Најновије вести

Србија остаје истински и коректан партнер Руске Федерације

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином и обавестио га о разговорима у Вашингтону и Бриселу. Прес-служба Кремља саопштава да је Русија високо оценила лични допринос Вучића развоју руско-српских веза.

 

То је први разговор лидера Србије и Русије после потписивања споразума из Вашингтона.

Вучић и Путин су разменили мишљења о ситуацији на Балкану и разговарали о актуелним питањима стратешког српско-руског партнерства, укључујући развој дијалога на највишем нивоу.

Двојица саговорника су потврдили да су Србија и Русија искрени пријатељи, чија је сарадња заснована на међусобном поверењу, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Вучић је нагласио да је Србија војно неутрална земља, а председник Путин је поздравио то чврсто опредељење Србије.

“Без обзира на тежину и сложеност своје геополитичке, војнобезбедносне и економске позиције, Србија ће штитити принципе војне неутралности и остаће истински и коректан партнер Руске Федерације”, нагласио је председник Вучић.

Вучић је Путину изразио захвалност на непромењивој подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и напорима за одржавање мира и стабилности у региону.

Путин је рекао да ће Руска Федерација пружати политичку подршку Србији у њеним напорима за очување свог територијалног интегритета и своје спољнополитичке акције координисати са Србијом, а све са циљем заштите међународног јавно-правног поретка.

Вучић и Путин су истакли да економске везе Србије и Русије константно јачају, али да су могућности за сарадњу у области привреде далеко већи од искоришћених, те има простора за нове заједничке пројекте.

Прес-служба Кремља саопштила је да је Русија високо оценила лични допринос Александра Вучића развоју руско-српских веза.

У саопштењу се додаје да је председник Србије у телефонском разговору обавестио руског председника Владимира Путина о разговорима у Вашингтону и Бриселу, вођеним 4. и 7. септембра.

Како се наводи, телефонски разговор двојице председника иницирала је српска страна, и додаје се да је посебна пажња посвећена решавању косовског питања, преноси Тас.

“Путин је потврдио да непроменљивост принципијелног става Русије у вези са проналаском компромисног и избалансираног решења прихватљивог за Београд, које мора да одобри Савет безбедности УН”, наводи се у саопштењу.

Истакнута је спремност за даљу блиску сарадњу с њим по читавом спектру питања билатералне, регионалне и међународне агенде.

Подели на: