Најновије вести

Вучић: Наредних дана биће познат мандатар нове владе

Председник Александар Вучић изјавио је да ће у наредних неколико дана бити познат мандатар за састав нове владе. Поновио је да све што је потписано у Бриселу мора да буде спроведено, али не у складу са косовским прописима, јер ако се све посматра на тај начин да мора да буде у складу са прописима Приштине или Београда, а да се ништа не промени, онда је немогуће постићи било какав компромис.

 

 

Имаћете у наредних неколико дана мандатара, да ли ће бити три, али свакако мање од седам (дана)”, рекао је Александар Вучић новинарима обилазећи завршне радове на изградњи објекта Галерија “Белгрејд” у оквиру пројекта “Београд на води”.

“Спортски је да Звезда оде у Јереван”

Председник Вучић изјавио је да би волео да Црвена звезда, пред којом је меч плеј-офа за Лигу Европе против Арарата, одигра утакмицу у Јерменији, јер не би требало да насталу ситуацију користимо да би у спортском, фудбалском смислу, добили предност.

“Сећате се да су Данци постали прваци Европе, након што су нас избацили са шампионата, иако смо их ми победили у квалификацијама”, подсетио је Вучић на ситуацију из 1992. године, када је Југославија због рата елиминисана са Европског првенства, а уместо ње се пласирала Данска, друга у квалификацијама и постала шампион.

Како сазнаје РТС, упркос томе што у Јерменији влада ратно стање, фудбалери Црвене звезде одиграће у главном граду те земље меч квалификација за Лигу Европе против Арарата. Ту одлуку је донела Уефа, а сусрет се игра 1. октобра од 16.00 часова.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, председник је истакао да све што је потписано у Бриселу мора да буде спроведено, али не у складу са косовским прописима, јер ако се све посматра на тај начин да мора да буде у складу са прописима Приштине или Београда, а да се ништа не промени, онда је немогуће постићи било какав компромис.

Вучић је на питање да ли је добар сигнал изјава портпарола немачке владе Штефана Зајберта да све што је потписано 2013. и 2015. мора бити реализовано и да ЗСО треба да буде спроведена у складу са косовским прописима, одговорио да мора да буде спроведено оно што је потписано.

“Једна ствар – мора да буде спроведено оно што је потписано. Захвалан сам Зајберту што је то приметио, али ствари неће бити у складу са косовским прописима, јер ако бисмо ишли на то да све мора да буде у складу са прописима Србије, а да се ништа не промени, онда је немогуће постићи разговор, договор и компромис”, рекао је Вучић.

Како је рекао, није се у Бриселу разговарало о томе да се нешто спроводи у складу са прописима, јер онда преговори нису, каже, ни потребни.

“Преговарали смо јер није све у складу са прописима”, рекао је Вучић уз опаску, “али ако то неко не разуме…”.

Како је додао, поруке из Приштине за њега су често нејасне, јер нису рационалне.

“Иако сам мислио да имам искуства, можда и највише у овом делу света, што због сусрета са лидерима, што због година. Ја разумем противника када се понаша рационално. Њих не могу да доживљавам као противнике, јер желимо мир и сарадњу са Албанцима, али понекад њихов приступ решавању проблема не могу да разумем”, рекао је Вучић.

“Али гураћемо даље, за нас је најважније да се Србија гради и напредује, али разговараћемо”, додао је Вучић.

“Србија на крају године прва или друга по стопи раста у Европи”

Председник Вучић каже да ће Србија на крају ове године бити прва или друга држава у Европи по стопи раста привреде.

“Никада, од када се мери по Евростату, Србија није била близу првих десет по стопи раста”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Србија у првом кварталу ове године била прва земља у Европи по стопи раста, а у другом кварталу трећа држава по стопи раста.

“Верујемо да ће се изборити за прво место до краја године”, истакао је Вучић.

“Немојте да нам браните да Београд буде и српски град”

Вучић је оценио је да се против заменика градоначелника Горана Весића води неоправдана кампања због његовог предлога да се Хрватска улица преименује у Улицу Глинских жртава и истакао да је уверен да су грађанима, ипак, значајније српске жртве.

Одговарајући на питање новинара о промени имена Хрватске улице, Вучић је одговорио да Весић није дао предлог да се улица зове по усташи Милету Будаку, већ по једној од најтежих трагедија који је доживео наш народ на Банији и у Глини 1941. године.

“Која је то српска улица у Загребу? Не знам да ли знате да је Вук Стефановић Караџић проглашен за почасног грађанина Загреба 1861. године и да ли знате да су у Загребу укинули улицу Вука Стефановића Караџића и да је сада то улица Кнеза Мутимира? Знате ли нешто о том кнезу”, узвратио је Вучић питањем на новинарско питање.

Додао је да у Београду и у осталим местима у Србији постоје називи улица који носе хрватске топониме, што, указује Вучић, у Хрватској није или је редак случај када су српски топоними у питању.

Вучић наводи да је у последње време у Хрватској све више улица и споменика посвећеним усташама који су желели, наводи, да једну трећину Срба протерају, једну трећину да побију и једну трећину да конвертују у католичанство.

“И ми на све то ћутимо и не бунимо се”, рекао је Вучић и поручио: “Само вас молимо, немојте да нам уређујете наш град и да нам браните да Београд буде и српски град, уз то што је метропола, космополитски град и што привлачи све нације и што можете да певате песме из региона целе бивше Југославије”.

Подели на: