Најновије вести

Велики притисак на здравствени систем

Коронавирус у српским срединама на Косову и Метохији се поново захуктава. Ковид бројке су у порасту и сличне су онима са краја новембра и почетка децембра кад је епидемијска ситуација била изразито неповољна.

 

У току претходне седмице у српким срединама на КиМ, на основу 727 обрађених узорака у пи-си-ар лабораторији у Косовској Митровици, регистровано је 329 нових случајева инфекције ковидом 19. Готово половина обрађених узорака је била позитивна на ковид, што довољно говори о озбиљности ситуације. У истом периоду из изолације је изашло 185 лица, док је шест преминуло. Три преминула лица су из Косовске Митровице, два из Лепосавића и једно из Прилужја. Тренутно су активна 683 случаја. Истовремено повећава се и притисак на здравствени систем. Поново је већи број пријема у болнице, него отпуста пацијената. Број хоспитализованих ковид пацијената у Здравственом центру у Косовској Митровици премашио је стотину, од чега је половина на кисеоничкој потпори, а поново има и пацијената на респираторима. По речима в.д. директора ове здравствене установе, специјалисте дечје хирургије, др Златана Елека, сви ови пацијенти су са средње тешком, односно, са једностраном упалом плућа и тешком клиничком сликом, односно, са обостраном пнеумонијом, укључујући и придружене болести. Подсетимо, ковид капацитети болнице у Косовској Митровици су 180 кревета, а у њој се осим пацијената са севера покрајине лече и лица која долазе из српских средина јужно од реке Ибар.

– Покривамо Прилужје, Штрпце, Племетину, Обилић… Уколико колеге немају места у Гњилану и Грачаници, излазимо и њима у сусрет што се тиче и пријема и лечења. Оно што је најкомпликованије и што не можемо овде да лечимо, шаљемо у терцијарне здравствене установе. Ту превасходно мислим на Универзитетско-клинички центар Ниш, затим болнице у Крушевцу и Батајници – казао је др Елек. Сматра да је узрок погоршане епидемиолошке ситуације максимална недисциплинованост грађана.

– То значи да се нисмо придржавали мера Кризног штаба. Чим су бројеви почели да нам падају, ми смо почели са окупљањима у кафићима, ресторанима… нисмо носили заштитну опрему –  маске, рукавице, нисмо држали физичку дистанцу и ево до чега смо дошли. Дошли смо до повећања овог броја који прети и даље да се повећава, уколико наставимо да се овако понашамо – упозорио је др Елек. Поред поштовања прописаних епидемиолошких мера, вакцинација је, према његовим речима, пресудна у стицању колективног имунитета, односно, у борби против ковида19.

– Вакцинацију не смемо избегавати, крајњи је моменат да ухватимо задњи воз у борби са короном. Апелујем на наше суграђане да се пријаве у што већем броју за вакцинацију. Ја сам искористио прилику и прву вакцину која је била у Рашкој, примио сам без икаквих недоумица и скептицизма. Уколико се не будемо придржавали мера и уколико се не будемо вакцинисали, ми ћемо нашом неодговорношћу довести здравствени систем пред колапс, и другим грађанима који треба да се лече од других болести, онемогућити лечење, зато што ћемо морати све здравствене раднике да ставимо у црвену зону – изричит је др Елек. Иначе, у претходних годину дана, према речима др Елека, 307 радника Здравственог центра Косовска Митровица оболело је од ковида. Од тог броја, нажалост, троје је изгубило битку са овом болешћу. Додаје да су грађанима тренутно на располагању четири вакцине – Фајзер, Синофарм, Астра-Зенека и Спутњик. Будући да вакцина не пружа стопроцентну заштиту од ковида, они који су је примили, треба и даље да поштују све епидемиолошке мере, појашњава др Елек. Упозорава и да након ревакцинације, грађани треба да буду опрезни, односно, да се и даље придржавају епидемиолошких мера.

– Када примимо ревакцину, одређене вакцине спорије стварају антитела, као што је кинеска, и у наредне три недеље се морамо чувати – носити заштитну маску, држати физичку дистанцу, евентуално рукавице и не окупљати се у групи која броји више од пет људи. Напомиње да не постоји лимит када је у питању број пријављених за вакцинацију.

– Нисмо лимитирани недељним бројем пријављених, ни од стране ресорног министарства, ни од стране Канцеларије за КиМ. Сви који се буду пријавили, сигурно ће бити вакцинисани – казао је др Елек и додао да је одзив грађана задовољавајући, али да је ипак потребно још доста времена до стицања колективног имунитета. Осим на северу КиМ број ковид пацијената се повећава и на инфективној клиници у Лапљем Селу. Према подацима Кризног штаба општине Грачаница на територији те општине прошле недеље су регистрована 72 нова случаја коронавируса. На болничком лечењу се тренутно налази 50 ковид пацијената, док је свим њиховим контактима одређена мера самоизолације. Укупан број позитивних на корона вирус од почетка пандемије на територији општине Грачаница износи 545. У циљу заштите од ширења ковид инфекције, Општинско одељење јавних служби наставило је са дезинфекцијом институција, установа и колективних стамбених објеката. Према речима надлежних из овог одељења, дезинфекција је извршена у стамбеним зградама у насељу Падалиште као и у зградама у Лапљем Селу преко пута основне школе. Акција дезинфекције једна је од донетих мера у борби против ширења коронавируса, која ће се редовно спроводити и наредних дана. Кризни штаб позива мештане на одговорно понашање и поштовање мера заштите од вируса ковид 19, како би се спречило даље ширење овог вируса. Апелује се на мештане да се понашају одговорно и дисциплиновано и да строго поштују препоручене мере. Истовремено на три издвојена пункта у Рашки, Куршумлији и Бујановцу наставља се вакцинација грађана са Косова и Метохије. До сада је тамо обављено више од 18.500 вакцинација. Координатор за имунизацију против коронавируса за централно Косово Влада Петковић нагласио је да сви грађани са централног дела Косова и Метохије, који желе да се вакцинишу, могу да се пријаве најближој амбуланти или Дому здравља лично или путем телефона, те да ће бити уврштени у списак и касније уредно позвани на вакцинацију, што ће бити евидентирано у њиховом картону вакцинације.

– Друга доза, односно ревакцина, апсолутно се прима редовно и строго у дану када је то заказано и потребно да се прими – нагласио је Петковић и додао да се вакцинација одвија у најбољем реду те да су центрима за вакцинацију допремљене довољне количине вакцина. – Све тече добро. Имамо доста добар број вакцинисаних, али се свакако надамо великом одзиву – рекао је Петковић. У пратњи путника налазе се и медицинске сестре Дома здравља у Грачаници задужене за бригу о пацијентима пре и после вакцинисања.

– Настављамо да радимо свој посао, сваке недеље у неколико дана имамо одласке на вакцинацију, како првом дозом тако и вакцинацију другом дозом. Наша је обавеза да свим грађанима који су заинтересовани да приме цепиво, омогућимо да до њега и дођу и још једном ћу искористити прилику да позовем грађане да се пријаве за имунизацију у што већем броју како бисмо успели да зауставимо пандемију, заражавање и што пре стекнемо колективни имунитет – рекао је Петковић. Из привремених општинских органа на Косову и Метохији, округа, као и важних институција прошле недеље упућени су апели грађанима да се пријаве за вакцинацију. Из Привременог органа општине Косовска Митровица подсећају да борба са ковидом19 траје већ годину дана и да је овај невидљиви непријатељ однео много жртава.

– На пут му можемо стати једино ако стекнемо колективни имунитет, а за то више није довољно да што већи број људи прележи ковид 19, већ и да се што више грађана вакцинише. Држава Србија и председник Александар Вучић, су свом народу на Косову и Метохији, међу првима, омогућили вакцине, што је још један доказ да смо део државе Србије. Челници општине као и представници Српске листе су, као путоказ свом народу, међу првима извршили имунизацију кинеским вакцинама – наводи се у саопштењу. Такође, потпредседник Српске листе Игор Симић, градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић и ректор Приштинског универзитета у Косовској Митровици Здравко Витошевић упутили су апел грађанима да се што пре вакцинишу како би се спречило даље ширење коронавируса. Апел грађанима да се у што већем броју одазову вакцинацији је стигао и из Дома здравља Косовска Митровица. С.К.-М.Ч.

Подели на: