Најновије вести

Уједињене нације забринуте због тензија на Косову

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес забринут је због тензија између Београда и Приштине и апеловао на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде. Гутерес је затражио и да се, без одлагања, уклоне све препреке наставку дијалога. Овај извештај ће се пред Саветом безбедности УН наћи 10. јуна.

 

Озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности, наводи се у новом извештају генералног секретара УН.По први пут од фебруара, Савет безбедности УН ће 10. јуна разматрати стање на Косову. Од усвајање Резолуције 1244 средином 1999. године, Савет безбедности је о Косову расправљао четири пута годишње. На захтев САД и Британије, најмоћније тело светске организације ће, надаље, о Косову расправљати на сваких шест месеци.

Захтевајући да се уклоне препреке за наставак дијалога, Гутерес је навео да су таксе на производе из централне Србије још увек на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контра-мере уколико Приштина не укине те таксе.

Гутерес је, такође, навео да од претходног извештаја није одржан ни један састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Шеф УН је навео и да су се од претходног извештаја, односно у последњих шест месеци, на Косово вратиле 43 особе, од чега су 34 Срби. Укључујући и последње повратнике, од 2000. године вратило се 28.153 од око 200.000 расељених са Косова.

Наводи се и да је у последњих шест месеци забележено и неколико инцидената у етнички мешовитим срединама, па је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска деца, док је нападач, кога су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године.

“12. априла у околини села Доњи Јасеновик ођекнула је експлозија у којој су оштећена два возила и канцеларија”, наводи шеф Уједињених нација.

Подели на: