Најновије вести

Србија поручује да ништа не ради тајно

Амерички Конгрес будно прати све трансакције оружја, цени транспарентан начин на који то ради Србија, али то не значи да није забринут. То је поводом система “панцир” који је стигао из Русије рекао амерички амбасадор Ентони Годфри. Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да Београд не крије ништа о војној сарадњи, не само са Русијом, и поручује да неће кршити међународне конвенције.

 

“Панцир” је на путу до Србије из Русије заобилазио поједине земље попут територије Украјине, али допремање тог система за противваздухопловну одбрану нису заобишле реакције. Најпре од Стејт департмента, онда и Амбасаде САД.

“Позивамо све наше савезнике и партнере да се одрекну трансакција са Русијом које ризикују покретање санкција према Закону о супротстављању америчким супарницима кроз санкције”, навела је Амбасада САД.

Набавка оружја од Русије била је тема разговора српских званичника са директором у Стејт департменту задуженим за санкције пре неколико месеци. Томас Зарзеки је тим поводом обишао 60 земаља.

“Захвални смо због транспарентности која је показана према Зарзекију, али то не значи да будно не пратимо трансакције у овој области и да Конгрес није озбиљно забринут”, истиче Ентони Годфри, амбасадор САД у Србији.

За разлику од писменог одговора амбасаде, усмено, амбасадор је неодређенији.

“Закон о овој области, односно санкцијама, је веома компликован и господин Зарзеки је покушао да објасни све детаље”, навео је Годфри.

Дачић: Неговаћемо политику отворености
Министар унутрашњих послова Ивица Далић наглашава да Србија не крије ништа што се тиче војне сарадње.

“Не кријемо ништа што се тиче наше војне сарадње са свима, не само са Руском Федерацијом. Сигурно никада нећемо учествовати у нечему што би било супротно неким међународним конвенцијама и ставовима. Ми ћемо такву политику отворености у области војне сарадње неговати и у будућности – и са САД, и са Руском Федерацијом, и са НАТО-ом и са Кином”, поручује Дачић.

У америчком ставу министар спољних послова не чита поруку да Србија треба да престане са куповинином оружја од Русије, већ друге ствари.

“Да ли та количина ствара одређену зависност од те земље која вам продаје оружје, немамо ми тајну, нити је реч о неким количинама које могу да угрозе неку светску стабилност”, каже Дачић.

“Панциром” се не може ништа на туђој територији
Систем је намењен за одбрану објеката попут аеродрома, командних центара од ваздушних дејстава и извиђања. Стога званичници понављају да се “панциром” не може ништа на туђој територији. Тако је било и недавно у Америци.

“Нисам ја наишао на разумевања, наишла је на разумевање чињеница да ми то радимо на транспарентан начин. Да су одушевљени набавком ‘панцира’, па нису. И не мислимо да смо близу било каквим санкцијама на било који начин”, рекао је председник Александар Вучић током посете Вашингтону.

Разлог за санкције не види ни министар одбране.

“Србија није колонија и сама ће одлучивати о јачању и опремању своје војске и од којих пријатељских земаља ће набављати опрему и оружје”, наводи Александар Вулин, министар одбране.

Пре тога у интервјуу америчком Форин полисију председник Србије је рекао да је Београд отворен да наоружање купује и од САД, Израела и Велике Британије.

Подели на: