Најновије вести

Усвојена одлука о градњи две зграде за избеглице

Одборници су усвојили одлуку о додели новчаних средстава из програма Владе за економски опоравак од последица изазваних епидемијом Цорона вируса и одлуку о изградњи две стамбене зграде за потребе збрињавања избеглица у овој општини.

 

Лепосавић, 26. новембра – Деветој седници Скупштине општине Лепосавић, која је одржана у великој Сали Дома културе уз поштовање мера заштите од Корона вируса, присуствовало је осамнаест од деветнаест одборника , колики је укупни сазив ове Скупштине. Седницу је отворио председавајући Никола Лазовић, који је предложио дневни ред овог заседања, који је једногласно усвојен. Са осамнест гласова усвојен је и записник са предходне осме седнице СО-е, а друга тачка дневног реда била је Одлука о додели новчаних средстава из Програма Владе за економски опоравак од последица изазваних епидемијом Корона вируса.
Ову одлуку образложила је Мирјана Георгијев, службеница у Кабинету градоначелника Зорана Тодића, која је измедју осталог истакла, рекла да је у циљу расподеле помоћи формирана комисија која је одрадила свој део посла у складу са циљевима због којих је и основана.
– Свима нам је познато да је епидемија Корона вируса изазвала велике друштвене и економске последице и у циљу заштите здравља становништва и отклањања последица изазваних епидемијом Корона вируса, Влада у Приштини је донела одлуку о плану спроводјења програма економског опоравка. У складу са тим програмом општини Лепосавић су додељена средства у износу од 268. 687,75 еура. Одржан је састанак представника свих општина и на том састанку прецизиране су смернице Министарства финансија за утрошак ових средстава , а рок за реализацију овог програма је крај 2020. године, казала је господја Георгијев.
Средства су додељена невладиним организација, а за спроводјењеове одлуке, коју су једногласно усвојили одборници СО-е Лепосавић, стараће се пет невладиних организација које делују на овом подручју.
Помоћ је намењена отклањању последица епидемије Корона вируса у смислу помоћи угроженим породицама И појединцима у виду пакета основних животних намирница, хигијенских пакета, а предвидјена је И помоћ образовним И здравственим установама у смислу обезбедјивања опреме за заштиту од Корона вируса.
Програм обухвата и помоћ за пољопривредна домаћинства која се баве пољопривредном производњом И сточарством у виду набавке садница И репроматеријала И обезбедјивања хране за стоку.
Најугроженија су старачка домаћинства у руралним срединама, којима ће ова зима посебно тешко пасти у овим околностима, па су у том циљу предвидјене геронтолошке услуге за старе, немоћне и оболеле особе.
Одлуку о изградњи две стамбене зграде за потребе смештаја избеглица са овог подручја, које још увек немају решено стамбено питање, образоложио је Горан Лазовић, директор Департмана за градјевинарство и урбанизам. Лазовић је казао да је дошло до измене плана, јер је преиначена одлука, која је донета пре годину дана о изградњи једне стамбене зграде од четири спрата, тако да ће сада бити сазидане две стамбене зграде од по два спрата.
– Како је реч углавном о старијим особама, којима би било оптерећење да пешаче уз степенице, решили смо да уместо једне зграде од четири спрата, буду подигнуте две зграде од по два спрата, како би се на овај начин помогло избеглим лицима, која су више од две деценије у колективним центрима, да старост дочекају у што комфорнијим условима. Због тога потребна је измена одлуке о одредјивању локације о проширивању катастерске парцеле за ове намене, казао је Лазовић.
Одборници су усвојили ову одлуку, а на пролеће почеће изградња ових стамбених објеката на локацији некадашње сточне пијаце поред Ибра. Лазовић је овом приликом одборницима презентовао и скицу на којој је план за будућу градњу са детаљним решењима како треба да изгледа овај стамбени простор.

В.Вукојевић

Подели на: