Најновије вести

Вучић о ситуацији у Црној Гори: Надам се да ће разум преовладати

Председник Александар Вучић поновио је, коментаришући привођење свештеника СПЦ у Црној Гори, да се нада да ће разум преовладати, те додао да је Србија спремна да пружи сваку врсту правне и друге помоћи.

 

“Црна Гора је независна и суверена држава и колико можемо, у складу са Уставом и законом, помоћи ћемо из сваког угла и на сваки начин”, рекао је Вучић новинарима, коментаришући ситуацију у Црној Гори.

Додао је да је то исто рекао и патријарху СПЦ Иринеју, да у сваком тренутку може да рачуна на подршку државе, посебно када су угрожена верска права нашег народа.

“Све што можемо, а да не угрозимо мир и стабилност, учинићемо, од финансијске подршке за сва удружења и организације, да сачувамо идентитет Срба у Црној Гори”, рекао је Вучић након обиласка радова у Београду на води.

Рекао да се нада да ће разум преовладати, те додао да је Србија спремна да пружи сваку врсту правне и друге помоћи.

Јуче су широм Црне Горе одржане литије после три месеца прекида. Због одржавања литије у Даниловграду приведен је свештеник Жељко Ћалић, али и свештеник Мирчета Шљиванчанин из Подгорице. Њима је одређено задржавање до 72 сата.

Уставно правни статус КиМ није мењан Бриселским споразумом, али јесте мењан једностраним актима Приштине и нереаговањем тадашње власти која није ништа предузела поводом тога, изјавио је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже да тадашња власт, која је сада опозиција, није ништа предузела, али јесте прихватила де факто промењењу уставно правну позицију Косова и то да народ нису ништа питали.

Додаје да бивша власт није питала народ ни када је поставила границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, нити за то када су прихватили надлежност Еулекса и када смо остали без подршке УН, нити за питање које је постављено Међународном суду и друго.

Председник је казао да је садашња власт успела озбиљном и одговорном политиком да врати питање КиМ за преговарачки сто и то са великим силама, а да не трпимо политичке нити економске санкције и да земља не буде изолована.

Вучић је рекао да ће Србија наставити да чува позицију Срба на КиМ и да чува њихове животе и гарантује им безбедност.

Мирослав Лајчак долази у Београд дан након избора
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак доћи ће, након посете Косову и Метохији, у Београд, дан или два након избора 21. јуна, најавио је председник.

Александар Вучић је рекао новинарима да очекује да Мирослав Лајчак дође у Београд 22. јуна.

“Ако будем тужан због изборног резултата нећу моћи дуго да тугујем и ако будем срећан нећу моћи да се радујем”, рекао је Вучић.

Додао је да већ 23. јуна иде у Москву, те да не искључује могућност да ће неколико дана након тога отићи и у Вашингтон.

Вучић је нагласио да ће бити много посла око Косова и Метохије, разних захтева, али да Београд неће мењати своју политику.

“Можемо да разговарамо о свим техничким стварима, да разговарамо о економској сарадњи, протоку роба, услуга”, рекао је Вучић.

Коментаришући нападе на његовог сина Данила, Вучић је рекао да не жели даље да говори о томе, као и да не жели никоме у Србији да му се дешавају такве ствари, кроз које и он сам пролази.

Подели на: