Најновије вести

Вучић: Ни посредно ни непосредно нећемо признати независност

У уводном делу излагања извештаја председник Србије је рекао да је државна политика везана за КиМ вођена између жељеног и могућег, а да су нам могућности често веома оскудне.

 

 

Председник Вучић је детаљно навео како се кретао број Срба који су живели на кИм и да се процењује да их тамо данас живи између 6,5 и 7 одсто.

“Највећи број губимо почетком 20. века. До неког националног опоравка досшло је од 1921. године када је забележен раст од 26-34 одсто. До 1961. се одржава тај број на 27 одсто а затим стрмоглаво пада на 11 одсто. Тај број је до 2000. године пао на 7 одсто а према последњим проценама између креће се између 6,5 и 7 одсто, или око 100.000 Срба који живе на КиМ”, навео је Вучић.

Председник Србије је рекао да историјске токове није увек могуће преокренути, али није и немогуће.

“Желим, као неко ко се заклео нада Уставом, да кажем да нећу никада, ни посредно ни непосредно, признати независност Косова, нити одсутати од борбе за КиМ”, нагласио је председник Вучић.

Када је нешто за нацију болно томе мора да се приступа одговорно

Председник Србије Александар Вучић рекао је на посебној седници о КиМ, обраћајући се посланицима, да ће макар део терета и брига нашег народа поделити са њима, борећи се за кључно национално питање за КиМ.

Када је нешто за нацију болно томе мора да се приступа одговорно удруживањем свих друштвених снага, које ће нас подстаћи да превазиђемо разлике, истакао је председник.

Према његовим речима, Скупштина је право и једино место где се разговор може водити дубински.

Одоговорна политика не може да почива на митовима. Сопствене митове морамо да прилагодимо разумевајући колики је њихов значај у стварању духа српског народа, не бисмо без њих опстајали али да избегнемо суноврат које у прошлости нисмо могли да избегнемо, да не гинемо улудо, каже Вучић.

Тамо на Косову и Метохији, заједничком и српском и албанском, да пронађемо живот за Србе и Албанце. Све друго води нас ка новој дози пустих снова које нико неће моћи да оствари, рекао је Вучић.

Важно је да у политици људима понудимо шта је реално и шта је могуће, да урадимо оно што можемо, простор је такав да су нам могућности за напредак оскудни, истакао је Вучић.

“Опасност је блиска, објективна и озбиљна, спремни смо на дијалог упркос свему”

Председник Александар Вучић је рекао да смо изложени безбедносним изазовима.

“Имамо све веће присуство специјалних снага Приштине на северу Косова и Метохије, рекао је Вучић и додао да ће говорити о оружју и оклопним возилима које довлаче.

Каже да не постоји вештачко генерисање криза са наше стране, како то овде неки “неодговорно говоре у хору са приштинским медијима”.

“Опасност је блиска, објективна и озбиљна и о томе најбоље могу да вам посведоче представници српског народа. Србија ни на који начин није учествовала у генерисању кризе. Србија је упркос свему спремна на дијалог”, истакао је Вучић.

Наши војно-полицијски капацитети су десетоструко снажнији него што су били. Поседујемо више памети и мудрости и знамо где су границе озбиљности и одговорности да сачувамо мир и обезбедимо мир, рекао је председник.

Према његовим речима, ако би дошло до било каквог сукоба била би то катастрофа за целу Србију.

Важно постигниће је да смо одбранили право на употребу српских личних карата, што, како неки тврде, није било могуће раније, Срби сада могу слободно да се крећу, али то неки не желе да примете, каже Вучић.

О несталим лицима се преговара, а проблем је у једној реченици која би требало Србију да означи одговорном из чега произлази њихов даљи захтев за компензацијама и ратној штети, а Србија осуђена за злочине, чак и злочин геноцида, подвукао је председник Вучић.

“Сада имамо више земаља које не признају независнот Косова”

Као врховни командант немам намеру да нашу децу шаљем у рат, рекао је у обраћању председник Србије, наглашавајући да има јасну политику, то је напредак а не уништење Србије.

“Не верујем да ће моћи да се постигне било какав договор са тренутним руководством из Приштине, јер они знају само за језик силе. Последњих дана јасни су и покушаји потпуне промене арматуре разговора о КиМ од стране међународних преговарача. За њих је много важно да се крећемо ка неформалном признању независности Косова, и тај притисак ће се повећавати”, истакао је Вучић.

Према његовим речима два су разлога за то, прво јер нико не жели отварање новог сукоба на Балкану, а друго што имају потребу да избију аргумент председнику Русије Владимиру Путину, јер не могу да објасне како су противно међународном праву извршили агресију над Србијом, која никада није ушла на територију неке друге земље.

“Водимо оштру борбу за очување наших националних интереса, па смо тако дошли до 7 повлачења признања независности Косова и сада имамо више земаља које не признају независнот Косова него оних који ту независност признају”, нагласио је Вучић.

“Дијалог Београда и Приштине суштински се није померио”

Догађаји на терену показују да се суочавамо са изузетно тешком безбедносном ситуацијом, а на то указује и последњи случај у Бабином Мосту, где су ножем рањена двојица Срба.

Када смо се изборили за 10 општина, требало је да дозволе и Прилужје, Племетину и Бабин Мост, подсетио је Вучић.

Вучић је рекао да се дијалог Београда и Приштине суштински није померио, зато имамо на терену једнострано деловање Приштине и повећани број инцидената, што уноси страх код Срба које хоће да протерају из свих енклава са југа и са севера КиМ.

Каже да починиоци тих инцидената буду приведени па пуштени или не буду приведени, а забрињава и институционално насиље.

Према његовим речима, на северу траје континуирана кампања застрашивања Срба, што изазива реакцију нашег народа и по први пут се појављују лица у старим, новим различитим униформама који траже да бране КиМ, то довољно говори о сложености ситуације

Закључно са данашњим даном само два лица, из Призрена и Лепосавића, су се пријавила за пререгистрацију. Срби неће да се одрекну српског имена и презимена, својих таблица, не сметају им албанске, али неће да се одрекну Републике Србије и то је њихов грех, али и оно у чему ћемо да их подржимо, каже председник.

“Желим да позовем Квинту да поведу рачуна да ће доћи крај том стрпљењу, Срби тај зулум више не могу да трпе. Молио сам их да не напуштају приштинске институције, али ако не буду имали избора они ће чувати своја огњишта. Ми ћемо сачувати наш народ на Косову и Метохији, то је мој став који је добро познат међународној заједници”, рекао је Вучић.

“Највећи успех је то што је сачувано јединство Срба”

Не треба да постоји илузика код икога од нас, Косово је чедо Запада и они никада неће одустати од њега, поручио је посланицима председник Србије.

“Територијални интегрите је синтагма светиња када се говори о Украјини, али када је реч о Србији она је мала и хоће да је згазе”, рекао је Вучић.

Председник Србије каже да у свим разговорима са представницима земаља са Запада србији се поручује да ако хоће да идет напред, у будућност и припада модерним заједницама мора да прихватите независност Косова, иначе ће да остане са друге стране завесе и неће моћи да напредује.

“Сваки разговор са њима је питање шта ће Срби да ураде да умилостиве захтеве Приштине. После НАТО агресије 1999. године они су подстицали интересе приштине, и радили на поделама међу Србима, у шта су уложили стотине милиона евра, правећи телевизије и станице које треба да унесу немир међу Србе, напаравили неке нове Србе који ће бити спремни да признају независност Косова”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је његов највећи успех то што је сачувано јединство Срба.

“Ми смо успели да сачувамо јединство Срба, и јужно и севрно од Ибра, и то је мој велики успех јер су Срби разумели да морају да буду јединствени, да је то једини начин да сачувамо наше националне интересе”, истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је Београд поштовао све договоре, и оне из 2009, 2010, 2011 и 2013. године, али да Приштини сви ти договори служе да Срби изврше нешто, а када Албанци треба нешто да испуне онда се позивају на устав и слично.

“Ја не знам како ће све ово да се оконча, али ћу све од себе дати да подржимо компромисна решења и да сачувамо мир са Албанцима. Желим да кличем миру, напредку и нормалности, а да ли ћемо то да успемо то не зависи од нас”, рекао је Вучић.

Системски проблем у преговорима је тај што западни свет не жели да призна резолуцију 1244 УН.

“Неће да чују за њу и кажу да се она променила због ситуације на терну, и не пада им на памет да врше притисак на Приштину да испуни договорено, пре свега формирање ЗСО. Чисто сумњам да ће се то и десити, без обзира на обећања, осим на нивоу некакве невладине организације”, каже председник Србије.

Вучић представио Извештај, расправа ће трајати 10 сати

“Србија ће чувати себе једино тако што ће да брани међународни правни поредак и на томе морамо да будемо истрајни. Живела Србија”, рекао је Вучић на крају представљања Извештаја о преговарачком процесу.

Председник Скупштине је отворио расправу, а посланик Двери Бошко Обрадовић тражио је да се време за расправу, које је одређено да буде пет сати, продужи.

После тога је изгласано да расправа траје десет сати.

Подели на: