Најновије вести

Тахири: ЕУ само припрема терен за дијалог, али не и теме

Приштински политиколог Рамуш Тахири оценио је да су очекивања од наставка дијалог велика и да би током тих разговора могло бити речи о реализацији досадашњих споразума, укључујући и последња три потписана у присуству спрецијаног изасланика председника САД за односе Београда и Приштине Ричарда Гренела.

 

“Важно је да током јуна почну разговори у Бриселу, да делегације буду комплетне и да свака страна изнесе своје виђење и да се види докле се стигло у реализацији споразума”, рекао је Тахири и додао да разговор Хашима Тачија и Александра Вучића свакако не види пре септембра.

Тахири је подсетио да ЕУ и САД никада нису предлагале ништа, да оне само припремају терен за разговор.

“Када су Београд и Пришитна имали различито мишљење никада нису заузели став већ су говорили сами се договорите”, рекао је Тахири.

Према његовим речима, разумљиво је да ће у наставку дијалога интерес бити формирање ЗСО и њена овлашћења као и односи и везе са Србијом, а исто тако и три техничка споразума потписана уз посредовање специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела о авио, друмском и железничком саобраћају.

Тахири је подсетио и на међусобне оптужбе две стране да споразуми нису релизовани, да се спроводе делимично или у делу који одговара једнима или другима.

“Постоји неспоразуми који уназађују или спутавају споразуме”, рекао је Тахири и подсетио да када је реч о Заједници српских општина постоји одлука Уставног суда Косова која каже да ЗСО није у складу са Уставом.

Као важно за наставак разговора Тахири види то што постоји воља обе стране и ЕУ и САД да посредују и да се што више нормализују односи Београда и Приштине.

“ЕУ не посустаје и настоји да се постигне што више споразума, јер што више споразума имамо то мање проблема остаје да решимо, а коначни споразум ће онда бити формална ствар”, рекао је Тахири.

На Косову је, како додаје, створена негативна атмосфера о политичким разговорима или о коначном споразуму о нормализацији односа због приче о разграничењу, о промени границе или о размени територија. Сворен је и јавни став да те разговоре не треба да води Тачи јер је склон идеји о разграничењу, рекао је Тахири и подсетио да је бриселски дијалог водила влада, а да ће се ако дође до свеобухватог договора укључити председник Хашим Тачи.

Подели на: