Најновије вести

Вучић: Не остављамо РС без подршке, ускоро предлог како да водимо дијалог са Бошњацима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Београд обавештен и да прати дешавања у Босни и Херцеговини уз поруку да Србија не може да остави Републику Српску без подршке у економском и сваком другом погледу, као и да ће изаћи са предлогом како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.

 

Вучић је одговарао на питање новинара о тензичној ситуацији у Босни и Херцеговини након што су представници Републике Српске напустили институције БиХ због иницијативе одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да се у кривични закон у тој земљи уведе забрана и кажњавање негирања геноцида.

Вучић је рекао да Београд са пажњом прати догађаје и у Сарајеву и Бањалуци уз оцену да наметање и октроисање одлука споља никада није могло да донесе добре резултате.

“Не улазим у све мере и контрамере, то се дешава у другој земљи, али смо обавештени и пратимо све, а оно што је извесно је да не можемо да оставимо Републику Српску у економском и било ком другом погледу без подршке Србије”, поручио је Вучић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

На констатацију новинара да су све оштрији тонови у Сарајеву и да се очекује највеће заоштравање односа у БиХ од завршетка грађанског рата и питање да ли се може избећи озбиљнији сукоб, Вучић је рекао да се “плаши да атмосфера јесте најтежа и најузаврелија од окончања рата и потписивања Дејтонског мировног споразума”.

“Надам се да сви разумеју да су мир и стабилност приоритет и да морамо да размишљамо о економији и о томе како да живимо заједно”, казао је Вучић.

Додао је и да је ће изаћи са конкретним предлозима како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.

“Поновићу то, иако сам видео да су многи нападали, да морамо да покушамо да с њима изградимо братске односе у будућности. Нисам сигуран да су све изјаве њихових лидера из Сарајева од велике помоћи, али то је већ друга ствар”, рекао је Вучић.

Навео је да народи морају да у одређеним тренуцима доносе важне историјске одлуке које, како каже, не морају увек да се допадају политичарима.

Вучић је најавио да ће 4. августа у Бусијама бити обележена годишњица прогона српског живља и, како је рекао, највећег етничког чишћења после Другог светског рата у Европи, као и да ће тог дана имати сусрет са руководством Републике Српске и да ће са њима о свему разговарати.

Намера – пуна и јефтина легализација бесправних објеката
Вучић је поручио да постоји намера да се спроведе пуна и јефтина легализација око 2,5 милиона бесправних објеката, али и да ће око 10 одсто њих морати да буде уклоњено, јер не могу да се легализују.

На питање новинара да ли ће се декретом решити легализација и да ли је је катастратска легализација модел по којем се ставља тачка на тај проблем, Вучић је рекао да се припрема легализација и да ће се тек видети на који начин ће држава покушати једном заувек да реши тај проблем.

Додао је да ту има доста проблема и да је у претходних пет година легализовано око 250.000 објекта, што ужасно мали број, али и највећи успех до сада.

“Желимо пуну и јефтину легализацију, да људи плаћају порез на имовину, нама нису потребни једнократни и брзи прходи, не желимо да то буде извор корупције за локалне функционере. Желимо да имамо пријављене објекте и да скочи цена тим објектима и да имају користи њихови власници. Ипак, постоји 10 одсто објекта које није могуће легализаовати и који ће морати да буду уклоњени”, навео је Вучић.

Каже да ће држава моћи да наплати много више пореза када ти објекти буду пријављени.

“Од 2,5 милиона објеката, да имате два милиона милиона новопријављених објекта, то је огроман успех уз исту висину пореза”, додао је Вучић.

Истакао је да ће грађани имати велику корист јер ће моћи да праве нормалне купородајне уговоре за своје објекте и неће имати никакав проблем са државом.

Има много проблема у стуртури система, како да се то изведе, али верујем да ћемо успети то да урадимо, додао је Вучић.

До септембра нове мере за даљи подстицај рађања
Говорећи о подстицају рађања, председник Вучић каже да је уверен да ће до почетка септембра бити усвојене нове мере.

Како је појаснио, реч је о три промене, а то су увећане новчане накнаде за труднице и породиље, затим решавање одређених законских потешкоћа које се тичу зрада трудница и породиља, те упрошћавање бирократских процедура за вантелесну оплодњу.

У том смислу, навео је да ће се мењати праг година жена, до којих ће држава финансирати покушаје ВТО.

“Надам се да ће то бар донекле у сиромашнијим срединама допринети да имамо више деце, јер нам је то главни проблем. Лако се друштво обнови ако имате деце”, поручио је Вучић у обраћању након сусрета са младим спортистима који бораве у кампу у Србији.

Уз констатацију да је било напада како је рађање питање економског статуса и очекивања, Вучић је приметио да би било знатно лакше да је то у питању.

“Али, управо је обрнуто. Тамо где живе најбогатији, тамо имамо најмање деце, а највише их је где живе сиромашнији… А, све што радимо, нема смисла ако то не буде имао ко да наследи, ако не буде имао ко да управља тиме, ако немамо потомство”, поручио је Вучић.

Вучић је изјавио да је подстицање рађања и наталитета једна од националних приоритета и да најава давања 5.000 евра за новорођено дете нема везе са политиком већ са тим да морамо да размишљамо шта ће бити у будућности.

На питање да прокоментарише поједине критике да су предстојећи избори разлог за додатних 20 евра помоћи грађанима и 5.000 евра за свако рођено дете и питање шта је заиста намера државе, Вучић је рекао када је реч о 5.000 евра да би то била све укупна подршка рађању, као и да би се тако финансијски ослободили градови који сада издавајају средства за ту подршку.

“Ако Беогад даје око 20 милона за новорођену деце, тиме бисмо ослободили Београд да може да инвестира у нешто друго, а држава би преузела и тих 100.000 које даје град Београд или нешто више, а додала још 300.000 на ових 100.000 које већ даје, тако да бисмо све укупно дали 5.000 евра по рођеном детету. Сасвим сигурно за прво дете да бисмо подстакли мајке да раније рађају нарочито у сирмашнијим крајевима Србије”, навео је Вучић.

Каже да је губимо целу једну генерацију у односу на поједине земље, пошто је код нас просечна старост 46 година, а на пример у Турској 26 или 27 година.

Одлучили смо се за ту меру јер сматрамо да је рађање и повећање наталитаа један од приоритетних цилљева, поручио је Вучић.

Гоговорећи о најави за додатних 20 евра помоћи грађанима, Вучић каже да се стално прича како се нешто даје пред изборе, иако је прошлог пута дато 100 евра грађанима одједном.

О јавном дугу
“У чему је проблем? Људи су то прихватили. Важно је да јавни дуг не оде преко 60 одсто”, нагласио је он.

Председник је рекао да расте јавни дуг земаља еврзоне и да је рецимо у Грчкој 230 или 240 одсто БДП -а, Италије 160 одсто, Шпаније преко 125 одсто, Француске више од 120 одсто, Хрватске нешто испод 90 одсто…

Додаје да земље дају много новца у време короне не би ли подигли потрошњу и подстакли извоз, као и да је намера у Србији да се подстакне потрошња и привредни раст.

“Показујемо да Србија може да подиже стопу раста а да не подигне јавни дуг преко 60 одсто БДП-а”.

Вучић истиче да би према тренутним пројекцијама дефицит могао да буде испод пет одсто, иако је било речи о седам и нешто одсто јавног дуга према БДП-у.

Како је рекао, ако би имали шест одсто раста БДП-а ове године јавни дуг би био 59,3 одсто БДП-а, а испод 58 одсто ако буде привредни раст седам одсто.

Србија би била међу прве три земље у Европи са тим резултатом, додао је Вучић.

“За око 15 дана ћемо имати прве званичне процене за стопу раста за прво полугодиште… Верујем да ћемо бити у прве две или три земље Европе. А те приче да се даје пред изборе слушам већ четири или пет година, иако смо једном имали у том периоду изборе и повећавали смо (плате и пензије) на крају године, после избора, а нисмо пре избора давали људима новац. Када имате добру економску ситуацију, а данас имамо добр стање у јавним финансијама, различитим стварима можемо грађанима да помогнемо”, закључио је Вучић.

Подели на: