Најновије вести

Тахири: Суд неће уважити приговор на формирање владе

Политички аналитичар Рамуш Тахири уверен је да косовски уставни суд неће уважити приговор Покрета Самоопредељење на формирање нове владе, а за кандидата за мандатара из ДСК Авдулаха Хотија каже да је искусан политичар, који ће моћи да се носи са изазовима који му предстоје.

 

Тахири каже да ће нова влада највероватније имати 15 министарстава, па неће бити потребе да се смењују министри из мањинских заједница, док ће министре из редова Самоопредељења заменити људи из других политичких партија које ће бити нови коалициони партнери Демократском савезу Косова.

“У коалицију улази Рамуш Харадинај, странка Фатимира Љимаја, Беџета Пацолија и вероватно ће они заузети места које је до сада имало Самоопредељење. Може се десити и да ДСК има једног министра мање, али Иса Мустафа је озбиљно обећао да влада може бити изабрана у парламенту за недељу дана”, рекао је Тахири за портал Косово онлајн.

Такав развој ситуације види као решење проблема, јер ће нова влада имати легитимитет и подршку парламента”, каже Тахири.

Сматра да ће нова влада бити стабилна јер ће имати парламентарну већину, док ће Куртијево Самоопредељење бити у опозицији, иако је на прошлогодишњим октобарским изборима добило највећу подршку.

Тахири тврди да косовски устав дозвољава да мандат за формирање владе буде предложен другој политичкој партији, уколико она са највећом подршком не може да обезбеди већину у парламенту.

“То је правило у свим парламентарним демократијама па и на Косову”, навео је Тахири.

Као забрињавајућу околности, међутим, наводи то што Курти најављује да неће напустити владу, а да истовремено лидер ДСК Иса Мустафа каже да неће на силу да улазе у владу.

“Важно је да влада буде изабрана, а односи између Самопредељења и других политичких партија нека се решавају институционално а не на улицу или путем балканског ината”, закљчио је Тахири.

Подели на: