Најновије вести

Сваке године се број ђака повећава

Од протеривања из матичне школе радили су са надом да ће наредне године бити боље. Тако је прошло 20 година, а они и даље муку муче са простором и лакше је набројати шта имају него шта немају, али нада их не напушта

 

Последње пријатно изненађење које су ученици Грађевинско саобраћајне школе Приштина -Грачаница приредили јесте обележавање Светског дана поезије, када су обилазили институције и делили одштампане песме запосленима. Песме су делили и поезију читали и пролазницима на улици, желећи тако да скрену пажњу да треба читати и да је лепота поезије и лепе писане речи непролазна. Памтимо и њихове јавне часове посвећене Иви Андрићу, обележавању стогодишњице од завршетка Великог рата. Тако су на најбољи начин презентовали своју школу и показали да њу уписују и одлични ђаци. У школи са поносом истичу да је њихов ученик прошле године представљао средње школе Косовског управног округа на такмичењу рецитатора у Ваљеву, и био међу првих 10. Грађевинско-саобраћајна школа је из Приштине протерана 1999. године и своју градску школу са свим наставним средствима заменили су скученим простором у ОШ „Краљ Милутин” у Грачаници. Сада се професори са носталгијом сећају опремљених радионица и кабинета, покушавајући да у постојећим условима наставу организују најбоље што могу.

– Школа има 11 одељења односно 137 ученика. Да поменем да смо 1999. године имали укупно 17 одељења. Деца уписом у нашу школу могу да одаберу један од три смера и то: возач моторних возила, техничар друмског саобраћаја и техничар унутрашњег транспорта. Први поменути смер траје три а остала два четири године – прича нам директор Дејан Петковић и додаје да са децом ради стручни кадар. Према његовим речима, од протеривања из матичне школе радили су са надом да ће наредне године бити боље. Тако је прошло 20 година, а они и даље муку муче са простором и лакше је набројати шта имају него шта немају, али нада их не напушта.

– Једно наше одељење нема учионицу. Деца часове држе тако што се селе из учионице у учионицу у зависности која је слободана, односно ко је на часу физичког. Када места нема нигде онда наставу слушају у једном од контејнера који се налазе у школском дворишту. То још и није најгоре што нас је снашло јер смо одмах после прогона имали два одељења у једној учионици, прича директор и додаје да има обећања из локалне самоуправе да ће доградити анекс од шест учионица, што би њима много значило. Без обзира на услове број ђака је задовољавајући, односно савладали су кризу од пре неколико година. Директор прича да им се тада угасио смер архитектонски техничар, јер нико од ученика није био заинтересован да то упише. Ситуација је последњих неколико година боља. Прошле године је школа била у врху листе жеља код свршених основаца. У школи су већ средином јула имали, у три планирана одељења, уписаних 59 ученика. Ако је максималан број ђака у једном одељењу 20, онда је број више него добар. Надају се да ће и ове године ситуација бити слична. Како се време од пре неколико година не би поновило, у школи већ имају до детаља испланирану презентацију на предстојећем сајму образовања који ће се организовати крајем априла. Њихове презентације су деци примамљиве јер су на сајму и њихова возила, инструктори и професори, који деци објашњавају шта све школа нуди. Пре годину дана су од сопствених прихода купили једно возило и тренутно су у преговорима са једном хуманитарном организацијом из Италије да им поклоне још један ауто и камион.

– Деци буду занимљива возила и наравно обука која их очекује ако упишу Грађевинско-саобраћајну школу. Прошле године смо планирали да довеземо и камион, али није било места испред Дома културе. Ове године ће се сајам одржати у спортској хали у Лапљем Селу, и на њиховом паркингу има довољно места и за камион. Не знам да ли је добијање возачке дозволе пресудно када деца бирају средњу школу, али свакако има предности – каже Петковић. Ученици који похађају трећи степен, односно смер возач моторних возила, добијају бесплатну обуку изузев новчаног дела за обуку из Прве помоћи коју организује Црвени крст и то плаћају пет хиљада динара као редовни кандидати. Имају два пута право бесплатно да полажу тестове, односно вожњу. Они школу завршавају са положеним испитом „Б” и „Ц” категорије и положеним државним испитом. Према речима директора, то је више него примамљиво. Када је реч о ванредним кандидатима, Петковић каже да је тренутно њих 30. М.Ч.

Подели на: