Најновије вести

Тачи: Позив за 27. јун буди наду да ће процес дијалога успети

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је позив Сједињених Америчких Држава за састанак 27. јуна у Белој кући “корак напред за Косово” и да је “предуслов за стабилност региона”.

 

“Косовске институције су након позива Трампа и Гренела да наставе дијалог у Белој кући, позитивно одговориле и поздравиле овај кључни и веома фер корак САД са пуним уверењем да је време да друштво крене напред, али и за мир у целом региону Западног Балкана. Дефинитивно, грађани Косова заслужују економски напредак и развој, отварање нових радних места”, рекао је Тачи на конференцији за новинаре у Приштини.

Према Тачијевим речима, “позиција САД и позив 27. јуна уливају наду, оптимизам и поуздање да ће процес да успе”.

Тачи је додао да је “Косово увек веровало у Сједињене Државе и увек је било победник”.

“Вашингтон је чак и у Трамповим писмима, јасно рекао да је овај процес узајамно признавање Косова и Србије, али и за даље чланство у УН и међународним организацијама. Уједињени и у партнерству са Сједињеним Државама, успећемо. То је био случај у Рамбујеу, Бечу и Вашингтону”, навео је Тачи.

Поновио је да неће да се састане са Мирославом Лајчаком, ако не буде било конкретних тема за разговор.

Прва за разговор њих двојице, према Тачију, треба да буде став држава чланица ЕУ о либерализацији визног режима, а друга да се Косово третира као независно.

Специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак требало би данас да стигне у Приштину.

Подели на: