Најновије вести

Тражимо истину, правду и одговорност починилаца злочина

Свечана академија Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ у Скупштини града Београда

 

аташкавају се злочини, премештају се гробнице, не враћа се документација КФОР-а која има доказе учињених недела. Постоје двоструки аршини према жртвама а такође је присутан и принцип некажњивости, рекла је Верица Томановић
Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији које води Верица Томановић организовало је у Скупштини града Београда, уочи Видовдана, свечану академију посвећену свим српским жртвама на Косову и Метохији и региону. После одавања поште страдалима минутом ћутања, Томановић је пригодним излагањем отворила академију у којој су учествовали Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Фабијан Бурдије, регионални координатор за нестала лица МКЦК, Петар Петковић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, Иван Вучковић, драмски уметник, Душан Челић, председник Кородинације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, Драгиша Симић, народни уметник, Драгица Мајсторовић, мајка киднапованог седамнаестогодишњег Ивана, Веселин Џелетовић, песник.
Велика је одговорност међународне заједнице – Сутра је Видовдан, велики дан српског страдања, по свом историјском значају али и по симболу жртве која се херојски подноси за одбрану слободе. Постао је печат идентитета нашег народа и његове историјске мисли која садашњост повезује са стварним историјским догађајима… Судбине наших породица су, нажалост, само једна карика у континуитету српских страдања. Страшно је говорити о страдањима, мучки убијеним људима. Још је страшније да се то догодило на крају 20. и почетком 21. века. Страшно је изгубити брата, сестру, родитеље и супруга. А то се свима нама који смо овде, догодило. Живимо 20 година притиснути неизвесношћу и чекамо освит зоре ишчекујући вест која ће нас, можда, охрабрити, рекла је Томановић. Говорећи о одговорности међународне заједнице Верица Томановић је још једном подсетила на болну истину да се и даље трага за хиљадама несталих лица, да се олако прелазило преко чињеница да је више хиљада чланова породица очајно због нерешених судбина ближњих. – И поред потписаних и усвојених декларација, резолуција, протокола и многих међународних докумената о заштити људских права број отетих се не смањује. Заташкавају се злочини, премештају се гробнице, не враћа се документација КФОР-а која има доказе учињених недела. Постоје двоструки аршини према жртвама а такође је присутан и принцип некажњивости, рекла је Томановић. На академији у Скупштини Града Београда било је речи и о жртвама Јасеновца, Јадовна, и других места… гробнице које још нису преброајне јер ко може да попише оне који су на дну Ливочког језера прекривени муљем и експлозивом, Радоњићког и Батлавског језера? Ко може да преброји оне који су спаљени у пећима губилишта Клечке? – Нико више не прилази забрањеним и затрављеним гробницама. Нико не отвара сандуке са документацијом и земним остацима преко 350 људи у мртвачници у Приштини. Потресна је чињеница да ни усвојени извештај СЕ Дика Мартија није до краја истражен. За монструозне злочине нико није процесуиран нити осуђен. Након 10. јуна 1999. године после потписане резолуције СБ УН 1244, били су дани пакла на Косову и Метохији где су невини цивили били под ударом екстремних убица. Ово је рекла Верица Томановић апелујући, по ко зна који пут, на светску јавност да се трагедија нашег народа никада не понови.
Чекамо да злочинци буди приведени правди
Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе РС је подсетио на око 12 000 несталих особа у региону. Он је рекао да они који су починили злочине крију своје трагове али да више проблем није у њима него у међународној заједници која је немоћна да открије још једну од гробница. -Ове провокације што раде, су све исти људи, изашли из шуме, само обукли одела, рекао је Одаловић додајући да су тела Срба раскомадана и бачена да их никада више нико не нађе. Међунардона заједница да се освести и да уђе и у овај процес, има инструменте, има суд, јер приштинске институције то неће да ураде јер неће против себе. Тражимо истину и правду и одговорност починилаца злочина, закључио је Одаловић. Петар Петковић, помоћник директора Канцеларије за КиМ је рекао да ће се на највећем српском празнику Видводану говорити о нашем идентитету и путу до опстанка нашег народа на Косову и Метохији. – Све се зна и све је јасно, али није било политичке воље за решавање ових питања. А свако место где је убијен наш човек је и даље рана на Косову. Ипак ратни злочини не застаревају, рекао је Петковић и додао да ратни злочинац Насер Шаља одлучује данас о повраћају имовине на КиМ. А шта ће бити са овим судом, видећемо. Ми чекамо да злочинци буду приведени правди, рекао је Петковић. Фабијан Бурдије, регионални координатор за нестале особе МКЦК је, поред осталог, рекао да се још увек трага за око 10 000 људи и да њихове породице живе у неизвесности као и да међународни Комитет Црвеног Краста изражава забринутост због тога и да ће наставити да игра посредничку улогу и наставити да пружа хуманитарну подршку породицама у грађењу мреже како би се одговорило на њихове правне и егзистенцијалне потребе. МКЦК, рекао је он, апелује на међународну заједницу да породице киднапованих и несталих имају право да сазнају истину. Овом приликом додељено је и неколико захвалница заслужнима у који су помагали и подржавали рад Удружења киднапованих и несталих лица. Међу њима су и Вељко Одаловић, Миољуб Виторовић, Драгиша Симић, Љиљана Крстић, Фабијан Бурдије, Ивана Костић, Драгана Мајсторовић, Веселин Џелетовић.
С.Ђукић

Подели на: