Најновије вести

Забрана динара је забрана слободе, рада и опстанка Срба на КиМ

ВИШЕ ХИЉАДА ГРАЂАНА НА ПРОТЕСТНОМ  СКУПУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ
Упућен позив свету да заустави Приштини у одлукама које су директно уперене против српског народа
Велики општенародни скуп одржан је у понедељак, 12. јануара, у центру Косовске Митровице на којем се окупило више хиљада грађана како би исказали протест и скренули пажњу читавом свету и међународној заједници на свој обесправљен положај, посебно због одлуке Приштине и Аљбина Куртија о укидању динара којом им се угрожава останак и опстанак на њиховим огњиштима.
Међу окупљеним грађанима били су  представници Српске листе,председник др Златан Елек, потпредседници Игор Симић, Далибор Јевтић, др Драгиша Миловић, али и професори, доктори , студенти, радници…Окупљени су носили бројне транспаренте између којих су они који опомињу на Резолуцију 1244 УН, потом натписи „Европо отвори очи“ „Ово је окупација“, „Без социјалних давања нећемо имати ни за храну“ .
УГРОЖЕНО ПРАВО НА ЛЕЧЕЊЕ
Доктор Драгиша Миловић из КБЦ Косовска Митровића нагласио је да ако одлука о укидању динара остане на снази  да ће грађанима бити ускраћено једно од основних људских права – право на лечење.
-Међу вама су данас лекари, медицинске сестре, техничари, возачи санитета, помоћно особље наших здравствених установа. Дошли смо да подржимо овај данашњи мирни, демократски, величанствени скуп, протест. Дошли смо такође, као што смо чули, да изразимо своје незадовољство, неслагање са једностраном одлуком власти у Приштини да се укине динар-рекао је Миловић. Он је навео да је  једнострана одлука приштинских власти  директно уперена према српском народу.
-Ова одлука има за циљ да укине српске институције на овим просторима. Ова одлука није само уперена против српског народа, уперена је и против мањинских заједница које овде живе, а могу слободно рећи и према једном делу Албанаца који примају пензије у динарима. И све се ово дешава пред лицем међународне заједнице, која је овде од 1999. године Резолуцијом 1244 дошла да успостави владавину права, да врати се програне и да сви ми који живимо на Косову и Метохији имамо миран и стабилан живот- рекао је Миловић који је казао да је и после 25 година ово је прилика да се свету, Европи и домаћој јавности  укаже  да су Срби грађани другог реда на Косову и Метохији, да  им се газе основна људска права, да  им прети тихи егзодус са вековних простора….
-Ово је такође прилика да кажемо да ће овом неразумном, сулудом одлуком Приштине бити погођени пре свега они који су најрањивији у нашем друштву – стари, болесни, пензионери, они који примају социјалну помоћ, али могу слободно рећи и студенти, ђаци. И када су у питању здравствени радници, не само плате, у питању је како ћемо снабдевати нашу болницу лековима, санитетским материјалом, како ћемо куповати храну за наше пацијенте и болеснике- рекао је Миловић који је  поновио да ће овом одлуком , ако остане на снази, свима њима биће ускраћено једно од основних људских права – право на лечење, рекао је Миловић и позивао оне који одлучују, представнике међународне заједнице да сагледају положај Срба на КиМ и да реагују на њихово угњетавање.
-Упркос свему Срби на КОсову и Метохији морају истрајати, јер су на КОсову своји на своме а на све провокације и нападе треба да одговоримо као што каже наш владика,мирно и достојанствено. Оно што нас је до сада држало јесте слога и достојанство и морамо наставити да будемо уједињени да се уз помоћ наше државе, цркве изборимо за оно што нам припада а то је миран и живот достојан човека-поручио је др Драгиша Миловић потпредсендик Српске листе који је говорећи у име здравствених радника казао да  су дошли да исказу незадовољство и неслагање са једностраном одлуком да се укине динар.
“НЕЋЕМО НИШТА ТУЂЕ, ВЕЋ САМО СВОЈЕ ШТО СМО ЧАСНО И ПОШТЕНО ЗАРАДИЛИ”
У име удружења Уједињених пензионера, које је и пријавило скуп и чијем позиву су се одазвао велики број суграђана,  обратила се Душанка Ђоровић из Косовске Митровице, како је рекла, као представник  најстаријих суграђана који су читав век провели на овим просторима радећи и градећи бољу будућност, оних који су Овде подигли децу и дочекали своје унуке.
– Одлука да нам се укине динар да нам се онемогући да подигнемо своје заслужене пензије, буквално значи да нам се укида перче хлеба, укида нам се живот.  У нашим продавницама нема српске хране, у апотекама нема наших лекова. Ако остане ова одлука на снази , шта ће бити са нама? Хоћу свима да појасним велику лаж да можемо отварати рачуне у неким банкама и подизати пензије. Те банке не признају доток новца на основу решења о нашим пензијама оствареним код српског ПИО фонда-указала је Ђоровић.
Упитала је међународну заједницу да ли ово представља достојно старачко доба.
– Уместо да под старе дане сви ми идемо са својим унуцима овако и на овај начин са свима вама на улици остварујемо своја основна елементрарна права на парче хлеба и живот. Питамо међународну заједницу је ли ово достојно старачко добра?  Нећемо ништа туђе, већ само своје што смо часно и поштено зарадили. Поред нас који примамо српске пензије, хиљаде њих, Албанаца, Горанаца и других, примају пензије као и ми. Не тражимо ништа, позивамо читави демократски свет да нас чују. Забринути смо, треба нам да се укине ова одлука и омогући достава динара нашим банкама и поштама. Морамо да живимо као сав нормални свет,колико данас – поручила је она.
ПРВИ ДИНАР ИСКОВАН НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
Редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Драгана Миленковић казала је да одлука такозване централне банке косова о укидању платног промета у динарима на Косову значи укидање живота за српски народ.
Указујући да је први динар искован у Новом Брду на Косову 1214. године истакла је да је српска валута опстајала на Косову и Метохији и у најгорем времену окупације.
Он је истакла је да је та одлука ЦБК дискриминаторна, политички инспирисана и да угрожава опстанак српског народа.
– Овим што влада у Приштини забрањује динар, она добро зна да није то пука забрана динара то је много више од тога, то је катанац на све српске шкле а самим тим и на право на школовање наше деце. Укидају се лични доходци запосленима, укида се живот противно универзалним вредности на којима почива модерна Европска унија- истакла је Миленковић.
Подсећајући да је ЦБК 17. јануара саопштила да од 1. фебруара на снагу ступа та одлука, те да су рекли да је донета на основу Устава Косова и закона, упитала је да ли је устав тзв Косова јачи од свих међународних споразума.
-Како тај устав важи када се укидају права Србима, а не важи када је потребно вратити земљу манастиру Дечани, како важи када се Србима укида право на говор, језик. Уместо да идемо у правцу нормализације, ми имамо потез Приштине који нас враћа десет година уназађ нагласила је Миленковић.
Истиче да је евро као једина валута уведен како би се Аљбин Курти обрачунао са српским народом.
– Ово није корак напред ка миру и стабилизацији, ми знамо да је реч о човеку који је заговорник социјалног популизма и национализма. Нема корака који је направио да се Срби осећају боље-  нагласила је и додала да су Срби на Косову после бомбрадовања и прогона 240.000 њих, добили Куртија који је српски народ ставио у гета.
– Ни ту нисмо сигурни-  истакла је она и подсетила на свакодневна хапшења, преотимање културног наслеђа и друге видове малтретирања.
– Упућујемо вапај да нас заштите од непромишљних и ишитрених одлука појединаца , позивам све релевантене чиниоце из међународне заједнице и нашу државу да учине све како би заштитили сваког од нас и омогућили наш опстанак на на Косову и Метохији- поручила је и додала да  по свим договорима наша држава има право да финансира овај народ , просвету, здравство, пензије, социјалне услуге
Упитала је међународну заједницу како је то дозволила, а представницима ЕУ поручила да не дозволе једном човеку да угрози све оно за шта се ЕУ деценијама залаже на том простору, а то је мир и стабилност.
“КАКО ДА ОБЈАСНИМО СВОЈОЈ ДЕЦИ ДА НАМ ЈЕ СВЕ ЗАБРАЊЕНО И УСКРАЋЕНО”
Светлана Стевић, управница Народне кухиње “Мајка девет Југовића”, нагласила је да шаљу поруку целом свету да се Срби на Косову и Метохији налазе у безизлазној ситуацији.
– У овом тешком тренутку великог страдања и искушења морамо да будемо јединствени и сложни. Пре свега да одлучимо да останемо и опстанемо на нашим вековним огњиштима. Није лако данас бити Србин, нарочито овде где смо ми. Тешка је борба коју водимо у овом тренутку да докажемо да смо своји на своме. Да нисмо без корена, да нисмо без историје. Да светиње говоре уместо нас, које потврђују вековни идентитет српског народа- додала је Стевићева.
Поручила је да 22 године Српска православна црква пружа помоћ најугроженијима и то у хлебу и храни, у нечему најбитнијем да човек преживи.
– Не траже људи ко зна шта. Траже право на живот, право на слободу и право на голо парче хлеба. Тешко је када знаш да је неко гладан и када од тебе очекује да му пружиш шаку спасења, а ти си беспомоћан, јер тамо неко у Приштини не жели да чује за тај вапај- рекла је Стевићева.
Нагласила је да у 21. веку, када сви пропагирају демократију, једино је Срби на Косову и Метохији немају.
– Једино је нама ускраћена. Како да објаснимо својој деци да нам је све забрањено и ускраћено? Шта је потребно да урадимо да би све шватио да Срби са овог простора нестају и то пред њиховим очима? Никада није било лако, али смо увек побеђивали када смо били јединствени и сложни. У нашој борби, у борби да нашој деци обезбедимо слободу, борби да нам деца не буду гладна, да нам деца имају право образовање, лечење, да нам не забрањују језик, веру и историју. Како ћемо даље када ни хлеб насушни не можемо да купимо“, поручила је Стевићева. а КиМ”, одржан општенародни скуп у Косовској Митровици
Директорка Основне школе у Угљару Весна Мартиновић нагласила је да су се данас окупили да заједно подигну глас и укажу на неправду која се дешава у 21. веку на тлу Европе.
– Дошли смо из свих мањих и већих места са Косова и Метохије. Из Гораздевца, Готовуше, Зубиног Потока, Бање, Шилова, Грачанице, Сочанице и Угљара. Дошли смо да нас види међународна заједница, да нас чује. Да чује о нашим проблемима са којима живимо већ више од две деценије-  рекла је Мартиновићева.
Упитала је где су права Срба на Косову и Метохији.
– Свако од вас зна како живи и како је некада неподношљиво тешко, само сада то некада константно траје, као да то нема краја нашој муци“, нагласила је Мартиновићева.
“У име свим тражим да нам се ускраћује елементарно право на зараде, на нормалан живот. Овим што влада у Приштини забрањује динар, она добро зна да није то пука забрана динара. То је много више од тога. То је уствари катанац на све српске школе, а самим тим и право на школовање наше деце. Ако неко мисли да можемо да функционишемо без употребе динара, вара се. Ми смо овде да затражимо да нас неко у Европи чује и уразуми владу у Приштини, да утиче на њене сулуде одлуке, јер просто је невероватно да ова одлука остане на снази“, навела је Мартиновићева.
ГРАЂАНИ: ИЗЛОЖЕНИ СМО СВАКОДНЕВНИМ ПРИТИСЦИМА, МАЛТРЕТИРАЊУ И ПОНИЖАВАЊУ
Скупу је присуствовао велики број Срба из разних крајева Косова и Метохије. Неки од учесника протеста са којима смо разговарали истичу да је притисак Приштине којем су изложени из дана у дан све већи
– Не стављајте ми со на рану, видите и сами како живимо, никако. Сваког дана је све горе и и горе, уместо да нешто буде боље. Морамо да  подигнемо глас против ове ситуације- рекао нам је један од учесника протеста.
Други суграђанин нам је рекаода су свакоднево изложени свакојаким притисцима , малтретирању и пониђавању од стане приштинских  институција а св поде велом некаквог поштовања закона и тобоже демократије.
– Никад се горе није живело, никад није било овако неизвесно и несигуно и овакав притисак- казао нам је он.
Следећи наш саговорник истиче да траже само да им се оогући да нормално живе.
–  Само плате тражимо, ништа друго. Да нам стиже као шта нам је стизала и ништа друго- каже он.
Извештачи “Јединства”
Подели на: