Најновије вести

Весељи у Хагу: Нисам крив ни по једној тачки оптужнице

Некадашњи шеф обавештајне службе такозване ОВК Кадри Весељи негирао је кривицу за оптужбе Специјализованог тужиоца Косова у Хагу.

 

 

Чуо сам оптужбе и прочитао. С пуним уверењем могу да кажем да нисам крив ни по једној од тачака оптужнице”, рекао је кратко Весељи након што је, са озбиљним изразом лица, саслушао читање оптужнице.

Бранилац Кадрија Весељија најавио је да ће тражити пуштање Весељија на привремену слободу, истичући да се он сам предао суду, пошто је сазнао за потврђену оптужницу.

“Весељи је у притвору и говори се да је ухапшен, али ви и јавност треба да знате да је он дошао у суд након што се добровољно предао, пошто се договорио са тужиоцем”, рекао је његов бранилац судији за претходни поступак.

Такође је захвалио судији што је подсетио на претпоставку невиности оптужених, па и његовог брањеника.

Весељија је претходно, по одобрењу судије Николаса Гијуа, на оптуженичкој клупи усликао судски фотограф, али без стражара у његовој близин.

У судници је присутан и главни Специјализвоани тужилац Џек Смит са помоћницима.

У редигованој оптужници која је прочитана, Весељи се заједно с Хашимом Тачијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем терети за yдружени злочиначки подухват, ратне злочине и злочине против човечности.

Весељи је ухапшен у четвртак, 5. новембра, након чега је заједно са Тачијем и Сељимијем из Приштине пребачен у Хаг и смештен у притвор.

Тачи и Краснићи јуче су се изјаснили да нису криви за оптужбе за које их терети Специјализовани тужилац Косова.

Пред Специјализованим већима у Хагу, познатим и као суд за злочине ОВК, Весељи ће као и остали одговарати и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК почининла на Косову и Метоји и северу Албаније у периоду, који је обухваћен оптужницом, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужбама које су написане у 10 тачака, заједно са осталима се, поред других оптужби, терети за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем.

Подели на: