Најновије вести

„Трепча” за раднике значи живот

Рударство је подигло овај крај и одувек је било економска база за развој. Желимо да пошаљемо јасну и недвосмислену поруку да ћемо бранити нашу „Трепчу”, која храни хиљаде уста и наш хлеб са седам кора, сагласни су у Синдикату „Трепче”

 

Радници „Трепче”-север, у оквиру које послују Рудници и флотација „Копаоник” у Лепосавићу, једнако су забринути за свој даљи статус и радна места, колико и одлучни да раде и зарађују за егзистенцију својих породица. Сви овде истичу да им редовне плате, које сада имају, живот значе и да ће се за своје позиције борити.

Рударство је подигло овај крај и одувек је било економска база за развој. И данас највећи број запослених је управо у Рудницима и флотацији „Копаоник”, где редовно примају плату у еврима и тзв. привремену накнаду. Сигуран посао значи и опстанак на овом подручју, што је додатна димензија сваком раднику да се бори за своје радно место.

Неизвесно је шта ће се даље дешавати у вези „Трепче”, јер најаве из Приштине о преузимању Комбината сигурно би довеле и до блокирања рачуна и довеле у питање даљи рад. На овом подручју крајњег севера Косова и Метохије раде рудници „Црнац” и „Бело брдо” подно Копаоника и флотација у Лепосавићу. Тренутно је овде запослено око 600 радника. Руда се не прерађује већ се као сировина транспортује и одлази у извоз.

„Трепча” функционише у режиму УНМИКА, односно по Резолуцији 1244 СБ УН, што значи да су све дозволе за њен рад међународног карактера и да Приштина нема право да укине то предузеће. Али покушаји „отимања” РМХК „Трепча” су евидентни како би се власништво „Трепче” променило, иако највећи удео у овом Комбинату има Фонд за развој Србије, која је деценијама улагала у развој не само у „Трепчу”, већ у економски развој целог овог краја.

 

ДИМКИЋ: НЕЋЕМО ПРИМЕЊИВАТИ ЗАКОНСКА РЕШЕЊА ПРИШТИНЕ

Генерални директор „Трепче” Јован Димкић изјавио је да ће Србија, без обзира на наизглед тешку ситуацију због најаве Приштине о регистрацији „Трепче”, настојати да нађе решење за комбинат од кога директно или индиректно зависи 35 одсто Срба на северу покрајине. „Тај закон и законска решења нећемо примењивати”, рекао је Јован Димкић за Танјуг, након састанка представника Срба са КиМ са председником Александром Вучићем. Димкић је додао да још није извесно шта ће се након најаве из Приштине дешавати. „Најава о регистрацији компаније до краја фебруара повећала је забринутост запослених, менаџмента, свих грађана на северу КиМ, али и државних органа Србије”, рекао је Димкић и навео да је регистрација један од завршних корака у процесу имплементације Закона о ”Трепчи” из 2016. године. Према његовим речима, не постоји много механизама у регулативи КиМ која је на снази којом би се заштили српски интереси. „Али и у овој ситуацији која изгледа наизглед немогућа за решавање покушаћемо да нађемо решење како бисмо наставили редовне активности, стварали приходе и у складу са тим испуњавали обавезе према радницима, добављачима”, нагласио је Димкић. Директор је оценио да су неприхватљива законска решења Приштине, јер би могла да наруше модел функционисања. „Не желимо да применимо законе који иду на штету компаније, чак и када би занемарили одлуку о бесправној промени власничке структуре, не желимо да нам нова законска решења униште модел по коме функционишемо, а она се односе на промену организационе структуре и начин управљања комбинатом”, рекао је Димкић.

 

Процене су да Комбинат „Трепча” са рудним богатством вреди око сто милијарди евра. Након 1999. године у „Трепчи”-север остали су рудници „Црнац”, „Гњеждане”, „Бело брдо”, Површински коп „Копорић”, Флотација у Лепосавићу и Металургија олова у Звечану, док су привремене институције у Приштини руководиле рудницима „Стари Трг”, „Ајвалија”, „Кишница” и „Ново Брдо”, флотацијама „Први Тунел” и „Кишница”, као и Металургијом цинка, Хемијском индустријом и Фабриком акумулатора у Косовској Митровици.

У документу Стратегија локалног економског развоја општине Лепосавић, уз констатацију да су Рудници и флотација „Копаоник” у Лепосавићу одувек били окосница развоја овог краја наглашава се и да су потребна даља системска истраживања минералних резерви овог поткопаоничког краја који треба да обезбеде експлоатацију олово-цинкане руде у наредним деценијама. Рудници раде значајним капацитетом али сва ископана олово-цинкана руда се извози, тако да се не прерађује у локалним погонима чиме је ефекат рада умањен, јер сировина никада не достиже цену производа. Проблеми привредне нестабилности, тешки услови привређивања, као и тешка политичка и економска ситуација у дужем низу година оптерећују пословање, али радници су овде навикли на свакакве проблеме, па се надају да ће и најновији наметнути од стране Приштине бити превазиђени.

В. Вукојевић

 

Јединствена организација синдиката „Трепча”: „Никоме ништа нисмо узели, а своје не дамо”

Поводом последњих одлука власти у Приштини о усвајању и стављању на снагу Статута предузећа „Трепча” а.д., Јединствена организација синдиката „Трепча” издала је саопштење којим, како кажу, желе да упознају јавност са правом истином и могућим последицама оваквих одлука.

„Власти у Приштини су октобра 2016. године, једнострано усвојиле Закон о „Трепчи” без учешћа представника руководства и синдиката „Трепче” у изради овог документа, као и без учешћа наших политичких представника у процесу усвајања овог, по пословање „Трепче”, накарадног папира.

Основна функција и сврха овог Закона, била је, и остала, отимање државне имовине Србије, дакле искључиво политички циљ. Још тада смо указивали да ће примена овог Закона за последицу имати дестабилизацију функционисања дела компаније на северу КиМ, који остварујући приходе од сопствене производње редовно исплаћује зараде радницима и измирује све обавезе. Уређење Компаније по новом Закону представља потпуну централизацију управљања и доношења одлука само на једном месту, у Приштини и то у неким новим органима у чијим одборима по правилима седе политички представници Албанаца. Усвајањем Статута нове „Трепче”, јасно су нам ставили до знања, а изгледа и међународној заједници, да их не интересује наше мишљење, нити наша будућност.

Знамо да не можемо прихватити одузимање права на одлучивање о својим животима и не желимо да се одрекнемо свега што смо до сада створили. Знамо да одавде нема назад. Као синдикат имамо обавезу и одговорност, да бранимо интересе наших 2.400 радника, њихових породица, као и свих оних који живе од наше производње а само у четири локалне самоуправе на северу КиМ, то је преко 30% становништва.

Знамо да су уз нас наша држава Србија на челу са председником Александром Вучићем, али и целокупан народ на Косову и Метохији. Упозоравамо све оне који мисле да могу да нас спрече да радимо и живимо, да смо спремни да се боримо и истрајемо у намери да сачувамо „Трепчу” која ради, и која представља економски стуб опстанка нашег народа на овим просторима.

Поново позивамо међународну заједницу да заштити наша права и да не окреће главу од могућих катастрофалних последица које се могу очекивати након спровођења оваквих накарадних одлука из Приштине.

Желимо да пошаљемо јасну и недвосмислену поруку да ћемо бранити нашу „Трепчу”, која храни хиљаде уста и наш хлеб са седам кора. Бранићемо нашу егзистенцију и будућност наше деце, која зависи од рудника у којима свакодневно мукотрпно раде наши рудари. Нећемо дозволити да се угаси нити једно радно место и да колега остане без посла. Нас не интересује политика, ми желимо да радимо и да живимо и убудуће, као што смо живели до данас. Никоме ништа нисмо узели, а своје не дамо!”, стоји у саопштењу које је у име свих радника и рудара Комбината „Трепча” потписао председник ЈОС „Трепча” Душко Драговић.

Подели на: