Најновије вести

Вучић: Надам се да ће бити храбрих људи да прихвате компромис

Председник Србије Александар Вучић рекао је на панелу “Дијалог БеограђПриштина – улажење у срж”, у оквиру међународне конференције ГЛОБСЕЦ у Братислави, да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране “мало попусте”. Хашим Тачи изјавио да споразум може да буде постигнут ове године. Сутра телефонски разговор Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

 

Вучић је на панелу навео да Приштина и Београд имају другачија тумачења о територији Косова. Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, и да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у суботу разговарати телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

“Шта може да буде тема разговора, КиМ наравно. Питаћу је и за додатну подршку и помоћ Немачке, и за немачке инвестиције, али наравно да ће тема бити Косово и Метохија”, рекао је Вучић новинарима.

“Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у Унеску и Интерполу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање”, рекао је Вучић.

Негирао је тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланству у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

Како је подвукао, у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и Унеска и Интерпола.

Подсетио је да је Тачи некада био против такси, што је супротно ЦЕФТА споразуму, који је потписала и Приштина још 2006. године.

Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. није уводила никакве противмере.

“Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност”, констатовао је он.

Вучић је упитао, колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то одмах учини одмах по укидању такси.

“Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима више пута”, нагласио је он додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке.

“Важно шта ћемо да урадимо за будућност”

Указао је да се косовско питање мора решити, ако не данас због политичке ситуације, неки други ће морати то да ураде и нагласио да је решење могуће само ако је компромисно.

Вучић је рекао да, где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд и Приштина постићи споразум.

“Важније од одговарања на питања која прижељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас”, нагласио је он.

Према његовим речима, у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо, и важно је за нас шта ћемо да урадимо за своју будућност.

Рекао је да може да говори само у име Београда и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

Ко није испунио обавезе?

Панел је у једном моменту прерастао у директну расправу о томе шта је и ко заиста испунио од обавеза из заједнички потписаног брислеског споразума.
Вучић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе, а Приштина ни једну једину — формирање ЗСО, и поручио да му је доста да међународна заједница стално за нешто окривљује Србију.

“Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од стране међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели. Мени је тога доста. Ми смо испунили све обавезе и нико не може рећи да то није тако. Нико не може да каже, укључујући и Тачија да ништа нисмо испунили до сада”, поручио је он

Он је оценио и да се ситуација на Косову компликује све више и рекао да се нада да ће се мир одржати, и да ће још већим напорима покушати да се постигне договор.

На Тачијеве тврдње да Србија није испунила све своје обавезе, наводећи интегрисано управљање границама, енергетски споразум и проходност моста у Митровици, Вучић је одговорио да у Бриселском споразуму нема ничега по питању моста, а да само у ставки 13 стоји да ће се интензивирати дискусија о енергетици и телекомуникацијама.

Вучић је истакао да је Тачи, када је реч о ЗСО, пре само два дана рекао да то неће формирати, и да је као и раније променио своје мишљење након што је потписао документ.

Међутим, додаје да не жели да игра игру окривљавања других, јер је спреман да настави дијалог са Тачијем или било с ким који хоће, јер је од кључног значаја, како је рекао, да се споразум постигне.

“Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења”, подвукао је он.

Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од стране читаве међународне заједнице.

Указао је и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

“То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не она која ће само њима одговарати”, објаснио је он.

“Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају беузсловно независност. То се неће догодити”, подвукао је он.

Тачи: Непотребно условљавање

Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи је рекао да је маратонски процес дијалога у кризи због “непотребног условљавања” од стране Београда, али да верује да ће следећи дани и недеље, до састанка у Паризу, бити одлучујући за позитиван ишод процеса и за договор.

“Верујем да договор може бити постигнут ове године, 2019”, истакао је Тачи и додао да би тај споразум требало да буде свеобухватан, финални, међународно признат и закључен међусобним признањем.

Он је рекао да су таксе на робу из Србије резултат “агресивног понашања Србије”, посебно кад је реч о онемогућавању уласка Косова у Унеско и Интерпол, али да верује је самит у Паризу могућност да се дијалог настави конкрентим корацима.

“Верујем да ћемо у наредним недељама направити позитивније окружење, да ћемо превазићи препреке, наставити дијалог и да париски самит може да буде могућност да наставимо дијалог конкретним корацима ка финализацији у догледној будућности, у наредним месецима”, рекао је Тачи.

“Циљ је већи него препреке са којима се суочавамо, које нису ништа више него дневна политика”, каже Тачи.

Он је истакао да више од 70 одсто грађана на КиМ жели дијалог и постизање споразума, да постоје различита мишљења, али да је циљ исти — да се постигне свеобухватан споразум.

“Тим споразумом би требало да се затворе сва отворена питања и који ће бити финални, међународно и правно признат, те омогућити и сачувати мултиетнички карактер и реалност, без граница међу етничким линијама”, навео је он.

Тај договор требало би да буде закључен и међусобним признањем, рекао је Тачи и додао да би такав договор донео више мира и стабилности на целом Балкану и омогућио европску будућност региону.

“Он би омогућио и да Косово постане члан НАТО-а, УН и ЕУ”, каже Тачи.

На панелу су учествовали и председник Црне Горе Мило Ђукановић и директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст.

Модератор панела је био Метњу Карничниг, главни дописник за Европу портала Политико.

Ђукановић: За решење битна и реалност

Мило Ђукановић је изјавио да косовско питање мора да се реши компромисом, али да се у тражењу компромисног решења, поред међународног права, у обзир мора узети и реалност.

Црногорски председник је навео и да се нада да ће Вучић и Тачи наставити дијалог и да ће сусрет у Паризу допринети да се превазиђу проблеми који су их удаљили од преговарачког стола.

“Верујем да постоје солуције које морамо да нађемо”, рекао је председник Црне Горе.

Он је рекао и да је свима на Балкану живот показао да морамо поштовати не само међунарондо право већ и околности, и подсетио шта је било са бившом Југославијом, после са Црном Гором и Србијом.

Према његовим речима, то су околности због којих мора да се води рачуна, да се буде мудар и не понављају грешке из прошлости.

Косовско питање је, како је додао, “питање изнад интереса Србије и Косова”.

Вучић је после учествовао и на панелу “Западни Балкан: Удаљавање од Европе?”.

Претходно се састао са руководиоцем одељења за Европу и Евроазију и чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин.

“Захвални смо на свакој врсти помоћи коју Светски економски форум може да пружи Србији у унапређењу, отварању и позиционирању српске економије у свету, с обзиром на то да је глобални социо-економски развој главни приоритет WЕФ”, пише у поруци на Вучићевом инстаграм профилу.

Подели на: