Најновије вести

Старовић: Хапшење Бањца, порука Куртија Србима да се не враћају на КиМ

Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране истиче за РТС да је хапшење Бранка Бањца на Јарињу јасна порука Аљбина Куртија Србима да се не враћају на Косово и Метохију. Указује да је одржавање НАТО војне вежбе апсолутно у супротности са још увек важећом Резолуцијом 1244 СБ УН и да нико за то није тражио дозволу од Србије ни од Кфора. Што се тиче ЗСО, Старовић каже да се боји да је интегритет читавог преговарачког процеса поново доведен у питање.

 

 

Коментаришући најновије хапшење на Јарињу од стране косовских власти, пензионера Бранка Бањца, Немања Старовић указује да се ради о још једном инциденту у низу који има за циљ застрашивање српског народа.

Наводи да је 72-годишњи Бањац кренуо са својом супругом на КиМ где је требало да се одржи рочиште у поступку за покушај повраћаја насилно одузете имовине, куће супруге у центру Пећи.

“Тек после интервенције на највишем политичком нивоу, интервенције Петра Петковића према Мирославу Лајчаку, господин Бањац је пуштен. Видимо шта је намера Аљбина Куртија – да се пошаље јасна порука Србима који су протерани с простора КиМ да се не враћају, да чак не долазе ни у посете, а да ни случајно не покрећу поступке за повраћај своје имовине”, наглашава Старовић.

Брине га да и упркос ћињеници да с једне стране имамо дијалог, западне земље Квинте, како каже не емитују неку врсту великог ентузијазма да дође до убрзања тог политичког процеса.

С друге стране упозорава да имамо стално, свакодневно једнострано повлачење потеза од стране режима Аљбина Куртија који драстично нарушавају и политичку и безбедносну климу пре свега Срба који живе на Косову и Метохији.

“Мислим да не постоје нормални канали комуникације, због тога нам је нормализација и потребна. Добро је што је Бањац пуштен, вратио се кући, али не можемо говорити да је нормално, мора се због оваквих инцидентних ситуација подизати проблем на највиши политички ниво. То није одрживо”, истиче државни секретар.

НАТО вежба у супротности с Резолуцијом 1244

Што се тиче НАТО вежбе на Косову и Метохији, наводи да је у питању слична вежба која је одржавана пре две године. Ради се о вежби под окриљем САД коју спроводе са својим билатералним партнерима.

“Оно на шта ми указујемо да је одржавање овакве војне вежбе апсолутно у супротности са још увек важећом Резолуцијом 1244 СБ УН будући да она прописује да су једине легалне снаге на КиМ снаге мисије Кфор”, каже Старовић.

Додаје и да нико од Србије није тражио сагласност за ту вежбу, а да тренутно немају сагласност да ли је чак тражена и сагласност од мисије и команданта Кфора.

“С друге стране је велики проблем учешће тзв. припадника косовских снага безбедности који се на тај начин негде легитимизују и представљају и прихватају као војна снага. Они то нису и не могу бити ни по одредбама Резолуције 1244, чак ни по том важећем уставу Косова”, указује Старовић.

Да не би давали разлога за било какав вид панике, одржавање ове вежбе на КиМ, наводи не представља безбедносну претњу по Србију, али је проблем из политичког угла.

“Оно што нама преостаје је да се пре свега супростављамо томе на политичком плану и пратимо шта се одвија на терену. Да чувајући мир и стабилност у региону, готово по сваку цену гарантујемо да безбедност српског народа на КиМ не може и не сме бити угрожена”, поручио је државни секретар.

Обавеза Приштине да формира ЗСО

Старовић каже да се боји да је интегритет читавог преговарачког процеса поново доведен у питање. Наводи да ако се погледа Охридски споразум да је сада по први пут мапа преговарачког приступа доведена да она мора бити саставни део имплементације оквирног политичког споразума.

“Принцип је следећи, да обе стране спроводе своје обавезе, корак по корак. Притом су се сви сагласили око тога, укључујући и међународни представници да први корак мора повући приштинска страна, ради се о формирању српских општина. Видимо да се на том првом кораку крше сви принципи који су негде успостављени”, наводи Старовић.

Такође, додаје да Приштина не само да није кажњена него бива награђена, било да је реч о визној либерализацији, било о почетку процеса пријема у Савет Европе.

“Бојим се да ће управо на тој степеници читав процес да падне. Све то говори о једном неравноправном односу у који су две стране укључене у овај процес. То није ништа ново и томе смо изложени дуги низ година”, закључио је Старовић.

Подели на: