Најновије вести

Спречити улазак Косова у Унеско и СЕ

Изборна Скупштина Удружења Срба Косова и Метохије У Београду, у ГО Вождовац. Драгослав Лазић, нови председник Удружења. Душко Симић, почасни председник. – Све одлуке такозване државе Косово о статусу наше Покрајине Косова и Метохије, попут такозване декларације о независности, устава, формирања војске или било ког акта који излази из оквира надлежности локалних самоуправа у складу са међународним правом, односно Уставом Републике Србије сматрамо ништавним

 

Удружење Срба Косова и Метохије је после четири године од оснивања, одржало Изборну Скупштину у суботу 6. априла, уочи Благовести, у свечаној сали градске Општине Вождовац у Београду. Поред избора новог председника Удружења и почасног председника Удуржења, на овом заседању су изабрани и нови чланови Извршног одбора Удружења, Председништва Удружења, Надзорног одбора Удружења. За новог председника Удружења једоногласно је изабран досадашњи подпредседник Извршног Одбора, стоматолог др Драгослав Лазић. Почасни председник је досадашњи председник, Душан Симић.

У препуној свечаној сали општине Вождовац, присуствовао је, поред осталих, и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић који је овом приликом истакао да је овај скуп историјског карактера, да је Косово и Метохија извориште српског идентитета. Петковић је такође рекао да је на Косову и Метохији када је 1989. године Слободан Милошевић одржао говор на Газиместану, било 18-20 одсто Срба, а да је тај број пао на 5-6 одсто. Петковић је истакао и залагање да економија заживи на Косову и Метохији, и да је идеја о помирењу српског и албанског народа основ за мир.

Професор др Здравко Витошевић, ректор Приштинског факултета Универзитета на Косову и Метохији је овом приликом рекао да сања завичај и да је сигуран да га сви сањамо. – Наш Универзитет подржава наша држава. Дакле, наша држава има један велики универзитет на Косову и Метохији, који траје, напоменуо је др Витошевић. Косово и Метохију је напустило 225 000 Срба, а 175 000 Срба је остало да живи на Косову и Метохији. Косово и Метохија је српска вертикала, и Косово и Метохија је у нашим генима, рекао је др Витошевић.

КиМ је привремно окупирана територија

На скупштинском заседању Срба КиМ у Београду размотрена су и усвојена и документа скупштине, међу којима и Декларција о Косову и Метохији. У овом документу је речено да је Косово и Метохија српска Покрајина и неодвојиви део државе Србије у њеном Уставом дефинисаним границама. На Косову и Метохији је након потписивања Кумановског споразума 1999. године уз присуство страног фактора задуженог за заштиту свих граћана Косова и Метохије, дошло до убистава, киднаповања, трговине људским органима, силовања и бруталног прогона, као што је организован и масовни погром Срба, марта 2004. године, чиме је спроведено етничко чишћење.

– Материјални, културни и духовни садржаји су узурпирани и систематски се уништавају у циљу уклањања трагова вишевековног постојања на том простору. Простор Косова и Метохије је привремено окупирана територија. Све одлуке такозване државе Косово о статусу наше Покрајине Косова и Метохије, попут такозване декларације о независности, устава, формирања војске или било ког акта који излази из оквира надлежности локалних самоуправа у складу са међународсним правом, односно Уставом Републике Србије сматрамо ништавним, речено је у документу Удружења Срба КиМ У Београду.

Апел државним и политичким органима

– На челу привремених институција Косова углавном, су припадници терористичке и злочиначке организације организације Ослободилачка војска Косова, који су починили најмонструозније злочине против цивила и припадника регуларних снага Републике Србије. Они коначно морају бити процесуирани пред српским или некимнепристрасним међународним судом који није инструментализован и политички оформљен попут оног у Хагу, захтева се у деклаарцији.

У вези трајног решења статуса Косова и Метохије, и уопште, односа Срба и Албанаца о чему се преговара, полазећи од историјских чињеница, Устава Србије, међународног права, резолуције 1244, као и од чињенице да Срби доживљавају КиМ као Свету српску земљу, свако издвајање КиМ са данашњим административним границама из састава Републике Србије за нас је неприхватљиво, речено је у Декларацији на скупу у ГО Вождовац.

И на крају је констатовано: Свесни смо да преговори и компромис могу довести до решења која не одговарају нашим принципима и шватањима. Свесни смо и огромне одговорности политичких и државних субјеката који ће одлучивати или на било који начин утицати на одлучивање о тим решењима. Ми као неполитичка, невладина организација, ни на који начин не учествујемо у одлучивању о овим питањима, преостаје нам једино да снажно апелујемо на све државне и политичке субјекте да остваре највећи могући степен јединства у изналажењу решења за КиМ.

Захтеви Удружења Срба КиМ

– Захтевамо покреатње процеса о вођењу истарге поводом оптужби Дика Мартија и привођење правди организатора и извршилаца убијања, вађења и трговине људским органима у „Жутој кући“ и другим губилиштима у Албанији. Не дозволити присвајање српске културне и православне баштине на КиМ спречавањем уласка тзв. Косова у Унеско и Савет Европе или друге међународне институције.

– Сва узурпирана, нелегално отуђена или уништена имовина Срба, СПЦ, српских предузећа и институција на Косову и Метохији мора бити враћена односно надокнађена власницима. Поништити нелегалну приватизацију друштвених предузећа на КиМ.

– Захтевамо од међународне заједнице да у оквиру својих преузетих обавеза обезбеди владавину права, спречи дискриминацију Срба, заштити њихове животе и имовину као и услове за несметан и одржив повратак прогнаних на своја огњишта. Ово су неки од захтева Удружења Срба КиМ у Београду.

С. Ђукић
Подели на: