Најновије вести

У Биначкој Морави на Богојављење обичај нешто другачији, лицитира се за Часни крст

Богојављење, један од највећих хришћанских празника обележава се данас и на Косову и Метохији. Док је на језеру Газиводе организовано пливање за Часни крст, у Биначкој Морави, на улазу у Ранилуг, обичај је нешто другачији.

 

НИкад више момака није ушло у хладну Мораву да би Богојављење прославило на начин како се то одувек практикује у Ранилугу. Њих једанаесторица, праћени подршком са моста и обала, на три степена, јутрос око осам часова, пливали су за Часним крстом. Обичај је да више пута зароне снажно држећи часни крст у руци.

Ретко се момцима из Косовског Поморавља придружују и гости. Овај пут и Лука Јовановић из Руме.

“Луку сам упознао на факултету у Београду, позвао сам га на прославу Богајављења у мој завичај и он је са радошћу прихватио и данас је са мном заједно у Биначкој Морави пливао са Часним крстом”, каже за Пулс Ненад Арсић из Глоговца који се нада да ће следеће године овде бити много више његових колега.

Пливању са Часним крстом претходила је литија кроз село праћена трубачима.

“Ови обичаји за Богајављење старији су од стотину година. Имамо трагове да се овако обележевало и пре Првог светског рата не само у Ранилугу, него и у селу Кормињане, које се такође налази на обали реке БИначке Мораве”, каже парох ранилушки Срђан Јеринић.

Пре него што су у порти цркве Светог Јована у Ранилугу осветили водицу за коју се верује да има лековита својства за душу и тело, кумови су рекли своје. Обичај је да за Часни крст у цркви лицитирају домаћини из Ранилуга. Ко понуди више новца, чуваће часни крст у свом домаћинству наредних годину дана, а то је од давнина симбол здравља, мира и берићета са читаву породицу.

“Да узмем крст одавно желим. Лицитирао сам, али нисам до сада успео. Ове године понудио сам 66 хиљада динара и крст носим у своју кућу у Ранилуг”, каже тридесетогодишњи Милош Тасић захваливши комшијама који су му ове године уступили предност. Милош живи у домаћинству у Ранилугу са родитељима и са супругом и двоје малолетне деце.

Богојављење се славило и у другим местима Косовског Поморавља, а посебно свечано је било у манастиру Драганац, где је литургију служио игуман овог манастира отац Иларион са монаштвом и свештенством.

Подели на: