Најновије вести

Узвишене духовне и друге песме

ПРЕДСТАВЉЕНЕ ДВЕ НОВЕ КЊИГЕ ЛЕЛЕ МАРКОВИЋ У УКС

 

 

Рецитујући нове песме из збирке „У невреме Време“ гипким тоном и свиленкастим гласом, песникиња је оставља публику без даха. Рецензент нове збирке песама, др Бошко Сувајџић је истакао да је Лела Марковић дубоко, лично и емоционално усредсређена на оно о чему пева. Представљен и роман „Дилб ер Тута Јоргушова“ о призренској лепотици из 19. века
Нови роман Леле Марковић „ Дилбер Тута Јоргушова“ и нова збирка поезије „У невреме Време“ свечано су промовисани у среду 24.јануара ове године на књижевној трибини у УКС у Београду. У програму су, поред ауторке, учествовали и реце нзенти проф. др Радивоје Младеновић и проф. др Бошко Сувајџић. Вече је организовао и водио уредник програма Видак Масловарић, а музичка пратња на овој промоцији у препуној свечаној сали , био је призренски богослов Марко Стриковић.
Видак Масловарић је упознао љубитеље Лелиног стварања и н ове госте са њеном завидном књижевничком биографијом напоменувши да је Марковићева до сада остварила озбиљно уоб личено књижевно дело од 23 наслова.

Слојевито осветлила лик Дилбер Туте

Ауторка је слушаоце увела у причу, односно у нови роман „Дилбер Тута Јоргушова“ читањем одломка „Огледало“ из овог романа о приз ренској лепотици из 19. Султани Петровић, познатој под именом Дилбер Тута Јоргушова коју је Лела мајсторски обрадила у виду романа и дочарала сву драж једног прохујалог времена које је старим Призренцима остало у сећању и по лепоти Дилбер Туте о којој се и данас прича и пева. А рецензент романа др Радивоје Младеновић је истакао да је овај роман „нешто најбоље до сада што је Лела урадила у прози“. Роман обрађује животни пут чувене призренске лепотице Султане Петровић, зване Дилбер Тута, рођене у Призрену крајем 19. вијека, чију су лепоту и несрећну љубав Призренци опевали у песми “Разболе се Дилбер Тута” (“Болна лежи Дилбер Тута”). С обзиром да је лик Дилбер Туте саздан од прича различитих наратора, осветљен је свестрано и слојевито. – Мозаичка структура романа Дилбер Тута пружа могућност и за прилагођавање текста за драмско извођење, каже критичар Младеновић.
Роман је мозаик од 27 прича испричаних у првом и трећем лицу , а у чијем је средишту Дилбер Тута. Реч дилбер је турцизам и значи леп, красан, заносан. – Опис брачног живота Туте и Лазе, започет у Првом залогају наставља се у причи Гугутка. Лазин брат Сава у истоименој причи, приповеда о тридесетогодишњем б раку Туте и Лазе, у коме нису имали порода, каже др Младеновић. А живот у Тетову описан је у неколико прича и Тутин одлазак у Тетово после смрти првог мужа, и удаја за другог са којим је први контакт остварила тако што јој је записао песму „Разболе се дилбер Тута“
Промоцију друге књиге, збирке песама „У невреме Време“ кжижевница је започела гипким тоном рецитовањем песме „Призренска галаксија“ коју је посветила владики Атанасију Јевтићу. Потом су следиле и друге песме којим је, рецитујући их из душе, свиленкастим гласом, остављала публику без даха. Рецензент ове књиге др Бошко Сувајџић је истакао да је Лела Марковић дубоко, лично и емоционално усредсређена на оно о чему пева. Он се задржао на неколико важних наслова песама као што су „Коришки испосник“, „Свети Василије Острошки“, „Душан силни задужбину диже“, „У невреме Време“ која прати болну и узвишену повест Богородице Љевишке, „Жалим“ и друге…

Лелин поздрав „Заувек у Призрену“

Даровита књижењвница Лела Марковић је на свечаној промоцији у УКС својом поезијом привукла и у потпуности одржавала пажњу публике рецитујући своје нове песме. У дупке пуној свечаној сали чуо се њен топао и свиленкаст глас којим је на крају једночасовне промоције позвала присутне да заједно пођу у Призрен поздрављајући се са, како је рекла, не „догодине у Призрену“ већ поздравом „заувек у Призрену“ што је публика поздравила здушним аплаузом. Призренци, познато је, редовно о празницима и другим данима одлазе у походе завичајном царском граду на Бистрици јер и на тај начин показују колико им а је стало до свога града.
Књижевнца Лела Марковић је рођена у Призрену, а дипломирала је на Правном факултету у Београду. Члан је Удружења књижевника Србије – Књижевног друштва Косова и Метохије и секретар Друштва пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена.
Лела Марковић је сарадник Православног мисионара духовно-путописним прилозима од 2015–2018. године и новина Српске патријаршије Православље од 2018–2020. године. Члан је Одбора за обнову Цркве Светог Пантелејмона у Призрену и Цркве Светог Николе (Рајкове) у Призрену. Творац је идејног решења едукативних друштвених игара за децу које производи Беопласт експорт- импорт д.о.о. из Београда: “Православни празници”, “Путевима Светог Саве”, “Игра у џунгли”, “Алиса”, “Пут кроз земљу Недођију”, “Златокоса“, “Пут око света”, “Закопано благо”; аутор је серије стихованих бојанки истог произвођача и творац идејног решења друштвене игре за децу “Свети Сава” коју производи Продукцијска кућа „Чувари“ из Београда. Текстописац је више снимљених новокомпонованих песама. Добитница је више књижевних награда за своја значајна књижевна дела.
С.Ђукић

Подели на: