Најновије вести

Судија дао статус Тачијеве жртве за девет од 17 пријављених

Судија Специјализованих већа Косова у Хагу доделио је статус жртве за девет, од 17 људи који су аплицирали за тај статус, и тврдећи да су било посредне, било непосредне жртве, оптужених шефова ОВК, Хашима Тачија и других.

 

Седам апликаната за статус жртве је одбијено, јер не испуњавају услове прописане статутом тог суда, док ће о једном захтеву бити накнадно одлучено, након што достави додатне информације.

Идентитети апликаната су су под мерама заштите и разликују се само пресудонимима, тако да није познато које су националности.

Апликације је поднело девет Срба, шест косовских Албанаца, а националност за двоје није објављена.

Статус жртве добили су 01/06, 02/06, 03/06, 04/06, 07/06, 16/06, 17/06, 18/06 и 19/06, пошто судија сматра да “на први поглед” (прима фацие) постоје докази да су претрпели штету као директну последицу злочина описаних у оптжници против Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија.

Одлука о захтеву особе 12/06 је одложена, јер је судија наложио Канцеларији за помоћ и заштиту жртава СВК да од њега затражи више информација у погледу околности наводног злочина.

Судија није прихватио захтеве апликанта 06/06, 08/06, 09/06, 10/06, 11/06, 13/06 и 14/06, односно одбио је да им додели статус жртве, јер сматра да злочини које они везују за себе “не спадају у временски, географски и материјални опсег оптужнице” и стога не могу да се сматрају жртвама.

Судија међутим додаје да ова одлука о неприхватању њихових апликација “не доводи у питање било какву будућу одлуку о прихватљивости њихових пријава, укључујући штету коју су могли претрпети као резултат описаних злочина, након могуће измене и допуне оптужнице”.

Свим жртвама и одбијеним апликантима судија је продужио мере заштите идентитета, који остају надаље сакривени и од јавности и од одбране – оптужених и њихових адвоката.

Ово је тек прва одлука судије о жртвама, а процес њиховог пријављивања је и даље у току и трајаће до краја претходног поступка, односно до почетка суђења.

Право да аплицирају за статус жртве имају сви који сматрају да су оштећени поступцима припадника ОВК.

Жртве могу да буду непосредне – над којима је злочин директно почињен или посредне, јер им је убијен, мучен или отет неко од чланова породице.

Према правилима суда, да би добиле статус жртава, оштећене особе морају да за то добију потврду судије за претходни поступак или судског већа, на препоруку Канцеларије за заштиту жртава.

Тачи, Краснићи, Весељи и Сељими терете се за низ ратних злочина и злочина против човечности почињених у 40 логора на Косову и северу Албаније, где су људи неосновано лишени слободе, мучени и убијани. Њима прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

 

Подели на: