Најновије вести

Тачи и Америка успели да сруше Куртијев план: Европски утицај

Одлуком Уставног суда у Приштини да је могуће формирање нове владе без расписивања избора, Авдулаху Хотију из ДСК отворен је пут да преузме кормило из руку Аљбина Куртија, што је уједно још једна манифестација преваге америчког утицаја над европским утицајем на политичку позорницу на Косову, пишу Вечерње новости.

 

Немачка и Француска, подсећа тај дневник, противиле су се да уопште дође до гласања о опозиву Куртијеве владе, док је Вашингтон уз ту иницијативу био од почетка. Епилог двомесечне политичке кризе у Приштини очекује се у наредним данима, избором Хотијевог кабинета, коме ће гласове дати Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја, Српска листа и друге мањинске заједнице.

Истовремено, Куртијеве присталице најављују демонстрације због његове смене, а сам лидер Покрета Самоопредељење одлуку суда је окарактерисао као непоштену и неприхватљиву.

„Уместо да тумачи устав, изгледа да је овај суд имао такав приступ: пошто је председник у праву, хајде да покушамо да га оправдамо“, написао је на својој Фејсбук страници Курти, који је и тражио од суда да прогласи неуставним Тачијев декрет којим се мандат даје Хотију.

Реагујући на одлуку суда, специјални изасланик америчког председника за дијалог између Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да би сви требало да поштују одлуку уставног суда о декрету Тачија о именовању Хотија за мандатара нове владе.

„Да би се осигурали мир и стабилност и подржао интегритет косовског правосудног система, сви морају поштовати одлуку суда. Једва чекам да наставим свој посао са народом Косова и њиховом владом“, рекао је Гренел, подсећају Вечерње новости.

Старовић: Вашингтон треба да врати Албанце у дијалог

Спољнополитички аналитичар Немања Старовић каже за Вечерње Новости да је одлука уставног суда у Приштини очекивана јер је то био једини начин да се превазиђе институционална криза изазвана понашањем Куртија и апсурдним решењима у највишем правном акту Косова.

„То је такође у складу са позицијом Вашингтона, који је исправно фокусирао лидера Покрета Самоопредељење као некога ко представља главну препреку наставку дијалога Београда и Приштине, а специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел је отворено исказао задовољство оваквим ишодом“, рекао је Старовић.

Он даље наводи да коначни одлазак Куртија и скоро именовање нове владе у Приштини несумњиво доказују премоћ америчког утицаја на Косову у односу на неке друге међународне актере, али у исто време у руке Вашингтона стављају додатну одговорност да ствари истера до краја и коначно приволи косметске Албанце да се врате дијалогу и одустану од максималистичких захтева, чиме би се отворио пут ка одрживом, компромисном решењу за односе Београда и Приштине, али и Срба и Албанаца на ширем плану.

Спровођење договора

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић оценио је у петак да је важно да је одлуком косовског уставног суда прекинута агонија и додао да се нада да ће влада и преговарачки тим Приштине бити брзо формирани, како би био настављен дијалог са Београдом и пронађено одрживо решење.

„Нама треба кредибилан партнер у Приштини, који ће имати мандат и подршку да разговара, да се о тешким темама донесу одређене одлуке, које могу бити имплементиране. Џабе нама све оно што је било договорено а није реализовано“, оценио је Одаловић.

Подели на: