Најновије вести

Суд у Приштини поништио одлуку владе о експропријацији земљишта на северу КиМ

Основни суд у Приштини, одељење за управна питања донео је пресуду којом је поништио прелиминарну одлуку косовске владе о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток из маја прошле године и вратио је на поновно одлучивање и разматрање, наводи се у пресуди у коју је Косово онлајн имао увид.

 

 

На овај начин је суд, одлуком која је донета 18. децембра, заправо потврдио да су ове експропријације биле нелегалне и у супротности са законом, а базе изграђене на тим површинама без правног основа, на шта власници и јавност на северу Косова указују већ месецима.

Суд у Приштини поступајући према тужбеном захтеву М. Ј. и Ј. Ј. који су се овом суду обратили 21. јуна у поступку против владе у Приштини, са захтевом да се поништи одлука 09/142 о експропријацији донета 10. маја 2023. године, у којем су навели да је део њиховог земљишта у насељу Газиводе (катастарска зона Вељи Брег) у општини Зубин Поток обухваћен одлуком о нелегалној експропријацији.

Адвокат Небојша Влајић, правни заступник више власника имања захваћених експропријацијом, изјавио је да је одлука суда у Приштини требало да буде донета знатно раније, јер се ради о крупним повредама закона, пошто је влада донела одлуку о одузимању земљишта без објашњења и објављивања у чему се састоји тај јавни интерес.

“Влада ја започела и завршила изградњу база специјалне полиције а да власнике парцела није ни обавестила о томе и није им пружила могућност да своја права штите. Затим није организовала никакву јавну расправу, већ је по завршетку изградње, под пртиском јавности, одржала привид неке јавне расправе на којој ништа није могло да се чује од владиних званичника”, рекао је Влајић РТС-у.

Подсетио је да су у Приштини одржане неке расправе али да су повреде заиста толико крупне, да суд није могао да их игнорише и вратио је предмет на поновно одлучивање.

“Што се тиче поновног одлучивања, одлука може бити иста као и до сада, али се ипак надам да ће разум превладати и да ће влада у Приштини шватити да ексрпоријација није само формално погрешна него и суштински. Од људи се одузима нешто што су уживали и били власници генерацијама и стотинама година без икаквих последица”, објаснио је Влајић.

Према њему, сада је могуће довести у питање и изградњу база специјалне полиције на северу, али да је могуће и да влада у Приштини донесе исту одлуку, али уз мало више поштовања процедуре.

“Сада је лопта на терену Приштине и они могу да изаберу да ли ће задовољити правду или неправду и да ли ће дати голи или аутогол”, подвукао је Влајић.

Влада у Приштини је 10. маја 2023. године ретроактивно донела одлуку о експропријацији земље српских домаћина, којом је заправо желела да оправда већ изграђене нелегалне полицијске базе на северу Косова.

“Одобрава се експропријација за јавни интерес непокретности које су неопходне за реализацију инфраструктурних пројекта од јавног интереса, у катастарским зонама Бистрица, Шаљска Бистрица, Дрен, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић, и катастарске зоне Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток према табелама описаним релевантним катастарским евиденцијама… “, гласи одлука владе у Приштини која је овом пресудом суда оспорена.

Суд је уважио све аргументе подносица тужбе да је прелиминарна одлука неоснована, да је противна косовском Закону о експропријацији, и да у оспореној одлуци нема никаквог образложења зашто се земљиште експроприше и да су базе изграђене на приватном земљисту и пре него што је поступак експропријације почео, као и да су поменутом одлуком Приштине прекршена и начела заштите права имовине.

Суд наглашава да косовска влада није успела да у прелиминарној одлуци образложи постизање јавног циља, у случају одобравања експропријације непокретности за јавни интерес, а потом се додаје да “тужени није доставио доказе да је одржао јавну расправу у општини Зубин Поток где се налазе имања подносиоца тужбе”.

Додатно, суд је пресудио да “тужени није јасно образложио и аргументовао зашто је у конкретном случају потребно извршити експропријацију непокретности подносиоца тужбе, није разјаснио чињенице за власнике имовине за које је издата прелиминарна одлука за експропријацију, за шта ће се конкретно експропријација и како ће се извршити законска јавна сврха у случају експропријације”.

Такође, суд је оценио да је потвређено право на имовину које је заштићено Протоколом 1. Конвенције за заштиту основних људских права и слобода али и највишим правним актом Косова.

Подели на: