Најновије вести

Све усмерено на заштиту становништва

Општински штаб за ванредне ситуације у Лепосавићу

 

Активности Општинског штаба усмерене су на сузбијању епидемије Ковида 19, дезинфекцију стамбених зграда, помоћ старим и немоћним лицима и свакодневну контролу снабдевености велепродајних и малопродајних продавница мешовите робе и апотека. На жалост изгубљена је битка за оболелог из српских средина са Косова И Метохије, који је управо из Лепосавића, а лечио се у КБЦ у Нишу.
Лепосавић, 1. Априла- Д. Ј из Крушчице код Лепосавића, мушкарац 1973. Годиште, који је имао низ обољења, а који је оболео од Ковида 19 преминуо је у КБЦ Ниш. Тако је он прва жртва овог вируса из српских средина на Косову И Метохији. Општински штаб за ванредне ситуације у Лепосавићу формиран је одмах након уводјења ванредног стања и сви ресурси усмерени су на активности деловања у оваквим новонасталим околностима сузбијања епидемије проузроковане вирусом који погадја цео свет. Уз најважнији апел градјанима , чувајте своје здравље, останите код куће, активности штаба усмерене сун а очувању здравља становништва у овој тешкој ситуацији.
Формирани су тимови са задатком пружања помоћи старијим лицима, али и свим другим лицима којима је помоћ неопходна , а све у циљу достављања основних животних намирница, средстава за хигијену и лекова. Уведена су и свакодневна дежурства како би се ургентно реаговало у свакој ситуацији за помоћ.
Зоран Тодић, градоначелник Лепосавића каже да су сви на истом задатку локална самоуправа , Црвени Крст, волонтери, појединци који својим средствима могу помоћи у оваквој ситуацији.
– Наши волонтери су свакодневно на терену. Општина Лепосавић је позната као веома разудјеено подручје и на територији Ибарске долине и подножју планина Рогозна и Копаоник налази се седамдесет села, ау њима су углавном старчка домаћинства која требају помоћ и у нормалној ситуацији, асада посебно. Пакете помоћи који садрже основне животне намирнице и хигијенска средства се достављају нашим најстаријима. Такодје суочили смо се и са проблемом набавке лекова, јер се преко административног прелаза Јарије сада не може, па смо то решили тако што лица која су добила овлашћења за набавку сада одлазе у Рашку и нашим пацијентима доносе лекове који се преписују на рецепт, каже Тодић.
Лекови који се купују и не иду рецепт градјани набављају у овдашњим приватним апотекама, али ту су свакодни редови за лекове, али градјани углавном поштују мере заштите, односно придржавају се размака од два метра, приликом чекања у реду , како би купили лекове, али и заштитне маске, рукавице и средства за дезинфекцију, којих од пар дана има у продаји.
Формирани су и мобилни тимови у оквиру Дома здравља, који ће по позиву обилазити старија лица са територије ове општине и обављати теренске медицинске прегледе.
Трговинске радње су добро снабдевене свом врстом робе, а у маркетима се могу наћи и воће и поврће, пошто је пијаца затворена већ десетак дана.
Волонтери Црвеног крста су такодје ових дана свакодневно на терену и позитивно је што се све више младих људи прикључује овом хуманом послу. Радоица Филиповић, секретар Црвеног крста поносан је на волонтере који осећају велику одговорност и пожртвованост да се у оваквој ситуацији надју настаријима и понуде помоћ.
– Наша делатност, као најстарије светске хуманитарне организације је помоћ немоћнима и онима који се налазе у стању социјалне потребе. Ситуација епидемијске пандемије је додатно мобилисана све наше волонтере на које смо поносни како предано и одговорно обављају посао, истиче Филиповић.
Око двеста волонтера и двадесетак припадника Ватрогасне јединице на располагању су свакодневно старијим лицима и хроничним болесницима.
Оно што је такодје позитивно у овој веома тешкој ситуацији је што се јављају градјани који су у могућности да прискоче и својим средстваима помогну. Најновији пример је донирање двадесет пет тона брашна за потребе социјално угроженог становништва у овој општини. Ову количину брашна донирао је приватник Дарко Савић, који , како сам каже, одлучио се на овај корак јер је у могућности да помогне и жели да се што пре изадје из ове ситуације, да победимо епидемију и да нормално живимо и радимо.
Полицијски час траје од 17 до 5 сати ујутру и он се поштује. Врши се прање улица и дезинфекција свих улица атомизерима , јачим раствором у сарадњи са Заводом за јавно здравље из Косовске Митровице. Ова служба такодје ових дана извршила је дезинфекцију пословних просторија Општинске управе, Дома здравља и амбуланти у Сочаници и Лешку, ЈКП 24. Новембар , Центар за социјални рад, као и шездест девет стамбених зграда.
Градјани су обавештени у овој ситуацији како могу подићи пензију, али и о начину остваривања права из социјалне помоћи и социјалне заштите. Према најави, пензионери који имају примања мања од 15 хиљада динара добиће такодје пакете помоћи у основним животним намирницама.
Седнице општинског штаба за ванредне ситуације одржаавају се свакодневно на којима се анализира ситуација и доносе закључци у складу са ситуацијом на терену. В. Вукојевић

Подели на: