Најновије вести

УГРОЖАВАЈУ ПРИРОДНИ ОПСТАНАК СТАНОВНИШТВА

 На седници СО Штрпце констатовано да је одлука о стопирању изградње мини хидроцентрале на локацији „Обереке” још увек на снази, али без јасног одговора ко стоји иза тога да су они настављени. Радовима се противе и Срби и Албанци из Штрпца уз тврдњу да се ради о егзистенцијалном питању које мора бити решено мирним и легалним путем

 

У Штрпцу, на локацији званој „Обереке” ових дана у току су интензивни радови на изградњи мини хидроцентрале, упркос противљењу мештана ове општине, српске и албанске националности. Радове обезбеђују припадници косовске полиције. Инвеститор радова је компанија „Меткос група” из Приштине. У среду, 31. јула, одржана је седница Скупштине општине Штрпце, на којој су учешће узели и представници Организационог одбора протеста против изградње поменуте мини хидроцентрале. После бројних дискусија констатовано је да се ради о пословима који имају противправни карактер.
– Ми смо учествовали на седници Скупштине општине и узели учешће у дискусији. Констатовано је да је општинска одлука, донета 2016. године, о стопирању изградње мини хидроцентрале на месту званом „Обереке” и даље на снази. Међутим, упркос томе радови су настављени пре седам месеци уз привремене прекиде, да би ових дана они били интензивирани. Обезбеђују их припадници косовске полиције из Урошевца. У неколико наврата грађани су се окупљали на поменутој локацији да мирним протестима изразе незадовољство, али је полиција интервенисала и спречила нас у томе – истиче Добривоје Стевановић, представник Организационог одбора протеста против изградње мини хидроцентрале на локацији „Обереке”.

ГРАДЊА И ПОРЕД ЗАБРАНЕ

– Ми не одустајемо од наше намере да спречимо изградњу те, али и других мини хидроцентрала на сливу реке Лепенац. По овом питању сагласни смо сви у Штрпцу, и Срби и Албанци, јер се ради о једном важном, егзистенцијалном питању, које ће угрозити опстанак становништва – наглашава Стевановић и истиче да ће се радити пре свега на томе да се овај проблем реши мирним путем уз поштовање закона и прописа који се тичу водоснабдевања и пијаће воде, као и заштите животне средине. Нико не жели насиље и свађу са било киме, нити са полцијом нити са неким другим инстанцама. Проблем мора да се реши правним и мирним путем. Ми ћемо истрајати у томе да „правду истерамо на видело”, јер се заиста ради о нечему веома важном за опстанак становништва. Није никаква измишљотина да ће изградња те, али и других мини хидроцентрала у рејону наше општине угрозити водоснабдевање, а уз то изазвати и поремећаје у екологији и нарушти еко ситем општине, која важи за здраву животну средину и која обилује природним лепотама, где биљни и животињски свет има значајно учешће – објашњава Стевановић. Он наглашава да ће мини хидроцентрале угрозити не само опстанак људи већ многих биљних и животињских врста. Он, али и други мештани Штрпца истичу да не знају ко, како кажу, „гура” радове и ко стоји иза тога, упркос чињеници да постоје легалне одлуке да се стопира изградња мини хидроцентрале.

УГРОЖЕНИ МЕШТАНИ

– У полицији сам видео допис који су добили од општине Штрпце из Одељења за урбанизам, којим се дозвољава наставак радова. Међутим, тај допис није протоколисан према законским прописима. Директор Одељења за урбанизам у општини, Димитрије Рачичевић, коме смо поставили питање у вези поменутог дописа да се наставе радови, на седници Скупштине општине, није желео да дискутује о томе. Рекао је да он није послао тај допис и да не жели да прича о том питању како је казао из „службених разлога” – објашњава Стевановић. – Никоме није јасно о чему се овде ради? Зашто су ти радови настављени и ко стоји иза тога? Изградња мини хидроцентрале се поред осталог противи и Закону који се тиче вода где се у члановима 74, 78 и 84 сасвим прецизно каже да се никакви радови не могу изводити и градити било какви објекти на местима која могу угрозити водоснабдевање, тојест пијаћу воду. Но, то се управо ради на локацији „Обереке”. Становништво се из река на којима се гради мини хидроцентрала, снабдева пијаћом водом индиректно и директно, јер се том водом напајају постојећи резервоари за водоснабдевање Штрпца, а такође воду из река где се гради мини хидроцентрала користе и за техничку употребу. Њоме заливају баште, користе је за напајање стоке и остало. Из тих разлога сасвим је јасно зашто људи протестују притив изградње мини хидроцентрале, јер се заиста ради о егзистенцијалном питању – истиче Стевановић.
На седници Скупштине општине није био присутан председник општине Штрпце Братислав Николић. Како смо сазнали он је тог дана из службених разлога био одсутан. Наши покушаји да ступимо у контакт са директором Одељења за урбанизам и добијемо одговор на питање, да ли су тачне тврдње да је он одобрио наставак изградње мини хидроцентрале, нису уродиле плодом из разлога јер је био недоступан. – Ми ћемо да огласимо куће на продају, јер како ћемо да живимо без воде. Ја сам отац четворо деце. Немам ништа изван Штрпца. Овде сам рођен и овде желим да останем. Та вода из двеју река где се ради мини хидроцентрала нама живот значи. Ако нам је узму овде нема живота. Мораћемо да одемо одавде – говори Станко Цветковић из Штрпца, који има кућу недалеко од места где се гради мини хидроцентрала.

АПЕЛ ЗА ПОМОЋ

– То што се ради, је страшно. Ко стоји иза тога, не знамо, али знамо да ће та мини хидроцентрала угрозити наш опстанак. То мора да се спречи, ако постоји закон и право – каже Цветин Крстичић, један од многих мештана Штрпца, који се такође противи изградњи мини хидроцентрале на локацији „Обереке”.
– На територији општине Штрпце већ је изграђено неколико мини хидроцентрала а наставља се изградња нових. Ми из Организационог одбора протеста консултовали смо и омбудсмана и он је на нашој страни. Дефинитивно мини хидроцентрале на рекама су нешто чему мора да се стане на пут уз пуно поштовање закона, који су на нашој страни – наглашава Стевановић. – Ја имам кућу недалеко од места где се гради мини хидроцентрала. Кад она буде стављена у фуницију, то ће мени пореметити водоснабдевање. Не знам коме више да се жалим и просто речено изгледа нема коме да се жалим, јер да ово питање има неку озбиљнију позадину и да неко „крупан и моћан” стоји иза тога, коме изгледа закони и право не значе ништа и не могу ништа – каже Милован Филиповић из Штрпца. – Ми ћемо наставити да се боримо против мини хидроцентрала овде у нашој општини и нико нас не може спречити у томе. Обратићемо се свим релевантним инстанцама и тражити да заштите наше реке, а тиме и нашу егзистенцију. Писаћемо и председнику Републике Србије и тражити и од њега помоћ и посредовање, јер стварно се ради о нечему што је веома важно за наш опстанак овде у Штрпцу – каже Стевановић. Подсетимо општина Штрпце је дала сагласност за изградњу мини хидроцентрале на месту званом „Обереке” 2013. године, али је 2016. године донета одлука о обустављању тих радова и она је још увек на снази. Општина Штрпце је већински српска општина. На њеној територији живи око 11.000 Срба у осам чисто српских села и четири мешовита док су четири села чисто албанска и у општини је око 2.000 Албанаца. С. Ивковић

Подели на: