Најновије вести

Стано: Премештање амбасада у Јерусалим није у складу са политиком ЕУ

Портпарол ЕУ Петер Стано каже да за Брисел питање премештања амбасада у Јерусалим представља билатералне најаве Србије и тзв. Косова према Израелу, и подсећа да је став ЕУ познат и да се није променио.

 

Стано је на конференцији за новинаре рекао и да је ЕУ, што се тиче агенде састанка у Белој кући, била информисана о економским питањима, али не и другим темама.

“Ниједна чланица ЕУ нема амбасаду у Јерусалиму, као ни представништво Уније. То је у сагласности са резолуцијом 478 Савета безбедности УН”, објаснио је Стано.

Подсетио је на закључке Самита ЕУ од децембра да је став Брисела јасан и да решење о Јерусалиму као главном граду морају да пронађу Израел и Палестина.

“Пошто су Београд и Приштина одредили кретање европским путем као стратешки приоритет, ЕУ очекује од обе стране да делују у складу са том одлуком. Србија, која већ преговара о приступању, мора прогресивно да усаглашава своју политику према трећим земљама са одлукама ЕУ. Сви дипломатски кораци који нису у складу с тим су разлог за забринутост”, нагласио је Стано.

Што се дела вашингтонског споразума у вези са израелским признањем тзв. Косова тиче, каже да је то у надлежности те државе, и да не жели да коментарише.

Међутим, подсећа да све што је договорено од стране државе која се налази на европском путу, односно онима којима је то највиши приоритет, мора бити у сагласности са европским правом.

Подели на: