Најновије вести

Вучић и Новакова: Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу, следи период пун изазова

Председник Србије Александар Вучић је домаћин председници Мађарске Каталин Новак, која борави у званичној посети Србији. Вучић је поручио да су односи Србије и Мађарске на највишем могућем нивоу у савременој политичкој историји, и да је сарадња две земље напредовала у свим областима, политици, економији, трговини. Европској унији је потребна Србија и сваки пут ћемо подржати одлуке о њеном што скоријем прикључењу, рекла је Новакова.

 

12:22

Господара је увек било много, иностраних над нашим народом, а мало их се задржало, а колико ће се ови господари задржати то ћемо тек да видимо, поручио је председник Србије Александар Вучић говорећи о приштинским властима.

Вучић је, на питање да прокоментарише изјаву министра унутрашњих послова привремених власти у Приштини Џељаља Свечље да је Косово независна држава и да институције које су спремне да буду господари своје земље, као и да имају савезнике у тој намери, рекао да је мислио да се ствари у међународном правном поретку заснивају на поштовању међународних правних норми, Повеље УН, међународних потписаних споразума.

Најавио да ће сутра, након седнице Националног савета безбедности говорити више о ситуацији на Косову и Метохији.

Указао је да сутра путује и у званичну посету Абу Дабију, на један дан, јер га после тога чека учешће на Самиту процеса Брдо-Бриони у Словенији.

12:19
Мађарска је чланица ЕУ и до сада је гласала за све пакете санкција Русији, али смо наглашавали да таква полититика није сврсишодна јер треба да се одреди коме ће нанети штету, изјавила је мађарска председница Каталин Новак.

Према њеним речима, санкције треба да имају ефекат на земљу против које се уводе. Последице увођења санкција Русији, међутим, навела је осећају све земље у ЕУ. “Цене расту, инфлација расте. Они који су предложили санкције, рачунали су да ће Русију много озбиљније погодити, што се није догодило”, нагласила је Новак.

Истакла је и да су се трудили да увек остану доследни у свом ставу, као и да Мађарска у великој мери зависи од руских енергената.

Коментаришући одлуку наше земље да не уведе санкције Русији, мађарска председница је навела да је то суверено право државе, те да Србија мора да се води својим, као и интересима грађана, подећајући да ни Молдавија није увела санкције Москви.

“Друго је питање ако постанете чланица ЕУ да ли ћете бити обавезни да уведете санкције или не”, навела је Новак.

12:07
Председница Каталин Новак захвалила је председнику Вучићу на позиву, а поготово на доприносу што је дао све од себе да односи Србије и Мађарске буду на ниву на којем су сада.
Рекла је да су разговарали и о потешкоћама које постоје у региону и свету, најпре о рату у Украјини, као и последицама санкција.

“Колико процењујемо овај рат се неће скоро завршити, и зато се ми увек залажемо за мир и да се разговара како би се постигао споразум, јер рат има несагледиве последице не само на грађане Украјине него и за остале у Европи”, рекла је Новакова.

Предстоји нам, каже, период пун иазозова на које треба да се припремимо и да одговоримо.

Према њеним речима, проблем је и талас миграција и жвални смо Србији на свему што чини да смањи притисак миграната на границе.

Председница Мађарске је рекла да је с Вучићем разговарала о евроинтеграцијама Србије, наводећи да се њена зеља залаже за то да Србија буде примљена у чланство ЕУ.

“Европској унији је потребна Србија и сваки пут ћемо подржати одлуке о што њеном скоријем прикључку”, рекла је Новакова.

Новакова је најавила да ће основати Мрежу председника држава који се залажу за оснаживање породице и позвала као првог председника Вучића да се придружи тој иницијативи.

“Као првог председника, молим председника Вучића да се придружи том форуму, јер је он и као председник доказао колико су му важна демографска питања и колико се залаже за породицу”, истакла је Новакова.

Каже да је и Мађарска имала сличне демографске проблеме као и Србија, јер се није рађало довољно деце и да Влада Мађарске од 2010. води веома интензивну демографску политику.

“Спремни смо да вам пренесемо шта је успешно у нашој политици”, поручила је председница Мађарске.

“Надам се да ћемо идуће године на петом демографском самиту у Будимпешти, такође, имати прилике да се сретнемо са председником Вучићем и саслушамо га о овој теми и да ћемо на одговарајући начин и на одговарајућем нивоу понудити одговоре како ћемо да обезбедимо будућност Европе и наших земаља ако нема деце. Џаба нам добре одлуке и успешна сарадња ако не будемо имали своју будућност”, рекла је председница Новак.

12:01
Вучић је истакао да је добрим односима две земље увек доприносила и председница Новак, као и мађарски премијер Виктор Орбан, због чега им је захвалан, а посебну захвалност упутио је Иштвану Пастору, лидеру Савеза војвођанских Мађара у Србији, човеку који, каже, представља мост између Србије и Мађарске.

Указао је да је 2010. године било 237 међунационалних инциденета пријављених полицији на северу, у Војводини, а ове године их је 35 пута мање.

“Готово да не постоје. То говори о искреном пријатељству које се родило између Срба и Мађара”, подвукао је Вучић.

Посебно је скренуо пажњу на то да је мађарска председница у својој земљи много урадила по питању демографије, где су мере имале доста успеха.

Пренео је да је својој колегиници показао колико Србија данас улаже у ту облст, значајно више него пре 10-20 година, као и да то даје резултате углавном у руралним срединама, али не и у урбаним, а да га је она посаветовала шта би још могло да се уради.

“Наставићемо да слушамо и учимо о томе, јер сви путеви, болнице, пруге, неће вредети ако немамо коме то да оставимо и ако не будемо имали деце”, поручио је Вучић.

11:55
“Разговарали смо о енергетским питањима, користићемо њихова складишта по повољним условима”, каже председник Србије.

Захвални смо Мађарској што нам је омогућила да користимо њихова складишта гаса и што ћемо зиму лакше и нешто спокојније да дочекамо, рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да се ради и на инфраструктурном повезивању, брзом пругом Београд – Будимпешта, изразивши уверење да ће до 2025. године, упркос свему, тај пројекат бити завршен, а сви могу за 2 сата и 40 минута да стигну до центра Будимпеште.

11:47
Председник Алекандар Вучић рекао је на конференцији за новинаре са гошћом из Мађарске Каталин Новак да су односи Србије и Мађарске у савременој политичкој историји на највишем нивоу и да је сарадња две земље напредовала у свим областима, политици, економији, трговини.

“Желим да истакнем захвалност Орбану и Пастору који је мост између Срба и Мађара. Сарадња је толико напредовала да постаје неупоредива са свим осталим земљама”, рекао је Вучић.

У периоду јануар–јул трговинска размена између две земље је била 2,2 милијарде евра, изнео је Вучић податак и додао да од свих земаља највећу стопу раста трговине бележимо са Мађарском.

Она ће постати трећи трговински парнер, подвукао је председник Србије.

Навео је да је Мађарска четврти трговински партнер, који ће вероватно брзо доћи на треће место, после Немачке и Кине, захваљујући развоју билатералних трговинских односа.

“Када сам постао премијер, Мађарска је била 10. или 11. трговински партнер. Данас је четврти, са јасним назнакама да ће бити и трећи, ако наставимо овако у наредне две године”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је снажан замах свих односа између Србије и Мађарске, и да две земље имају много разумевања једна према другој у политичком смислу.

11:31
Пленарни састанак делегација Србије и Мађарске одржава се после разговора председника Александра Вучића и Каталин Новак.

11:00
После свечаног дочека испред Палате Србија, уследио је разговор у четири ока председника Србије Александра Вучића и мађарске председнице Каталин Новак.

10:09
Председник Србије Александар Вучић приредио је, испред Палате Србија, свечани дочек за председницу Мађарске Каталин Новак, која борави у једнодневној посети Србији.

Мађарска председница дочекана је уз највише државне почасти, црвени тепих, постројену гарду Војске Србије и интонирање химни две државе.

Потом су Вучић и Новакова представили једно другом и чланове својих делегација.

Након свечане церемоније, Вучић и Новакова ће разговарати у четири ока, а затим ће уследити и пленарни састанак делегација Србије и Мађарске.

После тога, предвиђене су изјаве за медије српског председника и мађарске председнице.

Свечани дочек за мађарску председницу је уприличен испред Палате Србија, а затим је уследио разговор Александра Вучића и Каталин Новак, састанак делегација Србије и Мађарске и конференција за новинаре.

Председник Александар Вучић захвалио је мађарској председници што увек и на сваком месту пружа подршку европским интеграцијама Србије, као и политичким ставовома – рационалним, прагматичним, нормалним, које, каже, заједнички заступамо за део централне Европе.

Истакао је и да Мађарска има разумевање за све покушаје Србије да проналази компромисно решење у дијалогу са Приштином.

Додао је да је важно да постоји блиски дијалог са мађарским партнерима, и да се радује скором сусрету и са Виктором Орбаном.

“Увек сте добродошли у Србију”, поручио је Вучић честитавши својој колегиници из Будимпеште рођендан, који је недавно прославила.

 

Подели на: