Најновије вести

Стазу повратка царском граду прокрчила Нада

ПРИЗРЕНСКО ПОЕТСКО ВЕЧЕ НАДЕ ХАЏИ – ПЕРИЋ У ГАВРИЛОВ СКОМ ХРАМУ У БЕОГРАДУ

 

 

Књига “Запис из Призрена, са извора” је прозна аутобиографска исповест ауторке о времену свога детињства, младости, љубави, прогона и враћања завичају

Песникиња и судија Апелационог суда Нада Хаџи-Перић, рођена Призренка, организовала је уз помоћ и благослов оца Илије Шмигића, свечану промоцију своје најновије књиге “Запис из Призрена,  са извора” у парохијском дому цркве Св Архангела Гаврила у Београду. На радост и задовољство свих присутних ово поетско-духовно вече увеличао је и познат и певач Ранко Шемић и гошће Кола српских сестара из Призрена.

После поздарвне речи старешине храма, оца Шмигића, ауторка књиге Нада  Хаџи-Перић је прочитала песму “Кад се вратим”: Њена  породица супруг Бранислав, брат Славиша Радивојевић и његова деца као и њихова родбина и пријатељи више  од десет година редовно одлазе у родни Призрен и прави су представници оних урбаних Срба који повратак виде као извесност али се и понашају према становницима Призрена као некад,  уз дужно поштовање не само према малобројним Србима већ и  према Муслиманима, Албанацима, Турцима и другим. Ове породице које редовно одлазе у Призрен о празницима и другим важним дешавањима свима би могле  да буду уверљив пример како се граде мостови помирења и добросуседских односа.

Књига сведочанство и документ

Прва прозна књига Наде Хаџи-Перић “Запис из Призрена, са извора” је  обимно дело (440 ст) са фактографским  подацима које је сама сачувала у сећањима и путем сусрета и разговора са родбином,  блиским људима, комшијама,  познаницима,  колегама. У овој књизи је често заступљен директан сречански говор којим је ауторка читаоцу  верно представила догађаје који су се одиграли током рата 1999. пре и после тога. Нада,  судија, овде је сведок. Осећај патриотизма и правде јој није допустио да све сачува само у сећању, а талент јој је  помогао да све то уобличи на уметнички начин те је зато  и публика на промоцији у Гавриловској цркви немо слушала цитате и поезију које је  Нада одабрала за то вече. Нада Хаџи-Перић је остварила значајно дело.

О књизи  “Запис из  Призрена, са извора” коју је обајвио Институт за српску културу – Приштина, Лепосавић 2020. године коју је посветила братанцима Лазару, Душану и Милошу, говорила је професор српског језика и књижевности Милена Петрин Дорић.

-Књига сведочанства аутора Наде Хаџиперић настала је као израз најдубљих емоција, пониклих  у болним  тренуцима сећања на живот проведен на Косову и Метохији, на време  прогона са своје родне груде, на  време када се свом завичају  враћа после тринаест година и визије новог живота којим ће на тим  просторима свијати млада генерација.

 О младости, љубави, враћању у завичај          

Пред нама је прозна аутобиографска исповест писца о времену свога детињства, младости, љубави, службовања, прогонства, поновног враћања завичају,  Призрену, Средској,   Поткаљаји,  Шадрвану, али и њена св еколика порука да се том  простору врате и сви они који су расељен и прогнани, рекла је Милена Петрин Дорић.

Обилазећи старе успомене,   наставила је Дорић, ауторка Хаџи – Перић је видела да се на њеној земљи поново рађа живот , да звоне венчана звона младих, подижу се и свијају српски домови на својој очевини,  као што то чини њен брат  Славиша својој деци и за пример својим сународницима, показујући да управо та наша српска младост мора развијати барјак новог живота и залити своје корене водом са светих изворишта. Шватила је да новом светлошћу зрачи и светли као лампа у мраку наш царски српски град  Призрен, поново обасјан лучама Призренске Богословије  нашим соколовима богословима,  који заједно са професорима настоје да врате живот и православни дух својој светој земљи. Вођени топлом очинском руком, владика Теодосије и сви часни оци, обнављајући наше светиње, пружају руке сваком српском човеку за повратак,  показујући да их њихова очинска земља и светиње у којима су крштени, венчани, славе славили и радовали се жив отупостојано и са чежњом чекају.

Нада  Хаџи-Перић бележи у новој књизи и духовну обнову царског Призрена. Почиње од породичне цркве својих Радивојевића, а потом  наставља и о обнови других већих и значајних  светиња Средачке  жупе .  Она бележи и како се данас живи у српским енклавама , како тамо одрастају деца, говори и о људским правима и (не)слободи кретања…

С.Ђукић    

 

 

 

Подели на: