Најновије вести

Тачи се састао са амбасадорима Квинте, консултације са странкама следећих дана

Председник Косова Хашим Тачи одложио је консултативне састанке са политичким странкама, које је најавио за данас, због тога што Скупштина Косова касни са званичним обавештавањем председника о изгласавању неповерења влади, преноси Газета Експрес.

 

Обавештење из парламента стигло је у петак на крају радног времена, па је у понедељак било немогуц́е позвати представнике парламентарних странака на консултације. Председник ц́е их позвати наредних дана на консултације“, саопштено је из председништва.

Коха наводи да се Тачи састао се са амбасадорима Квинте и ЕУ како би их упознао са корацима које ће предузети после свргавања Куртијеве.

Према саопштењу из канцеларије председника Косова, састанку су присуствовали амбасадор Сједињених Америчких Држава, амбасадор Велике Британије, амбасадор Немачке, амбасадор Француске, амбасадор Италије и шеф Канцеларије ЕУ на Косову.

Током састанка, како је и најављено, Тачи је рекао да ће „после смене Владе од стране Скупштине Косова 25. марта, увек предузимати кораке у складу са Уставом Косова, законима Косова и са дужностима председника Републике Косово ”.

Према његовим речима, током ове недеље биће одржане консултације са свим парламентарним странкама, како би се добили њихови предлози и савети којим путем треба да се иде, на основу Устава и закона Косова.

Рекао је да ће као председник Косова одлучити “о најбољој опцији да се извуче из ситуације у којој се налазимо после смене Владе Косова”.

“Шеф државе је нагласио да Косову треба влада која ће донети стабилност, веће политичко и грађанско јединство, што ће бити инклузивно и са јасном евроатлантском оријентацијом”, наводи се у извештају.

Тачи је био домаћин амбасадорима земаља Квинте који су, како преноси Газета Експрес, виђени како улазе у председништво Скупштине Косова.

Састанак са амбасадорима није био најављен.

Демократски савез Косова, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива најавили су да ц́е иц́и на консултације код председника Тачија, док Демократска партија Косова није одговорила јер званичног позива није било. Покрет Самоопредељење је одбио састанак.

За Самоопредељење је одржавање било каквих састанака ради нове владе неуставно, како кажу из те партије и напомињу да гласање за предлог за неповерење значи да ц́е земља изац́и на биралишта.

Лидер Самоопредељења и вршилац дужности премијера Аљбин Курти позвао је председника Косова да размисли о датуму избора.

Подели на: