Најновије вести

Традиционални концерт Mузичке школе “Стеван Мокрањац” у оквиру Видовданских свечаности

Ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“, која ове године слави јубиларну 70-у годишњицу постојања одржали су синоћ традиционални концерт у оквиру Видовданских свечаности.

 

За ученике и професоре ово је била још једна прилика да своју школу представе на најбољи начин, а посетиоци су могли да уживају у концерту који се битно разликовао од свих досадашњих.

На сцени су се смењивали извођачи на клавиру, хармоници али и виолини,а није изостала и добра стара етно песма, а све то праћено је беседом управо о великом српском композитору и музичком педагогу Стевану Стојановићу Мокрањцу чије име и носи ова школа.

Заслуга за овакав сценарио ове године припала је професорки српског језика Радмили Миљковић, која каже да је идеја била да се кроз музику коју су ученици изводили исприча и прића о животу и раду Стевана Мокрањца.

„Ученици су заиста посвећени, има доста талентоване деце која постижу добре резултате на такмичењима широм Србије, а ја сам била ту да само помогнем да кроз музику испричамо и причу о животу и стваралаштву овог великог композитора“, казала је Миљковићева.

На крају концерта, директор музичке школе „Стеван Мокрањац“ Андрија Јовић, уручио је захвалнице ученицима који су остварили значајне резилтате на такмичењима и истакао да је поносан изванредним успесима својих ученика, како на међународним такмичењима у хармоници и клавиру, тако и републичким на којима су остварени значајни резултети.

Сава Здравковић, Милана Димитријевић и Филип Мирковић, као и њихови професори добили су захвалнице за остварене резултате, а директор Јовић је истакао да ће ова школа наставити да ради и да ће се трудити да остане један од главних актера културних дешавања на овом простору.

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ основана је далеке 1949 године у Приштини , као градска нижа музичка школа. А 1961 године формирано је прво одељење средње музичке школе при тадашњој учитељској гимназији. Школа убрзо добија и школску зграду и од тада носи име великог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

Након ратних дешавања, као и све српске институције школа наставља свој рад у изгнанству, па све до 2015. Године бива смештена у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници.

Захваљујући општини Грачаница ова школа од 2015. године има свој простор и много боље услове за рад у образовном центру у Лапљем Селу.

Подели на: