Најновије вести

Унутрашњи светови кроз лични приступ

Групна изложба „РЕМ“ младих ликовних уметника у Галерији Атријум, Библиотеке града Београда

 

Девет мадих уметника, као група, излажу од почетка 2022. године. Мотив снова предстаља основ изложбе у Библиотеци Града Београда која траје до 16. августа
У галерији Атријум Библиотеке града Београда у среду увече је отворена групна изложба „РЕМ“ која окупља девет младих уметника са идејом да уједине разнолике духовне реакције на друштвене контексте у свакодневном животу. Изложба траје до 16. августа. Аутори изложбе су уметници: Ања Николић, Андрија Хаџић, Јелисавета Врачарић, Сандра Нинић, Софија Булог, Тамара Јокић, Теодора Николић, Теодора Павковић, Уна Цагић.
Предмет истраживања младих ликовних уметника манифестује се као различитост, како полазних тачака у приступу и решавању проблема тако и сфера личних интересовања и начина размишљања.
Мотив снова представља основ изложбе, јесте тежња ових аутора да кроз индивидуални приступ овом феномену осликају своје унутрашње светове и сублимирају их у заједничком презентовању радова, наводи се у каталогу који прати изложбу.
– Наиме, период најесенцијалније и најдубље фазе сна (РЕМ) јесте онај у ком сањамо не само најразличитије снове, већ и стање у коме тело долази до прекопотребног опоравка, за функционисање у друштву модерног доба. На њој се базира концепт овог пројекта – појашњено је у најави Библиотеке. Сандра Нинић која потиче са севера Косова и Метохије (Јариње, Лешак) овако се изразила о заједничкој изложби слика у Галерији „Атријум“ у библиотеци града Београда:
– Обзиром на неизбежну личну конотацију коју уметник имплицира у свој рад, што подразумева свесно и несвесно, реализујем своје мисли и снове кроз алегорију и метафору. Тако су особе / сенке / силуете на слици искључиво ликови позива и метафоре, који су у свету снова интегрисани са хрпом информација који обрађују чињеницу да су у бирократским друштвеним машинама људи сведени на функцију и број.
Овај пројекат изложбе „РЕМ“ сачињен је од размишљања девет младих уметника, појединачно различитих поетика. Повезује их година заједничког стваралаштва у класи мастера Примењеног сликарства на Факултету примењених уметности. Већински се изражавају кроз технике монументалног сликарства, а истичу се и искуства у дизајну текстила. Као група излажу од почетка 2022. године. Познајући једни друге кроз сам рад, дошли су до одређених ликовних и мисаоних решења која добро функционишу у симбиози. Поља њихових истраживања садрже дијалоге о животу, смрти, сукобу, духовном, телесном, сновима, јави, савременом, прошлом, па чак и будућем тренутку. Све ове анализе у бити садрже младу индивидуу која проналази своје место у реалности данашњице. Своје ставове јасно износе кроз своја дела и до сада наилазе на веома позитивне критике.
С.Ђукић

Подели на: