Најновије вести

Србија препозната као сидро стабилности на Балкану, политичари у Приштини подривају регион

рбија се одговорном политиком суочава са свим изазовима неодоворности политичара попут Аљбина Куртија и других у региону, док се они оштром реториком и враћењем на теме из прошлости заправо боре за наклоност својих бирача, тражећи политички профит за себе и то се у свету данас јасно види, изјавио је данас амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
“Политика председника Александра Вучића је сидро стабилности овог дела Европе. Србија, на начин на који се суочава са изазовима неодговорности политичара попут Куртија и других у региону, фокусирана на даљи унутрашњи развој, изградњу прилика за сарадњу, даје допринос деескалацији тензија у региону”, рекао је Ђурић за Тањуг коментаришући наставак дијалога Београда и Приштине.

Са друге стране, указује, постоје политичари који се надмећу за наклоност бирача у својим срединама тако што оштром реториком и сталним враћањем на теме из 90-их година покушавају да надокнаде чињеницу да нису, као Србија, у стању да обезбеде ни економски развој, ни модернизацију друштва, инфраструктуре.

“Они у одсуству свега тога, настоје да подрију стабилност у региону и траже политички профит и интерес. То се данас у свету, код озбиљних људи веома јасно види”, поручио је Ђурић одговарајући на питање како Вашингтон гледа да потезе Аљбина Куртија у дијалогу Београда и Приштине.

Зато је, додаје, политика Србије препозната и вреднована чак и код оних који се са њом не слажу.

“Ми настојимо да пронађемо најмањи заједнички садржалац српских и америчких интереса управо у тој регионалној агенди, повезивању, изградњи мостова сарадње. То је тема која има перспективу да наиђе на подршку у новој америчкој администрацији”, уверен је Ðурић и подсећа да бројна именовања у Вашингтону још нису извршена, попут помоћника државног секретара за Европу.

Ðурић наводи и да се Србија деценијама суочава са различитим пристицима, тако да они нису ништа ново, али је нова енергија и одлучност Србије да настави да се развија, да сваке године има све боље економске резултате.

“Резултате који ће довести да иако нисмо чланица ЕУ, већ следеће године можем да очекујемо животни стандард који је већи од неких држава које су 15 година или дуже чланице ЕУ, па чак и НАТО. То је и највећа победа Србије и најбоји одговор на притиске”, рекао је Ђурић.

Додао је да Србија са свима жели да сарађује, али да не да на своје и да никоме споља неће дозволити да диктира нашу спољну политику.

Сумирајући непуних годину дана на месту амбасадора у САД, Ђурић је истакао да се свакодневно бори да прошири круг српских пријатеља у Америци, да је разговарао са више од 30 чланова Конгреса, сенатора, представника Стејт департмента, “тинк-танкова”, преставницима академске заједнице.

“Разговор није увек лак, али и лични контакт и разговор обавезује. Трудимо се да политичку сарадњу подигнемо на виши ниво, као и да у економској сарадњи остваримо напредак што је могуће више”, рекао је Ђурић.

Подсетио је да се ове године обележава најмање шест јубилеја у српско-америчким односима – 140 година дипломатских односа, 20 година партнерства Србије и УСАИД, 15 година партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја, пет година лета Ер Србије из Београда за Њујорк, 165 година од рођења Николе Тесле и 100 година од како је Николај Велимировић успоставио прву епархију СПЦ у Америци.

Навео је да саговорницима настоји да објасни да односе две земље не треба посмарати само кроз призму 90-их година, јер је Србија данас земља која је суштински, политиком окренута ка будућности, да су спроведене реформе дале резултат и учиниле Србију првом по расту у Европи.

Примера ради, истиче да Србија извози више у софтверу и ИТ-у него Турска, која је 10 пута већа.

“Важно је да сваки саговорник буде свестан ових чињеница, да у Србији постоји нова, добра реалност и да грађани искрено желе нове, другачије и боље односе са америчким народом и државом, да препознајемо значај тога за нашу будућност. Нећемо се увек са свим у њиховој политици увек сложити, али наш посао је да придобијамо нове људе”, рекао је Ðурић.

Он је навео да су у фокусу америчке политике суочавање са последицама ковида, југоисточна Азија, пре свега односи са Кином, као и питање климатских промена, али и да чињеница да Балкан није доминантно у фокусу америчке унутрашње и спољне политике не значи да не постоји обавеза да се бори за наше интересе.

“Имамо прилику да значајно унапредимо разумевање политичке класе у САД за положај Србије, да урадимо много за бизнис, довођење још инвестирота”, рекао је Ђурић и у том смислу додао да је премијерка Ана Брнабић током посете САЂу представила Србију у најбољем светлу.

Подели на: