Најновије вести

Српским светињама на Косову и Метохији

Књижевна омладина Србије – Збирка кратких прича и поезије

 

Као што је историја људског рода оштро подељена на историју “пре Христа” и историју “после Христа”, тако је и историја српског народа оштро подељена на српску историју “пре Косова” и “после Косова”, каже приређивач књиге Верица Секирарски

У години у којој Књижевна омладина Србије слави јубиларних педесет година постојања ( 1971. – 2021. ), један од пројеката који је остварила је објављивање књиге „Српским светињама на Косову и Метохији“, састављене од прича и песама четрдесет и два аутора, једног броја писаца и песника сопствене издавачке куће, и фотографија наших светиња на Косову и Метохији. Објављене су и фотографије Пећке патријаршије, Грачанице, Високих Дечана, Богородице Љевишке, Соколице, Девича… Промоција књиге заказана је за четвртак, 24. јун у Београду.
-То смо дуговали српској књижевности, али првенствено свом народу. Ова књига је наш начин борбе за очување српских светиња на Косову и Метохији. Да преци буду поносни на нас, а да нас се потомци не постиде, каже приређивач књиге, директорка КОС-а и уредница Посебних издања КОС, Верица Секирарски.
О значају објављене збирке „Српским светињама на Косову и Метохији“ у години када се културно благо Срба на КиМ бесомучно напада и када Албанци са КиМ претендују да подвалама отму Србима културни идентитет и да српско културно наслеђе представе свету као своје, приређивач ове књиге Верица Секирарски је за „Јединство“ рекла:
-Чињеница је да је нама фалсификована историја нанела више штете и пораза од свих ратова! Осим тога, поражавајућа је и чињеница да је српски народ, који је од вајкада у вртлогу светске историје, народ који је морао кроз векове да води толике одбрамбене ратове, тако мало урадио да своју историју истражи како треба, прикупи све податке и публикује их, направи музеј какав доликује једном тако старом народу богате историје. Истина о Косову, доказ је тога.
Као што је историја људског рода оштро подељена на историју “пре Христа” и историју “после Христа”, тако је и историја српског народа оштро подељена на српску историју “пре Косова” и “после Косова”. У српској историји ни један догађај после Косовског боја није имао ни приближно такав значај, и сва каснија историја нашег рода дубоко је носила, носи и носиће до краја света и века – Косовски печат.
Управо из тих разлога, књига ,,Српским светињама на Косову и Метохији’’ представља национално и културно благо Србије. Ратови и отимачине ће проћи, као и неправда учињена српском народу, али ће ова књига наставити да живи свој живот. Са њом, наставићемо да живимо и ми као народ, онакви какви јесмо: поносни, правдољубиви, срчани. Осим тога, захваљујући овој књизи, све наше будуће генерације знаће како су њихови преци некада волели Србију, како су гинули за њу, и како то раде и данас. Не да би ратовали, већ да знају да цене историју и да се труде да у миру буду часни људи. Да знају да је часно бити Србин.
 С.Ђукић

Подели на: