Најновије вести

Тачи и Хоти и даље опречно о представљању Приштине у дијалогу

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да не зна ништа о агенди специјалног изасланика Европске уније Мирослава Лајчака који данас стиже у Приштину, рекавши да је добродошао “ако прихвати стварност на Косову”.

 

Хашим Тачи је рекао да није обавештен о садржају и дневном реду посете Мирослава Лајчака Косову.

“Он мора да швати да је Косово независно и суверено, ако долази са тим приступом, добродошао је, сваки други приступ је његов неуспех на Косову и у Европској унији”, рекао је Тачи након првог састанка са премијером Авдулахом Хотијем.

На питање новинара ко ће да води дијалог, он или премијер, Тачи је рекао да је то разјашњено Уставом.

Међутим, Авдулах Хоти тврди да нема дилеме, те да ће он водити дијалог са приштинске стране, да су улоге одвојене и да су одређене Уставом.

“Ово питање се не поставља. Устав је јасан. Уставна пресуда је такође јасна, имамо одвојене улоге, али је важно да будемо координирани и заједно “, навео је Хоти.

Додао је да је на састанку са Тачијем затражио координацију и сарадњу.

“Данас сам председнику представио оквир за дијалог и затражио потпуну координацију, јер то није само процес ове владе, већ припада свим политичким странкама и грађанима Косова. Рекао сам да морамо да створимо широки консензус са свим политичким снагама о важном процесу. Након 30 година, налазимо се на месту где морамо да се консолидујемо, консолидујемо државу Косово “, додао је Хоти.

Подели на: