Најновије вести

Старост се помера ка све каснијим годинама

Пошто стара популација представља најбрже растући део човечанства у индустријском свету, сасвим је очекивано да постоје потребе и захтеви у решавању проблема које процес старења носи са собом о чему се говори у књизи др Игића.

 

Коронавирус који већ неколико месеци напада свет и то посебно старије генерације указује ан значај једна нове књиге „Основи геријатрије“ професора и академика др Рајка Игића која је светлост дана угледала прошле године у издању Фондације Гимназије „Вељко Петровић“, Сомбор 2019.
Геријатрија је мултидисциплинарна медицинска област из домена превенције, дијагностике, терапије и рехабилитације особа у старијем животном добу. Пошто та популација представља најбрже растући део човечанства у индустријском свету, сасвим је очекивано да постоје потребе и захтеви у решавању проблема које процес старења носи са собом. О овој проблематици академик др Рајко Игић говори у својој новој књизи чији су рецензенти академик Миодраг Остојић, проф. Др Ранко Шкрбић и проф. Др Милан Стануловић. Књига је од посебне важности јер је у складу са померањем старости ка све каснијим годинама.
– Од индустријске револуције просечан животни век се постепено повећава тако да се све чешће срећу појединци који живе око 100 година. Максимални век за жене је 125 година , а за мушкарце је само мало краћи. Дуговечне особе су у већини случајева жене јер оне у просеку живе дуже од мушкараца. Главни разлог продужењу просечног века становништва је смањење смртности одојчади и деце каже др Игић у уводу.
Превенција, физичка активност, нега и умирање
Др Рајко Игић је завршио гимназију у Сомбору, а медицински факултет у Београду. Најпре је као лекар радио у сомборској болници и здравственој станици у Куцури, а затим је, након одбране магистарског рада и докторске дисертације, постао професор фармакологије и токсикологије у Сарајеву, Тузли, Бањалуци и Новом Саду. Две године је бравио у САД на усавршавању из биохемијске фармакологије и месец дана у фабрици лекова „Боехрингер, ингелхеим ам Рхеин“ у Западној Немачкој. Публиковао је бројне истраживачке радове који су му до данас цитирани 1180 пута.
Књига „Основи геријатрије“ др Рајка Игића на 245 страна садржи десет одељака у којима др Игић говори о старењу ћелија, геријатрији, геронтологији и палијативној нези као и о обољењима која прате старење људске популације. Књига такође говори о оштећењима у старачком добу, о кожи, оштећењима слуха, вида, поремећајима гутања. Обрађени су и психијатријски и неуролошки поремећаи као што су депресија, анксиозност, делиријум, деменција, бол, свраб, херпес зостер, ноћни трзаји, сан и спавње, равнотежа, ход и падови и самоубиство. Др Игић такође говори о метаболичким и ендокриним, мускулоскелетним, кардиоваскуларним и поремећајима бубрега и уринарног тракта. Књига „Основи геријатрије“ садржи и поглавља о пулмоналним поремећајима (пнеумонија и хронична опструктивна плућна болест) и хируршке теме о зарастању рана, уједима сисара, беснилу, тетанусу, опекотинама.
Акције против пушења
Последње поглавље је Превенција, физичка активност, нега и умирање. У овом делу аутор на око 30 страна говори о превентивним мерама , стоматолошким проблемима, физичкој и сексуалној активности, полним болестима, помагалима за инвалиде и немоћне особе, неговању старих лица, затвору, запостављању и злостављању, умирању и дијагнози смрти.

-Широј јавности је познато да је др Рајко Игић оснивач највеће превентивне акције студената медицине у Европи „Дан без цигарете – 31.јануар“. Светска здравствена организација (СЗО) га је са 40 студената медицине из Тузле позвала у Женеву (1991.) на свој годишњи састанак у знак признања за остварене резултате. Студентска акција отпочела је пре скоро 40 година; спровођеан је најпре у Тузли и Бањој Луци, а већ следеће године у читавој Југославији. Затим је прихваћена у неким градовима Мађарске, Чехословачке, Велике Британије и СССР-а. Неколико година после покретања „Дана без цигарете – 31. Јануар“, СЗО покреће своју акцију под називом „Светски дан непушења – 31. мај“, каже се у биографији др Рајка Игића на крају књиге. Сомборска гимназија „Вељко Петровић“ од пре четири године организује међудржавни ликовни конкурс за рад о пушењу – посвећен 31. јануару. Др Игић је публиковао и песме у америчким часописима на енглеском и збирку песама „Лази Костићу из далека“ на српском језику.
С.Ђукић

Подели на: