Најновије вести

СЗО прогласио пандемију Ковида-19. У Србији заражено 18 особа

Светска здравствена организација саопштила је да Ковид19 може да се дефинише као пандемија.

 

Први човек Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус саопштио је да је дубоко забринут алармантном брзином ширења, али и страховитом неактивношћу широм света. “Зато смо одлучили да прогласимо пандемију Ковида-19”, поручио је Гебрејесус.

Апеловао је да се реч пандемија, којом је окарактерисао Ковиђ19, не користи олако.

“То је реч која, ако се неправилно користи, може да изазове страх или неоправдано прихватање ситуације као да је борба готова и да тако доведе до непотребне патње и смрти”, рекао је Тедрос Аданом Гебрејесус.

Додао је да описивање актуелне ситуације као пандемије не мења процену СЗО о претњи коју коронавирус представља:

“То не мења оно што СЗО ради и не мења оно што земље треба да раде”.

Први случајеви коронавируса забележени су у Кини, да би се затим проширили на остатак света. Жаришта коронавируса су у Италији, Јужној Кореји и Ирану, где је највећи број умрлих.

“Од 118.000 заражених широм света, у 114 земаља, више од 90 одсто случајева је у четири земље а у две од њих је број случајева у паду – у Кини и Јужној Кореји”, навео је први човек СЗО.

Јутрос до осам часова у Србији је забележено 12 случајева заражених коронавирусом.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у емисији “Око” РТС-а да се у Србији ништа не мења са проглашењем пандемије јер су и пре тога предузете озбиљне мере.

Поручује да нема места за неконтролисани страх, јер он паралише и ником не помаже, али да треба бити опрезан.

У Републици Србији је до данас у 20 часова потврђено укупно 18 случајева Ковида-19, што је пораст од шест у односу на јутрошње податке. Раније данас одржан је састанак државног врха са свим надлежним институцијама на којем су договорене нове мере, које су од сутра на снази.

До 20 часова на Институту “Торлак” тестирана је укупно 151 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

Од последњег извештаја до 20 часова, тестирани су узорци 21 особе од којих је шест било позитивних и 15 негативних на нови коронавирус.

Број заражених јутрос је био за шест мањи – код дванаест особа је било утврђено присуство коронавируса.

Према јутрошњим подацима, у Инфективној клиници у Београду хоспитализовано је укупно шест особа, четворо у Нишу и двоје у КЦ Војводине. Један пацијент у Новом Саду има озбиљну клиничку слику.

Седам особа, које су између уторка у 18. часова и среде у 8 часова, били позитивни на тесту за коронавирус, заражени су од истог извора.

Влада Србије јуче је забранила улазак у земљу страним држављанима из жаришта коронавируса, док су данас забрањени јавни скупови са више од 100 особа. Засад нема обуставе наставе у школама.

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је данас да се налазимо на почетку преношења коронавируса.

Говорећи о мерама које су предузете, Кон је рекао да су оне у циљу успоравања преношења и да је то изузетно важно како не би дошло до наглог оболевања, посебно тешких случајева.

Ако имате симптоме коронавируса и били сте у зараженом подручју, позовите неки од бројева који су објављени на сајту Министарства здравља и доступни су од 8.00 до 22.00.

Подели на: