијања пандемије корона вируса.

„У поменутом периоду је регистровано 258 случајева, обзиром да је активност Косовске полиције условљена здравственом ситуацијом која се одражава и на стопу криминала. Могу да нагласим да је кривично дело – насиље у породици у порасту, у односу на претходну годину и да је до сада регистровано 39 случајева. Забележена су и 34 случаја наношења лакших телесних повреда, док су сва остала дела у опадању“, рекао је Карамарковић.

Кривично дело, које је према речима Карамарковића актуелно ове године је непоступање по здравственим мерама у току пандемије, а до августа месеца је регистровано 30 оваквих случајева. „Од августа месеца, од када је полиција добила овлашћење да се активно укључи у борбу против Ковид 19, изречено је 988 казни, углавном грађанима који нису поштовали прописане мере заштите а у тај број су урачунате и прекршајне казне због осталих прекршаја“, наводи Карамарковић.

Карамарковић истиче да проценат расветљавања кривичних дела у овој години износи 67%, што је на нивоу процента претходне године.

„У последњих месец и по дана, ангажовани смо и на регулацији саобраћаја у граду, а нарочито у прометним улицама, где поступамо на кажњавању возача због непрописно паркираних возила. Тако да је у последњих месец и по дана изречено 264 казни због непрописно паркираних возила“, рекао је Карамарковић.

Извештај локалне самоуправе о ангажовању за време пандемије Ковид 19 представила је заменица градоначелника Адријана Хоџић која је поручила да је Кризни штаб као и руководство општине активно сваког дана и да свакодневно добија информације о броју новооболелих и излечених пацијената.

„Оно што смо ми као локална самоуправа могли да урадимо у овој причи јесте да будемо на висини задатка и помогнемо онима који су у првој линији борбе, када је у питању пандемија Ковид 19, а то се односи на здравствене раднике, Клиничко болнички центар и Дом здравља у општини Северна Митровица. Сем тога, наши напори су се састојали да помогнемо и образовним институцијама, како бисмо обезбедили безбедне услове за рад деце и просветних радника, који раде у оквиру свих ових институција. Са друге стране, општинско особље је било на висини задатка, иако су радили са знатно умањеним капацитетом службеника. Ниједног момента ниједан грађанин није остао ускраћен за општинску услугу, уколико је то захтевано“, рекла је Хоџић.

Општина Северна Митровица је од почетка пандемије Клиничко-болничком центру Косовска Митровица као и Дому здравља, доставила укупно 250.000 заштитних маски, 2.600 заштитних комбинезона, 13.700 паковања рукавица, 2.750 паковања средстава за дезинфекцију руку, 700 комада заштитних визира, 60.000 пари каљача и 2.000 паковања средстава за дезинфекцију пода.

„У наредним данима очекујемо да будемо активни на улицама нашег града, где ћемо помоћи свим предузетницима који функционишу на територији општине Северна Митровица, што је вид подршке Министарства локалне самоуправе“, истиче Хоџић.

Начелница инфективног одељења у КБЦ Косовска Митровица Даница Радомировић је одборнике упознала са тренутном епидемиолошком ситуацијом и том приликом истакла да она није на завидном нивоу, јер се свакодневно бележи велики број новооболелих, са тежом клиничком сликом.

„У периоду од марта месеца до данас, ми смо укупно тестирали 11.158 особа од чега је укупно позитивно 3.163 пацијената. Од тог броја, велики део је прошао са врло лаком клиничком сликом, међутим 850 људи је прошло кроз инфективно одељење као и одељење Ковид болнице, где су хоспитализовани и задржани на болничко лечење. Добар део оболелих се излечио али нажалост имамо и смртних ишода, 68 особа је изгубило битку са ковид инфекцијом, међу којима и наша колегиница, трансфузиолог“, наводи Радомировић.

Начелница инфективне клинике истиче да је 140 здравствених радника оболело, да тај број стално расте и да од свих нас зависи када ће кривуља прећи у силазну путању.

Она је грађанима упутила апел да се придржавају прописаних мера и буду савесни. „Са овог места желим да упутим апел, да је крајње време да се уозбиљимо, да будемо савесни према себи а затим и према осталима, да водимо рачуна, да се придржавамо свих противепидемијских мера, да се, за једно време, оканимо скупова јер то доноси само штету“, казала је Радомировић.

„Велику помоћ смо имали, не само здравствених радника већ и нездравствених. Тако да у нашем центру имамо велику помоћ техничког особља у свакодневном ношењу боца кисеоника. Огромне количине кисеоника се троше, јер је то једини лек за пацијенте који су угрожени. Нама је помоћ пружена и од стране појединаца као и од стране општине Северна Митровица“, додаје она.

Одборници су похвалили рад здравствених радника током пандемије као и рад Јавног комуналног предузећа „Стандард“, које је било ангажовано на дезинфекцији и дератизацији улица у нашем граду.

Говорећи о проблему водоснабдевања општине Северна Митровица, заменица градоначелника Адријана Хоџић је казала да је проблем и даље ту и да је са њим упозната Приштина као и међународна заједница.

„Тачно је да смо имали један заједнички састанак, између руководства општине Северна Митровица и руководства водовода из Јужне Митровице. Ми смо практично поновили све детаље тог проблема, који се своди на чињеницу да грађани на северу Косова добијају воду а да ту воду не плаћају. Водовод као фирма се налази у проблему да функционише зато што имају велике губитке који се дешавају управо због неплаћања. Ми смо погледали наш буџет, с обзиром да је крај године, и утврдили да у категорији комуналија имамо средства која су додељена од стране Приштине а да ми та средства у тој категорији нисмо тражили. Та сума новца је нама као општини наметнута и ми та средства можемо да користимо искључиво у ове сврхе, обзиром да су та средства у висини од 44.005 евра остала као вишак. Ми смо донели одлуку, да као знак добре воље према водоводу и да покажемо да ми јесмо вољни да сарађујемо, али да нисмо у могућности када немамо средстава, или да са друге стране грађани јесу заинтересовани да плаћају за своје услуге, али обзиром да није направљен систем коме да плате и како да плате, јер грађани не добијају рачуне на крају месеца да плате”, рекла је Хоџић.

Она додаје да постоји технички проблем, о којем се такође разговарало на састанку.

“Постоји велики технички проблем, о чему смо такође разговарали. Та одлука да ми као општина Северна Митровица платимо део дуга, на име потрошње воде коју користе наше институције, да један део од тог дуга ми исплатимо и истог момента смо добили воду. Циљ састанка је био да се објасни да се налазимо у периоду када влада корона вирус, када је број новооболелих све већи, јер је у борби против Ковида јако битна хигијена. Ако наши лекари нису у стању да оперу руке, то је кршење основног људског права, са чим је упозната централна власт у Приштини као и међународна заједница. Жалосно је да сваки пут ми покрећемо ову тему када нам искључе воду. Морамо да нађемо неко конкретно решење, тако да проблем и даље стоји и још је већи него што је био јуче. Нисмо дошли до било каквог договора, нема решења јер са овим морају да се позабаве централне власти“, истакла је Хоџић.

Тридесета редовна седница СО Северна Митровица одржана је у згради општине Северна Митровица уз поштовање свих антиковид мера.

Подели на: