Најновије вести

СРПСКА ЛИСТА ЈЕ ОЛИЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У ПОКРАЈИНИ СА ПОВЕРЕЊЕМ ПРЕКО 90 ПОСТО СРБА

 – Без помоћи наше државе Србије, не да живот не би био могућ, већ, могу слободно рећи, живот не би постојао за Србе на Косову и Метохији. Будите уверени да нећемо дозволити да наш народ остане без струје у 21. веку, у срцу Европе – рекао је Горан Ракић, председник Српске листе

 

 

Положај српског народа никада није био лак на простору Косова и Метохије, посебно у периоду од 1999. године. Свака тензија у Приштини се нажалост „пребије“ преко леђа нашег народа. И поред свих тих проблема ми опстајемо јер смо своји на свомерекао је Горан Ракић председник Српске листе, потпредседник владе и министар администрације и локалне самоуправе у Приштини,одговарајући на питање „Јединства” како оцењује безбедносно – политичку ситуацију на Косову и Метохији пошто су Срби континуирано изложени претњама и нападима и наставио: -Свака Српкиња и сваки Србин су живи хероји српства и чувари корена из кога је настало српство и српска држава. Из те чињенице извире снага опстанка нашег народа на овим просторима, коју не могу да угасе ни напади о којима питате – казао је Ракић.

  • 2. Поред функције председника Српке листе, Ви сте и министар администрације и локалне самоуправе и потпредседник косовске Владе. Како је борити се за интересе својих сународника у Приштини, граду из којег су протерани Срби и где се скоро и не чује српска реч?

Више пута сам наглашавао да нема веће части и одговорности него представљати свој народ и борити се за његову будућност. Наравно, та борба никада није лака, посебно у Приштини којој недостаје 40000 Срба. Ипак, као што рече председник Вучић, предаја никада није била и неће бити опција. На нама, изабраним политичким представницама је немали терет, али је поверење грађана у нашу политику наша снага да истрајемо у борби за бољи живот наших грађана, без намере да било којим чином или деловањем то радимо на уштрб осталих народа на Косову и Метохији.

  • 3.Као представник Срба у косовским институцијама готово свакодневно имате састанке и са представницима међународне заједнице. Да ли су они упознати са положајем Срба на КиМ? Желе ли да чују да су и поред бројног међународног присуства Срби на КиМ обесправљени?

Уверен сам да су подробно информисани и упознати са проблемима нашег народа. На састанцима, и ја лично, али и наши посланици, градоначелници, редовно истичу проблеме нашег народа и захтевају реакцију међународних представника. Ту долазимо до проблема. Ретке су адресе са којих се чује јасна осуда напада на Србе и њихову имовину. Шта више, неки никада нису ни осудили било који напад на Србе. И то није новина, али јесте срамота, посебно јер ти исти представници говоре о некаквом суживоту, мултиетничности и осталим лепим, али празним речима.

  • 4.Пре пар месеци је косовска Скупштина полемисала како наводно Албанци немају права на северу Космета.Реагујући на изјаве, појединих албанских посланика ваш заменик у Српској листи, Игор Симић је истакао да су тезе замењене и да су Срби ти којима су на КиМ ускраћена права, а као пример навео је да су сви градови јужно од Ибра без Срба, док је Северна Митровица прави пример мултиетничности. Како објашњавате ову замену теза и лицемерство албанских посланика, имајући у виду прогон Срба из свих градова јужно од Ибра?

Лично сам Игору рекао да је његов говор историјског карактера јер од рата наовамо ниједан српски посланик није на такав начин говорио о протеривању српског народа са ових простора. И добро је да је то речено у сред Приштине, којој, као што је шеф посланичке групе Игор Симић рекао, недостаје 40.000 Срба, али је исто тако чињеница да је на тај говор одговор албанских посланика био препун увреда и претњи на рачун и посланика и наших грађана. То говори у прилог чињеници да албанских политичари стварају неку сопствену истину о догађајима из блиске и далеке прошлости, и захтевају да се сви ми повинујемо тој верзији „истине“, на шта ми нити хоћемо нити можемо да пристанемо, јер би то значило одрицање од истине, али и од нас самих.

  • 6.Као председник Српске листе често сте са Србима на терену и сведок сте њихових свакодневних животних проблема, попут недостатка струје, воде….У том смислу последњих дана и недеља се говорило о престанку снабдевања струјом севера Космета. Како то коментаришете и о чему се заправо ради?

Након састанка са председником Александром Вучићем и директором Петром Петковићем српски политички представници су усвојили закључке и прецизне кораке којима ће се обезбедити и наставити несметано снабдевање севера КиМ струјом, од поновног, петог подношења захтева за регистрацију две компаније које би биле надлежне за снабдевање струјом севера КиМ, до конкретних дипломатских активности према међународној заједници. Будите уверени да нећемо дозволити да наш народ остане без струје у 21. веку, у срцу Европе. Нажалост ово питање је показало неке друге ствари, попут срамног понашања квази опозиције у Београду, која је опозиција сопственој земљи и народу. Са сијасет лажи и срамних увреда на рачун највећих бораца за српски народ на Космету, председника Вучића и директора Петковића, ови умишљени лидери су стали на страну оних који би да Србе на Космету, и буквално, оставе у мраку.

  • 7. Као бивши граодначелник Северне Митровице знате да је водоснабдевања севера Космета а поготову Северне Митровице и Звечана годинама уназад проблем и да су, поготову последњих дана, на делу вишесатне рестрикције воде.Како решити овај, можда и горући проблем грађана, пре свега, ове две општине?

Захваљујући инвестицијама наше државе Србије након успешне изградње новог водовода, сада је у току изградња секундарне мреже са додатним резервоарима који ће омогућити боље снабдевање пијаћом водом наших грађана. Нажалост и ово питање је добило политичку димензију и постало алат којом се неки служе како би отежали живот нашег народа. Огромна количина воде свакога дана из Зубиног Потока одлази у Вучитрн, Србицу, Обилић и Приштину, а да грађани општине Зубин Поток од тога немају нити један динар, а са друге стране неко у Јужној Митровици захтева да се редовно измирују обавезе.

  • 9.Сведоци смо да актуелна власт у Србији на челу са председником Вучићем чини све да олакша положај Срба на КиМ који углавном живе од примања из буџета Републике Србије, пошто се месечно а исплати 40.000 плата за Србе на КиМ?

Да ли би останак Срба на КиМ био могућ без помоћи Београда? Без помоћи наше државе Србије,не да живот не би био могућ, већ, могу слободно рећи, живот не би постојао за Србе на Косову и Метохији. И желим да нагласим, нису у питању само материјална средства, то је доказ посвећености и преданости нашег председника да Срби опстану на овим просторима. Та пупчана врпца којом смо повезани са централном Србијом практично значи живот за наше грађане. Наравно, не смемо заборавити и огромне инфраструктурне пројекте и стамбено збрињавање којима наша држава и Канцеларија за Косово и Метохију унапређују животне услове за све наше грађане. 349 различитих пројеката се финансира на Косову и Метохији из буџета Републике Србије, а у складу са планом председника Вучића Србија 2025.

  • 10.Политички опоненти прозивају председика Вучића да отежава положај Срба на КиМ и издаје њихове интересе. Како Ви то коментаришете и шта мислите о таквим “прозивкама”?

Ако бих могао да то опишем у једној реченици онда бих рекао, само лепо можеш ружити. Тако и ови Ђиласови сатрапи у недостатку сопственог програма, а који се не би тицао секунди на јавном сервису Србије од којих је Ђилас стекао енормно богатство, немају шта друго да понуде грађанима осим мржње, увреда и лажи. Наравно, оцену политичарима и резултатима њиховог рада грађани дају на изборима, зато председник Вучић и Српска напредна странка на Косову и Метохији добијају преко 90% гласова, а ови политички аматери не могу да пребаце ни овај смањени цензус. Ето, ако ми дозволите овом приликом, пошто је ово празнични број, ја бих и њима пожелео срећне празнике и добро здравље, уз ону народну, далеко вам лепа кућа.

  • 11. Од формирања Српске листе Ваши кандидати као што сте навели добијају на изборима преко 90 посто гласова српског народа у покрајини. Шта се жели постићи пласирајући неистину јавности у Србији, да Српска листа наводно нема поверења Срба у покрајини?

Таква подршка је на понос свима нама, али и подсетник за одговорност сваког члана Српске листе према нашем народу, али је од процента још важније јединство које је оличено у Српској листи. Сећате се времена када су Срби на свим нивоима, од локалног до централног били разједињени, попут раштимованог оркестра, који је свирао песме које су одговарале Приштини, и неким амбасадама. Наш народ је тада био препуштен на милост и немилост, посебно јужно од Ибра. Након снажне подршке председника Вучића, али и огромних напора које смо уложили сви ми, уз наравно и некадашњег директора Марка Ђурића, Српска листа је постала монолитна политичка организација, или боље рећи бедем одбране српског народа чији чланови имају огромну одговорност у борби за опстанак нашег народа и институција. Не кажем да је та борба лака или једноставна, али је борба за политичким столом у Приштини ипак боља опција него борба на улицама Косовске Митровице или осталих српских средина.

  • 12.Корона вирус је пошаст са којом се бори читав свет. Како се, по Вашем мишљењу, са овим вирусом боре српске здравствене установе на КиМ, које ради у склопу здравственог система Републике Србије, и да ли наши људи у покрајини имају адекватно лечење?

Као и широм Србије, и на Косову и Метохији наше здравствено особље, наши лекари и медицинске сестре и техничари су хероји 21. века. На првој линији одбране здравља грађана, ризикујући сопствено здравље, они су свакодневно изложени надљудским напорима како би се изборили са овом пошасти. Уз снажну подршку наше државе, ова борба је олакшана кроз редовно снабдевање наших здравствених институцијам свим потребним лековима и материјала, али и уз ново запошњавање кроз које је више стотина младих добило посао у нашим здравственим установама. Пре пар месеци КБЦ Косовска Митровица је захваљујући залагању председнице Владе Ане Брнабић добила нову ПЦР лабораторију, прву икада направљену у српским срединама на Космету, која омогућава бржу и бољу дијагностику, те правовремену реакцију наших лекара у борби против пандемије

  • 13. Север покрајине се гради као никада у историји. Значи ли то да одатле „нема назад”?

Решавање стамбе – них проблема социјално угрожених грађана, младих брачних парова али и решавање проблема збрињавања наших расељених и прогнаних је врло знајачно, пре свега, социјално питање. Захваљујући издвајањима Канцеларије за Косово и Метохију у овој години нешто више од стотину стамбених јединица је усељено у Косовској Митровици, а овом приликом могу да најавим да смо добили обећање директора Петковића да ће се и у наредној години наставити са улагањем у овој области, те да ће у Косовској Митровици бити изграђено више од 150 стамбених јединица. То је најбољи доказ посвећености да се на овим просторима задржи наш народ и додатно ојача. Р. Комазец

Подели на: