Најновије вести

Српска координација позива на процесуирање одговорних за злочине у Ораховцу

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација) позвала је надлежне институције да без одлагања процесуирају бивше припаднике тзв. ОВК, одговорне за ратне злочине над српским становништвом, па тако и оне почињене на територији општине Ораховац, током јула 1998. године.

 

Српска координација огласила се поводом 23. годишњице од, како су навели, масовних ратних злочина, киднаповања, убистава и протеривања Срба у Ораховцу и околини, од стране припадника ОВК.

“Од 17. до 22. јула 1998. године, током масовног оружаног напада припадника тзв. Ослободилачке војске Косова на Ораховац и околна српска села, киднаповано је око 100 српских цивила, а у нападима убијено седморо лица српске националности. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом тзв. ОВК”, наводи се у саопштењу.

Само из породице Костић из села Ретимље, додаје се, киднаповано је 15 чланова, међу којима и најмлађи Костић Небојша, који је имао 17 година.

“Група од 35 цивила, махом жена, деце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг. Године 2005, у јами Волујак у општини Клина и масовној гробници код Малишева, пронађени су посмртни остаци 36 Срба, док је судбина преосталих још нерасветљена”, каже се у саопштењу.

Ораховачка жупа, наводи се, један је од симбола страдања Срба, не само 1998 године, већ и након што је на основу Резолуције СБ ОУН бр. 1244, на Косову успостављен мандат Уједињених нација.

“Преостали Срби у Ораховцу и Великој Хочи и данас немају елементарна људска права, укључујући слободу кретања, личну и имовинску сигурност. Српска координација са огорчењем подсећа да ни после 23 године, нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Ораховачкој жупи, иако постоје живи сведоци – жртве међу киднапованим Србима. Пракса некажњивости за злочине над Србима, коју су својим нечињењем и невршењем мандата, створиле међународне мисије на Косову и Метохији – Унмик, Кфор и Еулекс, допринела је да самопроглашене албанске власти у Приштини изграђују друштво које није у стању да се суочи са прошлошћу”, закључује се у саопштењу Српске координације.

Подели на: