Најновије вести

Србија на путу ка ЕУ – изазови у 2020. години

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је рекао за РТС да су нови састави Европске комисије и Европског парламента ангажовани када је реч о Западном Балкану, а посебно када је реч о Србији. Истиче да је потребно спровести економске реформе за још већи привредни раст, да ће предстојећи избори бити тест, али и да дијалог Београда и Приштине ускоро мора да се настави.

 

Сем Фабрици је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетио да је пре десетак дана отворено ново поглавље у преговорима Србије и ЕУ. Сматра да би 2020. годину требало посматрати оптимистично и уз посвећеност.

Указује да је питање отварања поглавља повезано с реформама и да што се више оне реализују, то ће више поглавља бити отворено.

Фабрици наводи да је до сада отворено 18 поглавља, што је више од половине, али поручује да је битно и да се она затворе и да је пут пред Србијом веома јасан.

На питање о иницијативи познатој као “мали Шенген”, Фабрици је рекао да ЕУ подржава регионалну сарадњу и да је у том погледу донирала скоро 100 милиона евра кроз инструменте као што су Цефта и Транспортна заједница.

“Што више актери раде на четири слободе – кретања људи, роба, услуга и капитала, то ће бити лакше региону да се интегрише у ЕУ”, рекао је Фабрици и додао да ће следеће године бити одржан самит ЕУ–Западни Балкан у Загребу.

Говорећи о екомонији, Фабрици је рекао да 65 одсто српске трговине иде у ЕУ, али да постоје области на којима мора да се ради. Навео је владавину права, реформу правосуђа, слободу медија и изражавања и борбу против корупције.

Сматра и да је питање животне средине велика област на којој мора више да се ради.

Фабрици је рекао да је Европска комисија прошле недеље покренула такозвани “зелени договор”, у нади да ће Европа постати потпуно неутрална са становишта емисије до 2050. године. Каже да се нада да ће и Западни Балкан бити део тога.

Где је остварен напредак а шта се Србији замера
Када је реч о неформалном извештају ЕК о владавини права и медијима, Фабрици је навео да се двапут годишње ради процена стања. Каже да је у неким областима постигнут напредак, као што су питања азила и сарадња између полиција.

Ипак, истиче да су уставне реформе у области правосуђа блокиране и да се нада да ће нова медијска стратегија донети ново окружење, као и да ће уследити јача борба против корупције.

На питање о блокади РТС-а, Фабрици је рекао да је становиште ЕУ да слобода протеста мора да се поштује док год је протест миран, али и да новинари треба да буду у положају да слободно раде и да не би требало да буду притиснути ни са једне стране.

Фабрици је коментарисао и најаве бојкота предстојећих избора. У том светлу је подсетио да је у мају објављен извештај о стању демократије у парламенту и да је пружен низ препорука, као што су смањење броја закона који се усвајају по хитном поступку и решавање проблема са превеликим бројем амандмана.

“Мислим да је у претходних неколико месеци боља пракса уведена у скупштину”, навео је Фабрици.

Рекао је и да је покренут дијалог између власти и опозиције, и да су одржане три рунде. Каже да је ситуација боља него што је била, али да ће бити још боља ако се испоштују договори.

Фабрици је истакао да је потребно јачати институције као што су РЕМ и Агенција за борбу против корупције.

Такође је навео да би приступ медијима током кампање морао да буде под једнаким условима за све учеснике на изборима.

Шеф делегације ЕУ каже да је договорено укупно 18 мера и да се нада да ће оне бити реализоване.

Према мишљењу Сема Фабриција, економски раст у Србији може бити и већи, уз све реформе које предлаже ЕК и могао би да буде смањен јаз који постоји између Србије и ЕУ.

На питање о изазовима који су пред Србијом, Фабрици је указао да ће избори бити један тест, али је додао и да дијалог са Приштином мора да се настави ускоро.

Подели на: