Најновије вести

Вархељи: Важно наставити дијалог

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи оцењује да је у дијалогу Београда и Приштине неопходно да се постигне договор који је “обострано прихватљив” и који “не представља ризик за друге земље у региону”.

 

Оливер Вархељи је рекао да је “размена територија је у другом плану, оно што је примарно јесте да имамо две стране за столом спремне да разговарају и дођу до решења”.

Вархељи је, одговарајући на питања посланика Спољнополитичког одбора о изјави шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља који у интревјуу за регионалне медије, наводно, није искључио размену територија како решење за косовско питање, поручио да је позиција Европске комисије од почетка била јасна.

“Кључно је да се две стране договоре о решењу које је обострано прихватљиво и које не представља ризик по друге земље у региону. Када дођемо до те тачке онда можемо да разматрамо различите елементе решења”, истакао је Вархељи.

Комесар за проширење додаје да у покретењу дијалога Београда и Приштине као и у доласку до договора очекује велики допринос специјалог преставника ЕУ Мирослава Лајчка.

“Његово искуство у региону и знање ће нам пуно значити. Радимо заједно на доласку до решања између Београда и Приштине колико год је то брже могуће”, поручио је Вархеји.

Поводом изјаве шефа дипломатије ЕУ да “ЕУ не може бити већи католик од папе” када је реч о договору Београда и Приштине, из канцеларије Жозепа Бореља за Тањуг кажу да је констатација да је Високи представник тиме подржо идеју о размени граница “новинарска интерпретација” Борељовог одговора.

Комесар Вархеји задовољан је брзом реакцијом српских власти којом су повучене мере централизовања јавних информација током пандемије и затворен слуај новинарке Ане Лалић.

Одговарајући на питање шефице Делегације ЕП за Србију Тање Фајон о стању демократије и слободе медија у Србији, комесар Вархеји наглашава да Европска комисија прати ситуацију у Србији што ће и наставити у наредном периоду.

“Комисија је одмах реаговала поводом случаја новинарке Ане Лалић. Изразили смо забринутост, а власт је одмах одговорила и повукла све мере, а случај је затворен”, каже Вархеји.

На питање посланице Кати Пири о извештају Фридом хауса који говори о назадовању демократија у Србији и Црној Гори, Врахеји је казао да ће Комисија свој став о напретку свих земља Западног Балкана дати у јуну у редовном годишњем извешатју.

“Погледаћемо извештај Фридом хауса и анализирацемо га. Међутим, ‘Фридом хаус’ не води политику проширења ЕУ, већ Комисија, која има свој извештај”, нагласио је Вархеји у обраћању пред Спољноплитичким одборм ЕП.

Комесар за проширење закључује да се процес приступних преговора са Србијом наставља, а да брзина тог пороцеса зависи од примене реформи у области владавине права док је слобода медија увек кључна.

Подели на: