Најновије вести

Тешко да ћемо у будућности имати овако добар споразум, Споразум нам даје снагу

Споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписан у Белој кући, изузетно је добар за Србију, у интересу је обе стране, и Срба и Албанаца, и треба да створи боље прилике и очува мир на Балкану, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић из Вашингтона.

 

Тешко да ћемо у будућности имати овако добре споразуме, истакао је председник Вучић за Пинк.

“Споразум треба да отвори све насе прелазе и пролазе, како год их називали, да спојимо људе, предузећа, да разговарамо о пројектима који ће да нас спајају, а не раздвајају у будућности, а та будућност мора да буде мир и стабилност”, рекао је Вучић за ТВ Пинк из Вашингтона.

Он је приметио да би људи можда више волели да буде оштрији и да опсује некога, али он не говори, како истиче, на тај начин, јер смо веома скупу цену платили због претходне неодговорности.

“Желим да искористимо сваку прилику да сачувамо мир и стабилност, чувајући националне интересе”, рекао је Вучић.

Он је додао да још једном грађанима, којима полаже рачуне, пренесе да је задовољан и да ћемо тешко у будућности добијати овакве или добре споразуме, јер, каже, не зна какви ће предлози долазити са разних страна.

“Борили смо се, добро се припремили. Амерички домаћини су имали слуха, желели да нас чују. Ми смо приметили њихове жеље, јер су САД признале Косово, али реаговали смо време, добро, одлучн, одважно и урадили добро свој посао”, рекао је Вучић и додао да је споразум добар за земљу, али да не жели да показује претерано задовољство, да не би тиме омаловажио другу страну.

Мали Шенген и долазак ДФЦ значајни за српску привреду

Долазак америчке развојне корпорације ДФЦ, који је договорен споразумом потписаном у Белој кући у Вашингтону, је значајан за кредитни рејтинг и даљи развој српске привреде кроз нове инвестиције, подвукао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

ДФЦ долази само у Србију на Балкану, истакао је Вучић.

Он се, у интервјуу ТВ Пинк, осврнуо на трећу тачку споразума, указујући да у том делу споразума, уз изградњу аутопута од Београда до Приштине, железничке везе, преко пружања финансијске подршке малим и средњим предузећима, стоји да ће ДФЦ “имати пуно присуство у Србији”.

“Нико други на Западном Балкану то нема. Јуче смо имали разговор са ДФЦ- ом, који води Адам Бауер веома близак председнику Доналду Трампу, Џареду Кушнеру. ДФЦ је један од начина како свој новац користе као неку врсту меке америчке моћи и за подршку земљама са којима сарађују. Помоћиће даљем позитивном изгледу кредитног рејтинга наше земље”, рекао је он.

Вучић је указао да је Србија у две агенције већ на степеник од нивоа најважнијих земаља ЕУ када је у питању кредитни рејтинг.

Долазак ДФЦ, према његовим речима, помоћиће да многи људи не сотану без посла, јер ће моћи додатно да помогну опстанку И напретку српских привредника, а подстаћиће И долазак инвеститора у нашу земљу.

Вучић је изразио захвалност амбасадору САД у Београду Ентонију Годфриу, за којег је казао да је увек апсолутно фер и подржавао Сбрију на сваком месту, те је захвалио И председнику САД, његовом тиму, изражавајући наду да ћемо моћи наставити сарадњу.

Посебно је истакао и значај договора око прикључења Косова “мини Шенгену”, подсетивши да је данас српска привреда испред свих, и да свако отварање и уклањање препрека значи много за све земље које учествују у томе, а допринеће понајвише српској привреди.

“Уклањање баријера значиће смањење за седам одсто оперативних трошкова. Они, према неким проценама, износе око 3,5 милијарди евра на нивоу свих, а за Србију отпада 1,5 милијарди евра минимално”, објаснио је он.

Вучић је рекао да ће тај новац моћи бити коришћен за финансирање других важних пројеката у земљи.

Изразио је жаљење, што се код нас, каже, све сведе на или ствари које су емоционално значајне, или на политички значајне, што је, каже, наравно важно, или на трећу ствар, а то је како ћемо да приметимо да нешто није добро како би кукали.

Нисмо победили, али нисмо били поражени, већ поштовани у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас грађанима што су препознали значај потписаног споразума у Вашингтону и истакао да ми нисмо ту победили, али да нисмо били поражени, већ поштовани.

“Захвалан сам људима у Србији, осетио сам да су људи били поносни, не зато шсто смо победили, нисмо, али нисмо били поражени, били смо поштовани”, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Истиче да је био том приликом на билатералном нивоу примљен код председника САД Доналда Трампа.

“Не зато што сам негде некога звао и зато што је то важно било коме за кампању већ зато што сам разговарао о важним питањима за Србију”, додао је Вучић.

Знам да у ЕУ нису много срећни, јер нам споразум даје снагу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у ЕУ нису много срећни због потписаног споразума у Вашингтону, и да он то разуме, јер нам тај документ, како је истакао, даје снагу за неке друге ствари.

“Зато разумем ћутање, понекад чак и љутње ЕУ због овог споразума, јер ово нама даје неку врсту снаге за друге ствари”, рекао је Вучић за Пинк у Вашингтону.

Србија свакако пристаје на разговоре о КиМ у ЕУ, јер смо ми на европском путу, рекао је он и истакао да су то за нас најтежи разговори, али од изуетног значја.

“И најмање доброг од тога можемо да очекујемо што се тиче КИМ. Много доброг од ЕУ можемо да очекујемо, али што се тиче КиМ најмање доброг”.

Он је поново истакао да “ми овакав споразум дуго нећемо добити, по било ком питању, са било ким о било чему”.

Промена односа САД према нама и нашој земљи

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је споразум који је потписан у Вашингтону доказ промене односа према нама и нашој земљи, коју Срби треба добро да упамте и захвале Доналду Трампу и његовом тиму.

Истакао је, у изјави за ТВ Пинк, да Америка поштује све на шта стави свој потпис, а упитан да ли ће то важити и ако дође до промене администрације у Вашингтону – изразио је уверење да до тога неће доћи.

Међутим Вучић је указао да је у САД тренутно све сем лака атмосфера, додајући да никада није видео празнији Вашингтон.

“Влада чудна ситуација, али верујем да ће Америка као најмоћнија земља света убрзо изаћи из тога и наставити да се развија”, казао је Вучић.

Најскупља српска реч је будућност

Косово и Метохија је део наше прошлости и наше будућности, ја га никада нисам избацивао ни из прошлости, ни из будућности, али, најскупља српска реч је – будућност, каже председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара Пинка да ли је Косово најскупља српска реч, Вучић је рекао да је та реч будућност, да треба да се прича о животу наше деце.

“Највише волим када лекцију држе лажне патриоте, које не знају ништа. Знам свако српско село на КиМ, знам већину албанских села. Знам о свим папирама од почетка до краја и нас, можда тројица, људи у целој Србији зна сваки детаљ ситуације на сваком месту… А, онда слушате људе који тешко да на карти могу нешто да вам покажу… Мало вас то боли и мало вам смета”, каже Вучић.

Али, тим поводом се позвао на Гренелов коментар, који му се свидео, да се не треба жалити, јер Гренел сматра да се политичари превише жале.

Знам шта ће бити на разговорима у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да зна шта га очекује на разговорима у Бриселу, те да се нада да се ЕУ неће само бавити тиме како да се дође до краја процеса дијалога између Београда и Приштине.

“Знам шта ће бити, очекујем њихов коначни предлог и већ годину и по дана говорим о томе, али се надам да ће имати разумевање и добро шватити шта је то што Србија и Срби очекују и шта је минимум онога што морају да добију”, нагласио је Вучић и додао да је споразум постигнут у Вашингтону заиста изврстан у овим оквирима, који дају још неке могућности.

На питање да ли ће економија бити на столу у Бриселу на разговорима у понедељак, Вучић је казао да ће и то бити једна од тема, али је такође подсетио какав однос имају службеници ЕУ.

“Биће економија на столу, али подсетићу како њихови службеници, како Марко каже, кажу – ”ви мислите да сте јачи од ЕУ, показаћемо вам…”. Када чујете те речи мало изгубите вољу, јер ми не желимо да Србију понижавају. Али, наша обавеза је да разговарамо са ЕУ, јер признајемо разговоре под окриљем ЕУ још од 2009. или 2011.”, објашњава он.

Наглашава да су потези бивше власти Србије којима је питање Косова измештено из УН у ЕУ били врло лоша одлука и да то скупо кошта Србију и да ће је тек коштати.

Подели на: