Најновије вести

У Рашки, Kуршумлији и Бујановцу наставља се вакцинација грађана са КиМ

Србија постаје једна од ретких земаља у свету у којој грађани могу да бирају између четири различите вакцине против коронавируса – америчко-немачке „Фајзер-Бионтек“, руске „спутњик“, кинеске „Синофарм“ и британско-шведске „АстраЗенека“.  У српским срединама на КиМ бележи се постепени раст нових случајева заразе коронавирусом. У седмици за нама забележено је 128 нових случајева на основу 458 узорака обрађених у пи-си-ар лабораторији у Косовској Митровици

 

 

У српским срединама на Косову и Метохији у току прошле недеље забележена су још четири смртна случаја услед последица ковида 19, укупно 107 од почетка епидемије. Бележи се и постепени раст нових случајева заразе коронавирусом. Број активних случајева је готово за сто већи у односу на претходну седмицу, односно тренутно је активно 364 случаја. У седмици за нама забележено је 128 нових случајева на основу 458 узорака обрађених у пи-си-ар лабораторији у Косовској Митровици. Највећи број новооболелих је из Косовске Митровице, односно 69. Истовремено, на три издвојена пункта у Рашки, Kуршумлији и Бујановцу наставља се вакцинација грађана са Косова и Метохије. Имунизација другом дозом вакцине против ковида 19 за грађане из јужне српске покрајине почела је 9. фебруара, истог дана када и за грађане из централне Србије. Већ до половине овог месеца на овим пунктовима вакцинисано је више од осам и по хиљада грађана са КиМ, док је ревакцинисано више од седам и по хиљада.

ЛИЧНА КАРТА И ЗДРАВСТВЕНА КЊИЖИЦА ДОВОЉНИ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

Како до сада протиче процес вакцинације питали смо Владимира Петковића, координатора за имунизацију против коронавируса за територију централног дела Косова и Метохије. – Процес вакцинације становника из овог дела КиМ, нажалост, мора се спроводити у једном другачијем облику него што је то случај у осталим крајевима Србије. Због техничких разлога, односно неразумевања и одбијања Привремених институција из Приштине да дозволе вакцинацију становништва у нашим здравственим установама које овде функционишу, били смо принуђени да организујемо одлазак наших корисника у Дом здравља у Куршумлији – рекао нам је Петковић и наставио: – Процес вакцинације протиче изузетно добро. Можемо да се похвалимо љубазношћу и изузетно професионалном односу када су у питању наше колеге из Дома здравља у Куршумлији. Презадовољни смо њиховим пријемом и односом према нашим корисницима. До сада је из централног дела КиМ првом дозом вакцинисано око 2.200 људи. Ревакцинисано је 500 људи и процес имунизације тече изузетно добро. Број пацијената који се пријављује мења се из недеље у недељу. Има недеља када се пријављивало и по хиљаду људи. Према Петковићевим речима, сви који су заинтересовани да приме вакцину против вируса ковид 19 могу то да ураде без икаквих проблема пријављивањем у свој надлежни Дом здарвља. У овом делу Косова, а када је у питању вакцинација против коронавируса, укључени су Домови здравља у Грачаници, Доњој Гуштерици, Прилужју где је смештена ова здравствена институција из Обилића, Угљару где функционишу измештени Домови здравља из Приштине и Косова Поља. Ту је и Клиничко-болнички центар Приштина-Грачаница и надлежни из Дома здравља у Грачаници истичу одличну сарадњу са том институцијом. – Изузетно смо задовољни досадашњим одзивом становништва. Добар број људи се и даље пријављује, организација несметано тече и све иде по плану. Трудимо се да што боље технички организујемо одлазак људи до Куршумлије. Превоз је бесплатан. Недељу дана је неки максимални рок колико се чека од тренутка пријављивана и разлози чекања су техничке природе јер не можемо истог дана када се и пријаве организовати превоз. Морамо да сачекамо одређени број људи, објашњава Петковић и додаје да је одлазак људи на вакцинацију почео буквално са првим појављивањем вакцина у земљи, односно није се каснило у односу на остале делове Републике Србије. Надлежни из Дома здравља поручују да је за вакцинацију неопходно поседовати личну карту и здравствену књижицу и сви могу да се пријаве и вакцинишу без обзира на националност и верску припадност. Добар одзив грађана бележи се и на северу Косова и Метохије, за које је вакцинација организована у Дому здраваља у Рашки, као и у Косовском Поморављу одакле грађани организовано одлазе у Бујановац на вакцинацију.

ГРАЂАНИ МОГУ ДА БИРАЈУ ИЗМЕЂУ ЧЕТИРИ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је и даље друга у Европи, после Велике Британије, док је шеста у свету. У Србији је, према подацима од недеље против ковида 19 укупно вакцинисано 1.226.553 грађана. Од тога броја, другу дозу је примило 427.859 грађана. Наставља се масовна вакцинација на више пунктова широм земље, а у недељу је у Србију стигла и вакцина британско-шведског произвођача „АстраЗенека“. Први контингент од 150.000 доза ове вакцине на аеродрому је дочекао председник Србије Александар Вучић. Председник је навео да Србија уз Уједињене Арапске Емирате постаје трећа земља која на располагању има више од три вакцине и истакао да ће вакцине „Астра-Зенеке“ бити од понедељка на располагању грађанима. После ове испоруке Србија постаје једна од ретких земаља у свету у којој грађани могу да бирају између четири различите вакцине против коронавируса – америчко-немачке „Фајзер-Бионтек“, руске „спутњик“, кинеске „Синофарм“ и британско-шведске „АстраЗенека“. Александар Вучић је рекао да је авионом из Истанбула стигло 150.000 вакцина „АстраЗенеке“. „То није само 150.000 доза, него вакцина. Ово што је стигло на београдски аеродром значи још 150.000 вакцинисаних. Ја сам поносан на одговорност, озбиљност коју смо показали у борби за очување здравља и живота“, казао је Вучић. Истакао је да је давање друге дозе вакцине од кључног значаја и изразио уверење да ће Србија, пре него што дођу вакцине из Ковакс програма, вакцинисати и ревакцинисати 1,1 до 1,2 милиона људи, што је 20 одсто пунолетног живља. Вучић је, у обраћању медијима, рекао да су вакцине „АстраЗенеке“ резултат билатералног, односно трилатералног договора. „Овде смо данас зато што смо билатералним путем, односно трилатералним успели ово да договоримо. Дуго смо се борили. Много мука је било за британске званичнике колико смо их давили нашим захтевима. Није ни нама увек пријатно да то радимо, али се боримо за земљу и грађане. Они су имали стрпљења да нас саслушају. Онда смо мучили Паскала Сориоа, директора Серум института у Индији, па сам поруке слао шефу дипломатије Индије и индијском премијеру“, рекао је Вучић. Вучић је казао да су резултат свега тога вакцине, те да оне нису пале с неба како неки кажу, јер да је тако, како је рекао, имали би их и други. Упитан када ће стићи вакцине из Ковакс програма, рекао је да ће око 100.000 вакцина „АстраЗенеке“ можда стићи у првој половини марта. „Ми ћемо додатно да убрзамо ревакцинацију. Она је од кључног значаја. Прва вакцина не значи ништа, па када примите другу, онда петнаест дана не смете да се опуштате. Тек после тога можете нешто мало да се опустите“, додао је Вучић. Министар здравља Златибор Лончар изјавио је у петак да је Србија потписала нови уговор са компанијом „Фајзер-Бионтек“, тако да ће у нашу земљу у другом кварталу уместо 500.000 вакцина, стићи 1,2 милиона, а у трећем уместо 400.000 – 1,19 милиона доза вакцина. У Србију је до сада стигло највише кинеских вакцина „Синофарм“ – милион и по доза. М.Ч.-С.К.

Подели на: