Најновије вести

Вебер: Могућа су два споразума у Белој кући, један економски, а други о промени граница

Према немачком аналитичару Бодо Веберу у Белој кући се између Србије и Косова могу постићи два споразума, први је договор оријентисан на економију, који је најавио специјални амерички изасланик Ричард Гренел, а друга опција је брза промена граница, коју је Гренел негирао, али Трампова администрација никад није искључила.

 

Вебер је у изјави за Газету Екпрес рекао да ако на састанку у Белој кући буде било каквог договора, постоје две или три могућности како би то могло изгледати.

“Судећи по чињеници да је, поред самог Гренела, и можда председника Хашима Тачија – који је показао блискост иза кулиса и потпуно приватизовао сарадњу са њим, што је врло слично његовом претходном односу с бившом посредницом ЕУ у дијалогу Федериком Могерини, чини се да нико не зна о чему ће се расправљати у Белој кући. На основу контрадикторних изјава Гренела, Тачија и премијера Хотија о преговорима Приштине и Београда сви би се изненадили ако би се договор постигао 27. јуна. Међутим, теоретски постоје шансе за два или три споразума “, рекао је Вебер.

Немачки аналитичар верује да би прва опција споразума била оно о чему Гренел стално говори, а то су економски споразуми са фокусом на улагања за Косово и Србију.

“Гренел говори истину и заиста ће се фокусирати на економију, остављајући по страни политику, питање статуса. У овом случају могли бисмо добити симболичан договор, добру слику за Гренела и Трампа, што би за првог представљало још један подстицај у каријери, а за другог мали ПР за његову кампању. У међувремену, практична корист и примена биће под знаком питања. Јер, из дијалога посредованим од ЕУ смо сазнали да се економско питање не може одвојити од политичког и да ће напредак бити могућ тек када се створи атмосфера сарадње Приштине и Београда, када Београд буде приморан да призна да је изгубио Косово, баш као што је канцеларка Ангела Меркел поставила оквир за дијалог у периоду 2012-2013. “, навео је он.

Трампов изасланик, који се интензивно бави дијалогом Србије и Косова, негирао је било какве спекулације које га повезују с идејом о промени граница, рекавши да такво нешто никада није подржао и да то никада није ни предложио, пише Газета Експрес.

Међутим, немачки аналитичар и даље то види као могућу опцију за постизање споразума између Србије и Косова.

“Друга опција је брза и лажна промена граница, коју је Гренел негирао, али Трампова администрација никад није искључила. Такав договор био би кулминација двогодишњег пројекта Тачија и Вучића, покренутог под ЕУ вођством Могеринијеве, која се није бринула о политичким принципима и последицама, а прешло се на САД, под Гренеловим вођством, који подједнако не зна либералне демократске принципе и вредности и либерални свет који је створио основу да запад подржи независност Косова унутар постојећих граница као једино одрживо решење статуса Косова “, рекао је он.

Вебер каже да би такав споразум “био у супротности са ставом тренутне владе и био би потпуна предаја интереса државе”.

Немачки аналитичар каже да је Европа та која ће сносити последице дестабилизације Балкана због било које промене, а не Гренел или његовог шеф.

У Белој кући 27. јуна биће одржани преговори између Србије и Косова, уз посредовање Трампове администрације.

Формат преговора још није објављен, а очекује се да ће председник Тачи и премијер Хоти отпутовати у Вашингтон на састанак 27. јуна.

Подели на: