Најновије вести

Спремни за сваку опцију

Код родитеља постоји добро расположење да деца похађају наставу у школи, односно за ученике од 5. до 8. разреда комбиновани вид наставе. Нико неће бити запостављен, било да се одлуче да долазе у школу, било да раде од куће. Нема више давања оцена на даљину

 

До првог школског звона остало је још јако мало. У Основној школи „Свети Сава“, једној од две главне градске школе у Косовској Митровици и школи са највећим бројем ђака у овом граду, прошле недеље увелико су текле припреме за почетак нове школске године у којој их очекују велике промене због коронавируса.

– Схватили смо озбиљно причу и надамо се да ће то кренути како треба. Најбитнија су нам упутства, нема одступања, пробаћемо да то испоштујемо максимално, онда како буде – каже уочи почетка школске 2020/21. у разговору за наш лист директор ОШ „Свети Сава“ Миодраг Јовановић. Школа, традиционално, сваке године пред почетак школске године ради комплетно сређивање простора у ком бораве деца.

– Оно што је највише оштећено током школске године се санира. Сваке године у ово време, када се техничко особље врати са одмора, крећемо да сређујемо школу за редован почетак нове школске године. Колико ће то бити редовно не зависи од нас, али ми смо у обавези и тако се понашамо, држимо се оних упутстава, препорука које је донео Кризни штаб за сузбијање пандемије заразне болести ковид 19. Све што се ради подредили смо тој причи, да се школа дезинфикује, да буде чисто и да кад се одреди модел по ком ће школе да раде, да једноставно кренемо и да деца буду безбедна – рекао нам је десетак дана уочи почетка нове школске године директор школе.

НАСТАВА УЖИВО ИЛИ ОНЛАЈН, ОДЛУЧУЈУ РОДИТЕЉИ ПОЈЕДИНАЧНО

Прошла недеља у овој школи била је одређена за хигијенско сређивање школе. У завршној недељи, од 24. да 31. августа кренуће са дезинфекцијом школског простора.

– Требовали смо одређене потрепштине од Општине Косовска Митровица, јер су они по одлуци Кризног штаба надлежни да за школу обезбеде све оно што је за дезинфекцију, мисли се на 70-процентни алкохол и натријум хипохлорид, који је растворена база и чиме се дезинфикују подови и ходници школе – каже Јовановић. ОШ „Свети Сава“ у нову школску годину креће са 753 ђака. Од тога 101 су прваци.

– Добра је прича са уписом првака. Од 180 првака у граду ми смо уписали 101, а остатак је уписан у ОШ „Бранко Радичевић“. Управо уз неку причу и договор да се испоштује рејонизација и да ниједан учитељ не остане без посла, заједно са начелницом Школске управе заузели смо став да деца буду равномерно распоређена. Добра је вест да и ове године имамо више од 180 предшколаца који ће наредне године уписати први разред, тако да не морамо да бринемо, деце има што је и најбитније за школе – истиче Јовановић. Према његовим речима, разговор са родитељима и пријем првака обавиће се дан пре званичног почетка школске године, 31. августа и, у складу са околностима у дворишту школе.

– То је дан када ћемо обавити разговоре са родитељима и ученицима прог разреда, јер за њих је ово најтежи период. Умето да се радују поласку у школу они се брину како ће да раде. Дакле, 31. август је одређен као датум када ћемо обавити консултације. Ишчитаћемо распоред деце по одељењима у дворишту, обавити те прве консултације да би се дале смернице како ће деца да долазе и тај мало свечанији пријем првака – каже директор школе. Прошле недеље када смо водили овај разговор у току је била анкета у којој су родитељи требали да се изјасне да ли желе да им дете долази у школу или да похађа онлајн наставу. – Разредне старешине и учитељи и учитељице су дужни да позову сваког родитеља, да им се изјасне да ли су за то да им деца долазе на наставу или су за опцију да деца раде од куће, да прате наставу на каналима јавног сервиса и на основу тога ћемо ми после правити групе. Нико неће бити запостављен, ако се родитељи одлуче да им деца раде од куће ми ћемо радити са наше платформе са које смо радили и прошле године и која јако добро функционише. Деци ће бити омогућено да прате наставу, али је сада новина да иако прате од куће мораће да долазе у школу да одговарају. Нема више давања оцена на даљину, него ће деца морати да дођу у школу и да пред наставником или пред више наставника одговарају и покажу знање које су стекли – наглашава Јовановић. Када крене настава родитељи ће морати и на писменом обрасцу да се изјасне да ли су за овај или онај модел наставе – прецизира Јовановић.

У УЧИОНИЦИ ДО 15 ЂАКА

Како нам потврђује наш саговорник код родитеља постоји добро расположење да деца похађају наставу у школи, односно за ученике од 5. до 8. разреда комбиновани вид наставе. – Наша школа је са највећим бројем ђака и мораћемо да ученике од првог до четвртог разреда поделимо у две групе. Значи, свако одељење које има преко 15 ђака, а у овој школи свако одељење има преко 15 ђака, чак нека одељења имају и по 30 ученика, мораћемо да поделимо у две групе, тако да ће учитељи радити дуплу наставу. Радиће се по скраћеном плану и програму, час ће трајати 30 минута и биће између две смене и групе ученика пауза од 20 минута за чишћење простора, за дезинфиковање столова и тог простора у коме деца бораве. Прва група ће имати наставу од пола осам, а друга од пола 11. Једно одељење ће користити једну исту учионицу у две групе, за све време док траје пандемија. Тиме спречавамо могућност да не знамо ко је донео вирус у школу, ако до тога дође. У овом случају знаћемо из које је учионице дошао вирус – говори Јовановић. Када су у питању ученици старијих разреда и за оне који се одлуче да наставу похађају у школи предвиђен је комбиновани начин рада. – Немамо другу могућност него да ученике од 5-8 разреда, пошто их има доста, да поделимо да раде комбиновано, мислим на ту препоруку да једне или две недеље, на пример ученици 5. и 6. разреда иду два дана у школу, а ученици 7. и 8. три дана, да би се после тога, на две недеље или једну изротирали. Они који су ишли три дана сада би ишли два, тако да би негде то избалансирали – појашњава наш саговорник. Осим на учитељима и наставницима који ће понети значајан део терета, велика је обавеза и одговорност и на родитељима. Они имају обавезу да своју децу при поласку у школу припреме, да им измере температуру да поставе маске и да тако дођу у школу.

– Наставници су ушли у ову причу, већ у фебруару, кад је кренула пандемија и могу да се похвалим да су се јако добро снашли и наставићемо да радимо како смо радили. Сви су у жељи да се вратимо у школске клупе, а ми ћемо комбиновати моделе и ту наставу на даљину и наставу у школи, онако како то услови буду дозвољавали – каже Јовановић. Додаје да ова ситуација није у потпуности нова ни за децу. – Наша су деца и кад је кренула пандемија у фебруару почела да носе маске, бочице са дезинфекцијом, влажне ма
рамице… већ су припремљени и очекујем да ћемо имати разумевање због опште безбедности. Према Јовановићевим релима, месец септембар је остављен као слободан статус, да родитељи могу да размишљају, могу да не пусте дете да иде у школу ако процене да не треба да иде.

– Не треба да оправдавају часове, а онда од октобра крећемо са озбиљном причом, онако како у школи треба да се ради, да се деца уписују, да се оправдавају часови и то ће моћи и телефоном и поруком – каже он. Поред свих ових, рекли бих, „заврзлама“, функционисање школа на КиМ оптерећено је и политичким приликама у Покрајини. – Постоји и ова политичка опција, јер постоји проблем да ли ће Албанци кренути да раде у септембру. Постоји негде назнака и њиховог министарства, да ће и они кренути са 1. – 2. или 6. септембром. Мислим да онда то неће бити проблем и да ћемо моћи несметано да уђемо у наше објекте, наше школе и да радимо по програму које је прописало наше министарство. То је опција која виси у ваздуху, али ми се спремамо да ће све бити у најбољем реду и да ћемо кренути да радимо. Ја као одговорно лице у школи сам дужан да школу припремим , то радимо сваке године и школа ће бити за 31. август комплетно спремна – наглашава Јовановић. Ових дана у току су и радови на сређивању предњег дворишта ОШ “Свети Сава“. Такође, при крају је изградња предулаза, тзв. ветробрана главног улаза школе, као и капије са електричним мотором која ће се закључавати и контролисати на даљински. Радове финансира Општина Северна Митровица.

– Имамо разумевање обе општине. Општина Северна Митровица је, такође, прошле године финансирала партерно уређење задњег дворишта, а пре две године Општина Косовска Митровица-Привремени орган финансирала је изградњу анекса чиме је школа добила још 420 квадрата корисног простора – каже директор школе Миодраг Јовановић. С.Кецман

Подели на: