Најновије вести

Срби и Алабанци заједно у борби за истину и правду

Представници српских и албанских породица несталих лица на КиМ у Медија центру у Београду.

На конференцији је истакнуто да су институције, и међународне и домаће, затајиле и да су пале на испиту хуманости. Упућени захтеви да се отворе сви архиви и евиденције везане за потенцијалне гробнице, да се обаве свеобухватне и професионалне истраге и да се заштите сведоци
Поводом Међународног дана несталих 30. августа, у Медија центру у Београду је одржана заједничка конференића за новинаре представника српских и албанских породица несталих лица на Косову и Метохији. Конференцију је органозовало Удружење породица космтеских страдалника у сарадњи са Ресурсним центром из Приштине за сва нестала лица. Конференција под називом: „Нестали не смеју остати број – они имају имена“ одржана је симболично у минут до 12 сати у четвртак 27. августа . Модератор овог скупа била је Гордана Ђикановић која је напоменула да је истим поводом, под истим називом и са истим учесницима, конференција за новинаре одржана и у Приштини 25. августа. На конференцији су учествовали: Бајрам Ћеркинај, координатор Ресурсног центра за сва нестала лица на Косову и Метохији, Севдије Османи, Ђуља Хазири, Наташа Шћепановић, Маринко Ђурић и Гордана Ђикановић
Ми на заборав немамо право
-Двадесетједну годину након завршетка оружаних сукоба на Косову и Метохији, на интегрисаној листи несталих се још увек налазе имена 1643 особе чија судбина није разрешена. Нити се зна да ли су живи, нити им се гробови знају. У лабораторијама за ДНК анализу, уместо њихових имена, стоји број и шифра. А свако од њих је био нечији син, отац, брат, мајка, сестра… Ми, чланови њихових породица, за протекле две деценије, све смо сузе исплакали али се нисмо уморили трагајући за истином о нашим најрођенијима, борећи се за правду и истину. Јер, ми на заборав немамо право. Немамо ни бојазан да кажемо ко је крив што је листа несталих готово „залеђена“, што је све мање екшумација и идентификација, а наша агонија и даље траје, рекла је Гордана Ђикановић. На конференцији је истакнуто да су институције, и међународне и домаће, затајиле и да су пале на испиту хуманости. -Сматрамо да су они најодговорнији што се питање киднапованих и несталих лица, свих претходних година, није нашло за преговарачким столом Београда и Приштине у Бриселу. Одавно је требало сви они да швате да је питање несталих не само за нас, њихове породице, најважније питање. Сасвим је сигурно да без разрешења судбине и последњег лица киднапованог или несталог на Косову и Метохији, нема напретка. Нема помирења ни мира у региону, а сви званичници истичу да им је то најважније. Ово је истакао и Бајрам Ћеркинај, координатор Ресурсног центра за сва нестала лица на Косову и Метохији у име представника породица киднапованих и несталих лица албанске и српске стране. Са овог скупа институцијама задуженим за проблеме несталих на КиМ упућени су захтеви : Договорите се и урадите оно што је давно требало урадити. Отворите архиве, размените информације, пронађите све нестале. Вратите достојанство свим невиним жртвама и њиховим породицама!
Не дозволимо трговину костима страдалника
Наташа Шћепановић је поздравила све присутне и том приликом истакла да предуго траје ова тужна и тешка борба за истином и праведом. -Ми смо се удружили желећи да заједничким снагама подсетимо домаћу и међунардну јавност на проблем несталих лица и њихових породица. Оно што нас повезује јесу патња, бол, сузе, неизвесност, незадовољство: Нисмо задовољни резултатима рада свих оних који су по свом мандату дужни да нам одговоре на многа питања. Живимо у трећем миленијуму а око нас су сакривене и неископане гробнице и кости. Свуда око нас тужни погледи наших мученика који и даље немају своја имена и презимена већ их зову НН лица. Треба да се стиди цивилизовани свет и човечанство са својом напредном технологијом, рекла је Наташа Шћепановић.
-Укупно 1643 нестала лица, не дозволимо да се тргује остацима наших страдалника ради било чијих интереса. Ово није политички проблем, чуло се на конференцији. Ово је хуманитарни проблем и зато у сусрет Међународном дану несталих породице киднапованих и несталих траже да се пронађу сви нестали без дискриминације. -Не дозволимо да ове проблеме оставимо својим потомцима. Тражимо отварање свих архива и евиденција везаних за потенцијалне гробнице. Тражимо свеобухватне и професионалне истраге. Тражимо заштиту сведока. По међународном хуманитраном праву и праву људских права ми на то имамо право. Свака информација која може да допринесе расветљавању судбине несталих треба да буде пружена безусловно. Исто тако власти у Београду и Приштини треба да појачају своју подршку националним комисијама како би се повећали њихови капацитети и убрзао процес идентификација и екшумација. То је неопходно како би се испоштовало право породица да сазнају истину о судбини ближњих, рекла је Наташа Шћепановић и на крају се захвалила дугогодишњем донатору Међународној комисији за нестала лица (ИЦМП) која у сарадњи са ЕУ пружа финансијску подршку овим породицама.
С.Ђукић

Подели на: